No i jest to, co lubię najbardziej, sadzenie
Widać teraz, że trzmielina tam by nie weszła, więc muszę cię pochwalić za decyzję o rezygnacji z niej. Wiem, że to niełatwe. Czasem jak jakiś pomysł nam się zalęgnie w głowie, to ciężko potem go przerobić.
Buksy ja bym kupiła małe po 1 zł na Allegro. Te co masz rozsadziła jakoś równo, np po kilka przed klony, ale gęściej, a między te odcinki posadziła maluchy co 10 - 15 cm. Wtedy odległości będą mniejsze, bo na razie są spore, tak przynajmniej mi wygląda ze zdjęcia. I szybko się zagęści ta obwódka. No chyba, że masz tanio na miejscu te bukszpany. U nas za takie podrośnięte trochę buksy to trzeba juz trochę zapłacić. Więc ja bym kupiła małe z multipalet, od razu posadziła i gotowe
Ściółkowanie skoszoną trawą bardzo poprawia jakość gleby. Moja sąsiadka przekopywała na jesieni zgniłą trawę, którą w ciągu sezonu zrzucała na pryzmę. Tak użyźniała glebę w warzywniku. Po 3 latach stwierdziła, że musi zrobić przerwę, bo warzywa rosły, jak szalone. Ale faktycznie sporo tej trawy tam szło.
Tuje szybko urosną, nie martw się. Dobrze, że posadzone teraz, to się ładnie ukorzenią do zimy i będą większe przyrosty w przyszłym roku. Coś im dawałaś w dołki?