Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czyżykowy zakątek

Czyżykowy zakątek

asiak 15:35, 29 sie 2016

czyzykowa napisał(a)
Witam
zoja , bozga , mamtu, odwiedzajcie mnie częściej
anbu muszę pędzić żeby zdążyć przed zimą
Zamówiłam już jeżówki, powinny być pojutrze. Już doczekać się nie mogę.
W piątek pojadę po bukszpany i trawki, muszę też korę kupić. Nareszcie będzie to jakoś wyglądać
eM się śmieje ze mnie, że z pracy wracam do pracy Idę żwir wysypywać w tuje
Wieczorem wkleję zdjęcia i się pochwalę

Ojej, idziesz jak burza
A ja stoję w miejscu
Idę do siebie znowu z prośbą, żeby dziewczyny mi coś konkretnego doradziły

Czekam na efekty Twojej pracy
hindsight 19:30, 29 sie 2016

No to ja czekam na efekty sadzenia

Bez dręczenia nie ma ładnego ogrodu
czyzykowa 21:16, 29 sie 2016

Dręcznie sporo pomaga i motywuje
Żwir wysypany, część bukszpanów posadzone, niestety muszę dokupić 17 szt. Ale kawałek jest
Najpierw pas żwirowy z maleńkimi tujami:

Posadzone bukszpany:

Te słabo widoczne krzaczki to róże:

Tam za siatką widać kolejny pas żwirowy

No.. Jeszcze jeżówki i carexy i będzie koniec. Teraz muszę do piątku wytrzymać
anbu 21:22, 29 sie 2016

Szalona
czyzykowa 22:21, 29 sie 2016

Oczywiście sama tego nie sypałam eM z synusiem pomagali Młody był tak dumny z siebie, że zazyczyl sobie naleśniki w nagrodę
eM też bardziej zadowolony jak wejściowa rabatka teraz się reprezentuje. Oznajmił nawet, że te zielone krzaki ( bukszpany ) nawet fajne są i może więcej ich posadzimy
hindsight 08:01, 30 sie 2016

No i jest to, co lubię najbardziej, sadzenie

Widać teraz, że trzmielina tam by nie weszła, więc muszę cię pochwalić za decyzję o rezygnacji z niej. Wiem, że to niełatwe. Czasem jak jakiś pomysł nam się zalęgnie w głowie, to ciężko potem go przerobić.

Buksy ja bym kupiła małe po 1 zł na Allegro. Te co masz rozsadziła jakoś równo, np po kilka przed klony, ale gęściej, a między te odcinki posadziła maluchy co 10 - 15 cm. Wtedy odległości będą mniejsze, bo na razie są spore, tak przynajmniej mi wygląda ze zdjęcia. I szybko się zagęści ta obwódka. No chyba, że masz tanio na miejscu te bukszpany. U nas za takie podrośnięte trochę buksy to trzeba juz trochę zapłacić. Więc ja bym kupiła małe z multipalet, od razu posadziła i gotowe

Ściółkowanie skoszoną trawą bardzo poprawia jakość gleby. Moja sąsiadka przekopywała na jesieni zgniłą trawę, którą w ciągu sezonu zrzucała na pryzmę. Tak użyźniała glebę w warzywniku. Po 3 latach stwierdziła, że musi zrobić przerwę, bo warzywa rosły, jak szalone. Ale faktycznie sporo tej trawy tam szło.

Tuje szybko urosną, nie martw się. Dobrze, że posadzone teraz, to się ładnie ukorzenią do zimy i będą większe przyrosty w przyszłym roku. Coś im dawałaś w dołki?
zoja 08:19, 30 sie 2016

czyzykowa napisał(a)
Oczywiście sama tego nie sypałam eM z synusiem pomagali Młody był tak dumny z siebie, że zazyczyl sobie naleśniki w nagrodę
eM też bardziej zadowolony jak wejściowa rabatka teraz się reprezentuje. Oznajmił nawet, że te zielone krzaki ( bukszpany ) nawet fajne są i może więcej ich posadzimy

i ma rację - pięknie się prezentuje

natomiast Hinsight ma rację co do bukszpanów - na all sprzedają po 1 zł za sztukę - ja kupiłam tak wiosną i ładnie przyrosły drugie tyle z wysokości.
Natomiast możesz też poczekać na wiosenną promocję w marketach - co roku sprzedają bukszpany w 6-pakach ja tak kupowałam roślinki były ładne i gęste - z tego co patrzyłam cena za sztukę w co jest dość wygórowana
...ale to jak Ci się nie spieszy oczywiście
zoja 08:30, 30 sie 2016

Popatrz u mnie:
bukszpany z Tesc.. w kwietniu - tu kwiecień

i dziś --> tu sierpień

Nie umiem lepiej linkować - poszukaj podobnych ujęć mojego łuku rabaty
czyzykowa 09:37, 30 sie 2016

U nas mrowce są buksy po 4,50 takie akuratne.
W tuje wiosna sypalam nawóz wieliskladnikowy , a buksy zasilalam w dołek przegnila polrzywą.
czyzykowa 09:40, 30 sie 2016

Na wiosnę tam gdzie będą nowe rabaty kupię buksy w multipaleyach. Co do przerw między bukszpanami to szybko się zagęszczą. Te mają rok i są spore. Kupowałam je w tych 6-pakach