Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

monteverde 20:40, 25 wrz 2011

będzie fajnie, a tu masz namiary na runiankę http://www.futuregardens.pl/runianka-japonska-variegata.html
justi 20:43, 25 wrz 2011

Dziękuję Anusiu
Runiankę gdzieś znajdę na pewno "namacalnie". Nie lubię przez neta kupować roślin.
monteverde 20:51, 25 wrz 2011

oki
justi 20:46, 27 wrz 2011

Pokażę dzisiaj mały misz-masz... co by tu o nim napisać...
jest to wysunięty prostokąt, w rogach są już po 3 kulki bukszpanowe, jeszcze małe (od największej do najmniejszej). Między dwoma drzewami brązowe żurawki, przed nimi bukszpanki, które z czasem utworza obwódkę. Na środku pęcherznica, przycinam ją na jajo lub kulę, na razie nie widac efektu
No i najważniejsze planuje w przyszłym sezonie posadzić tu kilka hortensji Limelight, za żurawkami , te stare zwykłe co już rosną jakieś mizerne. Chyba po 2-3 obok pęcherznicy wystarczy.

Sebek 23:00, 27 wrz 2011

Mi się podoba
justi 17:35, 29 wrz 2011

A to fragment od ostatniego drzewa za tą złożoną kostką (poprzednie zdjęcie). Plan jest taki aby utworzyć niski żywopłocik z bukszpanu i żółtej trzmieliny. Nie wiem czy powojniki tam zostawić??? Tuje są posadzone co 1 metr i chyba się nie zrosną. Różaneczniki są 3 na przemian z hostami. Za drzewem jest jeszcze azalia i przed perukowcem. Wsadziłam tez trochę hiacyntów i tulipanów. Czy jakoś to uporządkować jeszcze???

i jeszcze jedno zdjęcie. To są kulki posadzone blisko tej kostki. Rabata się takimi kończy i zaczyna. Sama ukorzeniałam i w tym roku zaczęłam nadawać kształt.
Martek 17:45, 29 wrz 2011

Całkiem nieźle może to wyglądać w ostatecznej odsłonie...Ja również zaopatruję się w inne hortensje niż ogrodowe ,bo jednak kwiatów w nich jak na lekarstwo po srogich zimach.U sąsiada widzę ogromne krzaczysko takiej hortensji widać ,że wiekowa i na niej w tym sezonie również mało kwiatów niebieskich tak w ogóle ,które uwielbiam ...
Masz jakiś uporządkowany "grunt" także czy ja wiem można pisać o "misz -masz "...?))
Martek 17:46, 29 wrz 2011

Całkiem fajnie może prezentować się pod bukszpanem trzmielina .Szkoda,że te zdjęcia mogą być tylko w takim wymiarze ...
justi 17:48, 29 wrz 2011

Tylko trochę uporządkowny, bo nie wszystkie roślinki widać. Ta różowa hortensja, którą trochę widać miała 3 kwiatki, a teraz prawie na każdej gałązce pączek kwiatowy. Ciekawe czy zdążą zakwitnąć jeszcze? Oby nie było przymrozków.
Martek 19:41, 29 wrz 2011

Właśnie dlatego szkoda ,że takie małe zdjęcia ,ale wiesz zawsze można zbliżenia ... Masz program Picassa ???
Czyli hortensja zakwitła już trzeba kwiatami i nadal ma zamiar kwitnąć ?