Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Nett 15:25, 21 paź 2016

Asia jest taka fajna funkcja w wyszukiwarce. Wpisujesz nazwę roślinki spacja img, np. dawyck gold img, tylko trzeba zaznaczyć pokaż posty
i wyskoczą ci zdjęcia tej roslinki w różnych wątkach.
Johanka77 16:50, 21 paź 2016

Nett napisał(a)
Asia jest taka fajna funkcja w wyszukiwarce. Wpisujesz nazwę roślinki spacja img, np. dawyck gold img, tylko trzeba zaznaczyć pokaż posty
i wyskoczą ci zdjęcia tej roslinki w różnych wątkach.

Bosko!
Nett 19:31, 21 paź 2016

Hej, ale wróć z tych zdjęć
większośc osób jak to odkrywa, to przepada na kilka dni
sylwik69 19:44, 21 paź 2016

Johanka77 napisał(a)
Przesunęłam troszku i zamieniłam drzewko na takie trochę bardziej podobne do Fastigata.

Ta wersja z drzewem kolumnowym bardzo mi się podoba i kolor jasnozielony dobrze się tu komponuje,ożywia tą rabatę.Rośliny pod drzewem posadziłabym w kwadraty,ale się wymądrzam
Johanka77 20:08, 21 paź 2016

sylwik69 napisał(a)

Ta wersja z drzewem kolumnowym bardzo mi się podoba i kolor jasnozielony dobrze się tu komponuje,ożywia tą rabatę.Rośliny pod drzewem posadziłabym w kwadraty,ale się wymądrzam

Dzięki Sylwik!
Nie bardzo czuję te kwadraty, ale dziękuję za opinię.
To drzewo kolumnowe też mi się podoba. Wg puzzli to wiaz holenderski.
Generalnie jestem na etapie miłorzębu (żeby nie było, że tylko brzozy ), a z tych zaproponowanych przez Ewę to Shangri-La - ma bardzo ładne zdjęcia po wygooglaniu

Pozostałe rośliny raczej wrzuciłam orientacyjnie. Pracuję teraz nad wersją z molinią, tylko nie wiem, co przed nią i czy między molinię i carexy to się wogóle coś jeszcze zmieści? Chyba nie...

sylwik69 20:40, 21 paź 2016

Jeśli nie kwadraty to może w literę L?oczywiście to tylko sugestia.Miłorząb też piękny,jest iglakiem więc podłoże musi być kwaśne i rośliny które pod nim posadzisz też muszą lubić taką ziemię.Dużo o nim czytałam,bo też jest na mojej liście chciejstw,ale ja nie mam tak duzo miejsca jak Ty
Johanka77 21:17, 21 paź 2016

No właśnie ten kwas mi tu pasuje, bo to okolica iglakowa w moim ogrodzie. I korę planuję na ściółkę.
Natomiast cały czas mi brzozy w duszy grają, więc i brzozową zaplanowałąm.
I na tym koniec
Wiosną rozstrzygniemy konkurs na drzewo, choć obawiam się, ze do tej pory to będę mieć jeszcze z osiem innych pomysłów
sylwik69 21:23, 21 paź 2016

No pięknie z brzoząostatnio podziwiałam zagajnik brzozowy u Lindsay 80 z rozplenicami,rozchodnikami i berberysem.Cudo!Ja też u siebie planuję,oj chciałabym chciała
Nett 21:23, 21 paź 2016

Nie gniewaj się, ale jedna brzoza nie do końca mi pasuje. Przynajmniej 3 musiałyby być żeby ładny zakątek stworzyły. Jeśli jedno drzewo, to bardziej soliterowe. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Johanka77 21:32, 21 paź 2016

Anetko, to za mała rabata na 3 brzozy.
Ponadto także solitierem będzie na skarpie - tyle że wielopienna. Generalnie jeśli zostanę przy brzozach, to będą sobie cichutko korespondować w moim ogrodzie.

Skupisko trzech już mam w dole ogrodu. W prawdzie to trzy betule pendule, ale nie chcę mieć w każdym kącie trzy po trzy

No ale to jest moment na gdybanie. Zatem wszystkie takie opinie są dla mnie cenne - bo może jutro dorosnę do dwóch