Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Joann 19:37, 25 mar 2021

Hej, witam się, pięknie u Ciebie tak ogrodowiskowo Chciałam zapytać o grabową rabatę: jaką szeroką rabatę muszę mieć, żeby je wsadzić przy płocie? Chciałabym tak minimum dać im miejsca, ale żeby były zadowolone I czy graby potrzebują jakiegoś specjalnego papu do dołka?
Johanka77 19:39, 25 mar 2021

Dziś przyjechały moje pierwsze Gaury Lindheimera 'Whirling Butterflies’.
Na razie to wyglądają jak suche patyki.
Jutro za dnia zrobię im zdjęcie.

Wkurza mnie, że mnie teraz to. choróbsko dopadło.
Chętnie bym podzieliła już te śmiałki i posadziła nowinki. Może za tydzień…
Johanka77 19:44, 25 mar 2021

Joann napisał(a)
Hej, witam się, pięknie u Ciebie tak ogrodowiskowo Chciałam zapytać o grabową rabatę: jaką szeroką rabatę muszę mieć, żeby je wsadzić przy płocie? Chciałabym tak minimum dać im miejsca, ale żeby były zadowolone I czy graby potrzebują jakiegoś specjalnego papu do dołka?

Cześć Joanna! Miło mi!

Graby kolumnowe jakoś nie wiadomo ile miejsca nie potrzebują. Ja je sadziłam co 1,7 metra od siebie, ale sama rabata ma tylko 2 metry, więc mają po metrze za sobą.

Ale czy ty chcesz je bezpośrednio przy płocie, czy będziesz miała jeszcze jakiś żywopłot?
Bo możesz też mieć żywopłot grabowy - z graba pospolitego.
LIDKA 19:47, 25 mar 2021

Dziś carexy ice dance były u mnie w brico chyba po 19.99.

Johanko zdrowiej szybko bo ja lubię patrzeć jak działasz w ogrodzie.

Pozdrawiam

Johanka77 19:53, 25 mar 2021

LIDKA napisał(a)
Dziś carexy ice dance były u mnie w brico chyba po 19.99.

Johanko zdrowiej szybko bo ja lubię patrzeć jak działasz w ogrodzie.

Pozdrawiam

Jessooo!!! Jak drogo!
To ja tu mam żyłę złota

Dzięki. Staram się
Joann 20:01, 25 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

Graby kolumnowe jakoś nie wiadomo ile miejsca nie potrzebują. Ja je sadziłam co 1,7 metra od siebie, ale sama rabata ma tylko 2 metry, więc mają po metrze za sobą.

Ale czy ty chcesz je bezpośrednio przy płocie, czy będziesz miała jeszcze jakiś żywopłot?
Bo możesz też mieć żywopłot grabowy - z graba pjospolitego.

Bezpośrednio przy płocie bym chciała posadzić, a pomiędzy dać jakieś trawy. Czyli rabatę musiałabym zrobić sporą. Nie wiem, czy będę mieć na tyle miejsca Podobają mi się te Fastigiata posadzone w odstępach, fajnie to wygląda.
Basia_KRK 20:13, 25 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
Tak, Carexy Ice Dance.
Rozłażą się.
Mamy krawężniki wkopane - to wystarczy.

Ok, super, zatem zidentyfikowane Czyli te moje carexowe dzieci mam rozdzielać i przesadzać, czy zostawić pod kopułką trawy ?
Johanka77 20:16, 25 mar 2021

Joann napisał(a)

Bezpośrednio przy płocie bym chciała posadzić, a pomiędzy dać jakieś trawy. Czyli rabatę musiałabym zrobić sporą. Nie wiem, czy będę mieć na tyle miejsca Podobają mi się te Fastigiata posadzone w odstępach, fajnie to wygląda.

Tu masz moje planowanko

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=365

Natomiast musisz mieć ramy ogrodu. Rabata grabów z trawami na ramy się nie nadaje.

Edit:
A ten płot to chociaż pełny, czy siatka?
Bo może sam on ładny.
Johanka77 20:16, 25 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Ok, super, zatem zidentyfikowane Czyli te moje carexowe dzieci mam rozdzielać i przesadzać, czy zostawić pod kopułką trawy ?

Ja nic nie robię. Co mnie wkurza, wyrywam
Joann 22:04, 25 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

Tu masz moje planowanko

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=365

Natomiast musisz mieć ramy ogrodu. Rabata grabów z trawami na ramy się nie nadaje.

Edit:
A ten płot to chociaż pełny, czy siatka?
Bo może sam on ładny.

Tam, gdzie myślałam, to siatka zwykła, ale na zasłonie nie zależy mi w tamtym miejscu, bo łąki mam za płotem (przynajmniej na razie). Myślałam jeszcze o drugim miejscu, żeby dwa posadzić na tle tuj. A między grabami to rozplenica Hameln?