Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czyżykowy zakątek

Czyżykowy zakątek

hindsight 23:29, 31 sie 2016

anna_t napisał(a)
mam podobnie i już wiem ze lepiej coś trzy razy zaplanować zanim sie kupi
teraz warto kupić hortki, nawet po jednej sztuce z 3-4 najlepszych odmian. na wiosne zebrać patyki i heja!
ja najwiecej kasy wydaje na róże..no wpadłam jak sliwka w kompot z nimi..a ich nie rozmnożysz

Taki mam plan i mi się uda znaczy z hortkami.

A róże ja rozmnożyłam leosie. Mam 3 na własnych korzeniach, ukorzenione w lipcu parę lat temu.
Toszka 23:53, 31 sie 2016

Róze można bezboleśnie rozmnożyć przez odkłady - kładziesz gałązkę na ziemi, przyszpilasz szpilką do namiotów (o kształt mi chodzi), przysypujesz ziemią i pilnujesz wilgoci.

np. tak

tak

Hortki mozna tak samo.
Ważne by pod ziemią znalazło się oczko (punkt gdzie liście wyrastają, gałązki, takie zgrubienie. Najlepiej to zrobić na wiosnę, ale i teraz też, a latem ukorzeniona gałązkę odcinasz od matki i przesadzasz.

Zawsze dzielimy się nadwyżkami - wtedy tylko kosztuje przesyłka. Dużo roslin można rozmnożyć z takich darów.
anna_t 10:17, 01 wrz 2016

no to koniecznie muszę z Pashmina spróbować bo chcę mieć jej wiecej
mała uśnie to polece ją przygiąć
czyzykowa 14:55, 01 wrz 2016

Ja poczekam do nast. roku, aż różyczki trochę urosną. Jak się uda to będę przeszczęśliwa Chcę wciskać róże gdzie się da hi hi
Możecie polecić mi jakieś drzewka na szpaler? Takie rosnące do max 6m
Chcę zacząć planować długą rabatę ale nie mam pomysłu jakie drzewa by tam pasowały.
anna_t 14:58, 01 wrz 2016

http://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php
anna_t 14:59, 01 wrz 2016

ja juz ustalisz jaki chcesz pokrój, jaka gleba czy wystawa to zawęzi Ci sie wybór w wyszukiwarce
czyzykowa 14:59, 01 wrz 2016

zoja napisał(a)
Czyżykowa jak eM też chce ogrodu to na pewno razem stworzycie coś wspaniałego

Zoju mój eM tylko zgodził się na ogród i określił co mu się podoba Całą robotę będę musiała zrobić sama, chyba że się zlituje, ale on to niezbyt chętny do prac ogrodowych Jak już jest to super ale, żeby sam zrobił to raczej nie Jedyne co lubi to kosić trawę
anna_t 15:03, 01 wrz 2016

ja mam podobnie z M w ogrodzie, zero zaangażowania poza koszeniem..ale na szczęscie jak poproszę to mi dołki wykopie czy darń zdejmie
czyzykowa 15:11, 01 wrz 2016

anna_t napisał(a)
ja juz ustalisz jaki chcesz pokrój, jaka gleba czy wystawa to zawęzi Ci sie wybór w wyszukiwarce

Dzięki Aniu Przejrzałam pobieżnie i na razie wygrywa Brzoza pożyteczna 'White Light'
Muszę więcej czasu na to poświęcić
czyzykowa 15:13, 01 wrz 2016

anna_t napisał(a)
ja mam podobnie z M w ogrodzie, zero zaangażowania poza koszeniem..ale na szczęscie jak poproszę to mi dołki wykopie czy darń zdejmie

Dobre i tyle
Mój jedynie taczki pełne wywozi I tylko dlatego, że nie podoba mu się jak ja na kompost wysypuję