Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

justi 11:42, 08 wrz 2011

nika napisał(a)
Witaj justi
Widzę, że u Ciebie niezła rewolucja w ogrodzie Podobają mi się zmiany, które już dokonałaś i pomysł na proste rabaty... no i ten cis... piękny jest! Ogromny, to prawda, ale niewielu może się poszczycić takim okazem
A ptaszyny, jak dla mnie, bardzo fajne i na pewno znajdziesz im odpowiednie miejsce.
Będę na pewno kibicować dalszym zmianom
Pozdrawiam cieplutko w ten pochmurny i deszczowy dzień.

Dzięki niko. Pierwszy pomysł prostych rabat podsunęła mi mama, a inspiracja oczywiście z forum przypłynęła. Najważniejsze dla mnie było ukrycie szamb okropnych, i szukałam czegoś co by je zasloniło.
Myślę, że bluszcz da radę i narożnik z bukszpanu.
justi 11:47, 08 wrz 2011

Dziś byłam w sklepie ogrodniczym kupiłam narcyzy Calgary, White Lion i Obdam. Posadzę je wlaśnie w ten bluszcz kępkami po 2-3 cebule. A w kwadrat z bukszpanem, żurawką i kostrzewą białe tulipany liliokształtne Tries Chic (tylko w bukszpan). Między bukszpanem i żurawką posadzone juz zostały białe White up i między żurawką i kostrzewą czarne Queen of Night.
Czy będzie dobrze? okaże się wiosną
Martek 12:44, 08 wrz 2011

Okaże się czy to na pewno te cebulki ,o które nam chodzi ... Trochę się zawiodłam w tym sezonie stąd dygresja Justi
justi 14:42, 08 wrz 2011

Bywa. Mi się na razie udawało.
justi 20:19, 08 wrz 2011

A tu takie sobie zdjęcie do wcześniejszego postu
Myślicie, że w bukszpan dobrze będzie posadzić tulipany? Czy dobrze będzie to wyglądać jak bukszpan podrośnie? Dodam jeszcze, że nie zamierzam ich wykopywać po kwitnieniu.

Joku 22:54, 08 wrz 2011

Pomysł z tulipanami w bluszczu wydaje mi się niezły (też tak miałam na początku, z czasem tulipany zanikły, bo ich nie wykopywałam). Jedynie drażniły mnie dość długo utrzymujące i coraz gorzej wyglądające liście.
Jeżeli mi coś wolno sugerować, to posadziłabym je jednokolorowymi kępkami po kilka sztuk.
Sebek 08:58, 09 wrz 2011

w bluszczu pomysł świetny, ale bukszpan - jak młody to tak, ale jak urośnie i będzie zwarty to i tak będzie już po tulipanach.

Dzisiejsze tulipany są to w zasadzie pędzone cebule, które mają zakwitnąć tylko raz czy dwa. Nie są jak dawne cebule, które kwitną lata i się rozmnażają - właściwie powinno się je traktować jako rośliny jednoroczne. Także hodowcy wymyślili świetny sposób na klientów, którzy muszą odnawiać kolekcję co roku albo dwa. Gwarancji na drugie kwitnienie nie daje nawożenie kompostem czy obornikiem, ale podobno pomaga.
justi 11:58, 09 wrz 2011

Kochani w bluszczu narcyzy, a tulipany w bukszpanie, który będzie utrzymywany jako niziutki prostokąt i będą sadzone jednokolorowymi rzędami, tak jak narysowałam.
Narcyzy i bluszcz będą tu gdzie napis tulipan White up, na tym wolnym kawałku.
Rene 13:59, 09 wrz 2011

Witaj Justi
Właśnie sadzę swoje tulipany i chyba skopiuję Twój pomysł i posadzę trochę w bluszczu
Widziałam, że kupiłaś trawę Red Baron, musisz na nią uważać bo jest bardzo "agresywna" moja weszła nawet w trawnik i teraz żałuję że nie wsadziłam jej w donicy bez dna.
Martek 14:10, 09 wrz 2011

Justyna jak w bukszpan ???Nie bardzo kapuje? W środek ?