Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 21:56, 23 mar 2017

anbu napisał(a)
Asiu wiosna super
A napisz Ty mi czy Ty planujesz żywopłoty? Bo Wy odsłonięci jesteście jak na patelni Jak ktoś już pytał to sorrry

Tak... Temat stary i wciąż kłopotliwy.
Nie cierpię tui. Posadziłam na jednej ścianie jałowce Blue Arrow, ale wszyscy mnie straszą, że długo nie pociągną, zbrzydną, etc... Podobają mi się cisy, ale to nie na moją glebę...

Więc powoli zaczynam oswajać tuje. Może mi się kiedyś spodobają
Johanka77 22:00, 23 mar 2017

makadamia napisał(a)
Nadrobiłam.

Strasznie duże masz to żwirowisko - planujesz może jakieś ławeczki, ścianki - architekturę ogrodową? Bo wygląda jakby na coś jeszcze czekało

Widzę też że wciąż masz dylematy drzewne. W wyborze nie pomogę, bo ja lubię duże drzewa, ale podrzucę parę pinów z radami odnośnie sadzenia drzew na działce:

Tutaj i tutaj masz rysunki obrazujące rolę drzew jako zasłony od wiatrów. Kiedyś znalazłam wręcz informację, że prawidłowo posadzone drzewa pomagają zaoszczędzić nawet do 30% na rachunkach za klimatyzację (nie tylko grzanie ale i chłodzenie)

A tutaj z kolei masz porady projektantki ogrodów odnośnie proporcji nasadzeń w stosunku do budynku.

Do przemyślenia

Dzięki Makuś za lektury!
Żwirowisko duże, ale trochę na nie roślin planuję. No i połacie mojej lawendy pewnie poszerzę.
O architekturze ogrodowej jeszcze nie myślałam. Na razie jesteżmy na etapie murków, chodniczków, obrzeży i takich tam.
Ale jak już przestudiuję te wszystkie annały, to pewnie się i zamachnę
Johanka77 22:08, 23 mar 2017

Toszka napisał(a)

Ta jasna wygląda mi na mozgę trzcinowatą. Dobrze przemyśl gdzie ją posadzić - rozłazi się i opanowuje spore tereny. Po za tym bezproblemowa.

Konwalniki są bardzo powolne, wymagają pulchnej, żyznej ziemi i stałej umiarkowanej wilgoci. R
Absolutnie raczej półcień niż słońce. Szybkiego przyrostu masy raczej nie oczekuj.
carex morrowii fishers form na zdjęciu łudząco podobny do Ice Dancer. Fishera nie znam, więcej nic nie powiem.

Ta jasna miałą jakąś nazwę na k... ale zapomniałam
Podobno się rozrasta i zadarnia, więc w takie miejsce pójdzie. Polecana na skalniaki.

Turzycę ptasie łapki myślałam zamist tej kociej trawy. Bo seslerii to ja tu dostać nie mogę

Konwalniki pewnie pójdą pod taras, skoro słonka nie lubią.

Ale na razie jeszcze nie wsadzam. Polatam jutro z doniczkami, poprzykładam, pomyślę...
Johanka77 22:16, 23 mar 2017

babka napisał(a)
Wstrzymywałam się się od komentarza na temat wrzosowiska ale powiem; cały czas jestem na nie.
Z kolei Twoje lawendowe poletko mnie zauroczyło, pięknie to wygląda naprawdę.
I mam propozycję by trzcinniki KF zastąpić trzcinnikami overdam. Przede wszystkim jest niższy, nie będzie tak radykalnie dzielić poletka a poza tym jest niezwykle piękny.
Może pomyśl o tym ??

W miejsce kociej trawki to jednak popieram Twój pierwotny zamysł. Selseria wyglądałaby tu pięknie.

No to tyle ja

Rady bezcenne! Tak, wrzosy, wiem... frycowe A seslerii w Toruniu i okolicach nigdzie nie znalazłam
Trzcinniki overdam posiadam pod oknem. Ładnie odbiły po zimie.
To żwirowisko spore, więc dlatego myślałam o czymś wyższym, jak KF. Tym bardziej, że ta lawenda latem potrafi być naprawdę wielka. To zdjęcia sprzed roku:
Johanka77 22:19, 23 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Chcesz takie strzeliste trawy na tym żwirku? A może rozplenice - większe Hameln lub mniejsze Little Bunny?

Oj marzyłam o rozplenicach, ale ja mam tu czysty piach. Więc raczej turzyce, trzcinniki, prosa i takie tam niewybredne
Toszka 22:26, 23 mar 2017

Asiu, twoje "piachy" to tylko twoja wymówka. Na zdjęciach, w oddali widać bujną zieleń.
A... jeszcze wrócę do piachów - te to ma Ursa... piaseczek jak na plaży, nic tylko babki robić
babka 22:28, 23 mar 2017

Johanka77 napisał(a)

Rady bezcenne! Tak, wrzosy, wiem... frycowe A seslerii w Toruniu i okolicach nigdzie nie znalazłam
Trzcinniki overdam posiadam pod oknem. Ładnie odbiły po zimie.
To żwirowisko spore, więc dlatego myślałam o czymś wyższym, jak KF. Tym bardziej, że ta lawenda latem potrafi być naprawdę wielka. To zdjęcia sprzed roku:
...

Wiem, mam tą samą odmianę, jest dość wyrazista
Co do selserii, popytaj może gdzie dziewczyny z netu kupowały. Madzia z niby nowoczesnego, OlaLeon i nie pamiętam kto jeszcze
Chyba warto zaryzykować bo świetna jest.
A może molinia ???
U kokoszki jeszcze kłosownica mi się podobała
Johanka77 22:30, 23 mar 2017

Toszka napisał(a)
Asiu, twoje "piachy" to tylko twoja wymówka. Na zdjęciach, w oddali widać bujną zieleń.
A... jeszcze wrócę do piachów - te to ma Ursa... piaseczek jak na plaży, nic tylko babki robić

Na zdjęciach w oddali jest śliczny wąwóz...
Ale zapalasz mi płomyk nadziei... czy ja mogę próbować te rozplenice?
Bo rok temu Hacone mi wszyscy tu odradzili. A plany miałam bujne, jak ten wąwóz
Toszka 22:52, 23 mar 2017

Johanka77 napisał(a)

To co widać w oddali, za budowanym domem, na wąwóz nie wygląda

Asiu, twoją glebę trzeba wzbogacić w próchnicę i (stety-niestety) zainwestować. Bez tego etapu ani rusz. Po kondycji Hakuro wnioskuję, że to takie piaski nie są. Zerknij na mapy działki tam powinny być sygnatury klasy gleby. Napisz maila lub zadzwoń do gminy, do wydziału geodezji i zapytaj się jakie gleby macie. Googluj - w internecie można bardzo dużo informacji znaleźć. Przy planach zagospodarowania przestrzennego bardzo często są opisy gleb i roślinności z wydziału środowiska.
Informacja o glebie to podstawowa wiedza pozwalająca na konkretne działania użyźniające.
Johanka77 23:03, 23 mar 2017

Toszka napisał(a)

To co widać w oddali, za budowanym domem, na wąwóz nie wygląda

Asiu, twoją glebę trzeba wzbogacić w próchnicę i (stety-niestety) zainwestować. Bez tego etapu ani rusz. Po kondycji Hakuro wnioskuję, że to takie piaski nie są. Zerknij na mapy działki tam powinny być sygnatury klasy gleby. Napisz maila lub zadzwoń do gminy, do wydziału geodezji i zapytaj się jakie gleby macie. Googluj - w internecie można bardzo dużo informacji znaleźć. Przy planach zagospodarowania przestrzennego bardzo często są opisy gleb i roślinności z wydziału środowiska.
Informacja o glebie to podstawowa wiedza pozwalająca na konkretne działania użyźniające.

Toszko, to Wąwóz Leszcz tam jest, tylko ten dom doszczętnie nam przysonił jego piękne widoki
A glebę mam na papierze z gminy. Klasa VI... Nic dodać, nic ująć.
Jesienią zostało nawiezione sporo czarnoziemu - ładnego, z osuszania jeziora, do tego obornik i mączka. Tę mączkę teraz powtórzę. Ale za dużo nie obiecuję.
Od poniedziałku do piątku pracuję poza domem, więc raczej muszę stawiać na tolerancyjne roślinki. Bo tyle energii, co Wy, nie mam szans wkładać w mój ogród