Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

justi 13:53, 07 maj 2012

Danusiu, Marzenko mam nadzieję że tą serduszkę uda sie przezimować i będzie co sezon pokazywać swoje białe dzwoneczki. A tulipany białe z ciemnymi będę dokupować i kolekcja się powiększy polecam też
justi 13:54, 07 maj 2012

Martek napisał(a)
Ja swoje serduszki może będę miała w przyszłym roku jak nie zgnije to co włożyłam
Ale w zeszłym roku różową zakupiłam na targach "Eden"czyli 15 maja i dopiero włożyłam i pamiętam ,że wzeszła i chyba jedną gałązką kwiecia mnie uraczyła to może jeszcze jedna biała się zlituje.
Sporo kasy wtopione i nic nie mam na myśli tylko 2 serduszek

Kupiłaś rok temu a teraz włozyłaś do ziemi? dobrze zrozumiałam? A co kupiłaś suche kłącze, czy roślinkę już?
jotka 14:02, 07 maj 2012

Justyna nie zapomnij oznaczyć miejsca, gdzie rośnie serduszka, bo jej część nadziemna zanika po kwitnieniu. U mnie mam obok niej tabliczkę (co prawda z napisem pietruszka, ale stosownej nie miałam)

justi 14:09, 07 maj 2012

Hi hi, wiem już że zanika. Widziałam fajne tabliczki w ogrodniczym, takie malutkie z kredą, kupię sobie taka i podpiszę.
justi 14:38, 07 maj 2012

bociek napisał(a)
Justi, nie chce sie wymadrzac, ale wydaje mi sie, ze hortensje rozowe i niebieskie zawieraja w sobie barwniki z rodziny antocyjanow.
Te barwniki maja to do siebie, ze sa wrazliwe na pH (kwasowosc) i jesli pH jest niskie, czyli kwasne wowczas antocyjany sa czerwone (generalnie rzecz ujmujac), a przy pH wyzszym - bardziej zasadowym przechodza w fiolety a potem blekity...
Wiec jesli chcesz miec niebieskie hortensje to radzilabym nie zakwaszac ziemi - raczej odwrotnie

Znalazłam o hortensjach:
Hortensje ogrodowe wymagają kwaśnego podłoża i właśnie przy niskim pH podłoża uaktywniają się w glebie jony glinu powodujące wybarwianie się kwiatów. Pod wpływem jonów glinu zachodzą zmiany w soku komórkowym rośliny, doprowadzając do zmiany zabarwienia kwiatów na niebiesko. Aby zmienić kolor kwiatów hortensji, należy posadzić je w kwaśnym podłożu i stosować siarczan glinu lub siarczan glinowo-potasowy. Związki te wchodzą także w skład takich nawozów jak np. ‘’Niebieska hortensja’’ dostępnych niemal w każdym sklepie ogrodniczym.
źródło: ogród. wieszjak.pl
justi 14:56, 07 maj 2012

Własnie przyniosłam z garażu torebkę z nawozem Niebieska hortensja. Jak on ma działać jak w składzie nie ma glinu???? ani żadnych siarczanów? Może inne pierwiastki działają na kolor? czy jest jakiś chemik na forum

aż napiszę skład:
azot
tlenek potasu
tlenek magnezu
bor
miedz
żelazo
mangan
molibden
cynk
Jeśłi dobrze z chemii pamiętam to glin jest Al
W opisie jest coś o glinie i potasie ale w składzie nie ma. Może tak jest dużo tych pierwiastków, że nie działają phi
andziulka 14:57, 07 maj 2012

niebieska wyjdzie tylko z białej, czy z różowej też?
justi 14:59, 07 maj 2012

tylko z różowej! z białej nie, białe są zawsze białe
justi 15:01, 07 maj 2012

zaczyna mnie to drażnić, że ich nie mogę przebarwić
jotka 15:07, 07 maj 2012

justi napisał(a)
zaczyna mnie to drażnić, że ich nie mogę przebarwić

ja na twoim miejscu już dawno bym wzięła pędzelek

Ale nie mogę bo moje od lat maja tylko liście

A tak na poważnie to w necie wyczytałam: by uzyskać kwiaty niebieskie, trzeba hortensji zapewnić kwaśną glebę, nawożąc ją roztworem ałunu potasowego.