Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czyżykowy zakątek

Czyżykowy zakątek

czyzykowa 22:22, 24 sie 2016

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Jako że mam dwie lewe( w moim przypadku prawe) ręce, wstawiam szybkie zdj planu działki.
czyzykowa 22:24, 24 sie 2016

czyzykowa 22:37, 24 sie 2016

Artystka ze mnie żadna więc wybaczcie...
Na żółto cała działka, pomarańczowe to budynki. Sam sad z warzywnikiem ma ok 10 ar (tego ruszać nie będę, wszystko odgrodzone siatką).
Wzdłuż wjazdu są tuje, tak samo jak i wzdłuż siatki po prawej stronie podwórka. Tyłu ruszać na razie nie chcę, ponieważ mąż chce kiedyś zrobić taras i kostkę więc nie wiadomo jeszcze co i gdzie.

Co do stylu to lubię prostotę z nutką romantyzmu.
Zachwycają mnie ogrody formalne (ahh... wszyściutko pięknie przycięte...),nowoczesne oraz angielskie.
Nie wiem czy da się to wszystko połączyć, ale na pewno będę próbować.
Co do roślin to lista będzie raczej minimalistyczna:
Hortensje
Róże
Trzmieliny(płotki i kulki)
Jeżówki
Bukszpany
Klony i wiśnie "Nigra"
Trawy
Lawenda

To tak na teraz, wiadomo kobieta zmienna jest i jak coś mi się spodoba...

Linie proste i wyraźne
czyzykowa 22:37, 24 sie 2016

Artystka ze mnie żadna więc wybaczcie...
Na żółto cała działka, pomarańczowe to budynki. Sam sad z warzywnikiem ma ok 10 ar (tego ruszać nie będę, wszystko odgrodzone siatką).
Wzdłuż wjazdu są tuje, tak samo jak i wzdłuż siatki po prawej stronie podwórka. Tyłu ruszać na razie nie chcę, ponieważ mąż chce kiedyś zrobić taras i kostkę więc nie wiadomo jeszcze co i gdzie.

Co do stylu to lubię prostotę z nutką romantyzmu.
Zachwycają mnie ogrody formalne (ahh... wszyściutko pięknie przycięte...),nowoczesne oraz angielskie.
Nie wiem czy da się to wszystko połączyć, ale na pewno będę próbować.
Co do roślin to lista będzie raczej minimalistyczna:
Hortensje
Róże
Trzmieliny(płotki i kulki)
Jeżówki
Bukszpany
Klony i wiśnie "Nigra"
Trawy
Lawenda

To tak na teraz, wiadomo kobieta zmienna jest i jak coś mi się spodoba...

Linie proste i wyraźne
czyzykowa 22:43, 24 sie 2016

Tak właściwie to mam czyste płótno. Są tylko tuje przy ogrodzeniach, świerk serbski obok garażu i przechowalnik przy ganku. Stare drzewka owocowe( całe 2) idą do wycięcia za 2 lata.
hindsight 22:44, 24 sie 2016

Domi, Domi, masz taktykę jak ja

Ale musisz to rozrysować, nie ma rady. Niemusisz oddawać idealnie proporcji i wymiarów, ale tak, żeby mniej więcej było widać. Ja przypomniałam sobie lekcje matematyki i przeliczałam proporcje z kalkulatorem po ustaleniu mniej więcej skali, bo ten mój ogród taki nieproporcjonalny jest.

Jak już będziesz miała narysowane granice działki z domem, to nanieś gdzie żywopłot chcesz, gdzie rabaty, jak to widzisz. Zobacz u mnie, jak mnie dziewczyny pilowały z tym rysunkiem naprawdę można sobie rysować lekko ołówkiem i wycierać, jeśli zmieńi nam się koncepcja, a to zmusza do zastanowienia się nad własnym ogrodem. I mimo, że na początku będzie to ci się wydawało niemożliwe, to zobaczysz, że to dobra droga. Działaj!
czyzykowa 22:52, 24 sie 2016

Nie ma rady, będę musiała spróbować to narysować. Pomęczę się od rana i przed południem powinnam wstawić. Więc mam nadzieję, że już niedługo będę mogła zacząć klarować mój ogród.
asiak 22:53, 24 sie 2016

Cześć Dominiko
Będę śledzić wątek
czyzykowa 23:54, 24 sie 2016

czyzykowa 23:58, 24 sie 2016

Proporcje są tutaj z przymrużeniem oka To różowe cóś jest przyszłym podjazdem (za kilka lat). Na drugim obrazku zaznaczyłam drzewka, które chciałabym kiedyś posadzić.