Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

justi 22:02, 01 paź 2011

Też tak myślałam Sebku, żeby dosadzić , ale nie z tej strony. Tu mi szczeliny chyba nie przeszkadzają... na razie.
justi 14:21, 06 paź 2011

Wstawiam zdjęcia. Patrząc na dom z przodu jest to lewa strona. Zaczynam od bramy do samego garażu. Z pewnościa trzeba tu coś pozmieniać.Po kolei tak to idzie:

justi 14:36, 06 paź 2011

Na razie jest brzydko, ale dużo się też zmieniło. Nie wiem gdzie zabrać tą kostkę stąd. Jakaś szyna z tyłu jeszcze leży. U tych sąsiadów nie dbają za bardzo. Może dać bluszcz na siatkę czy zagęścić tujami?
Przeszkadzają mi jeszcze te świerki przed garażem, zbyt duże już.
Kształt na rysunku bocznych rabat ma się tak (mniej wiecej):

justi 22:41, 06 paź 2011

Na obrzeżu rabat planuję bukszpanowe obwódki i kulki, troche trzmieliny. Właściwie to juz co nieco posadziłam, ale to małe ukorzenione sadzoneczki to nie widac efektu.
justi 22:50, 06 paź 2011

Jeszcze wstawię zdjęcie hortensji, jak ładnie zaczyna kwitnąć, a w okresie jej właściwego kwitnienia miała 3 kwiaty. Nawoziłam ją nawozem Hortensja niebieska i chyba to ją pobudziło do tworzenia pąków na jednorocznych gałązkach. Niestety niebieska nie jest.

monteverde 01:12, 07 paź 2011

fajnie ,że zmieniłaś kształt rabat, mnie się podoba
ell 06:16, 07 paź 2011

Justi ja bym obsadziła płot bluszczem. Moja mama tak ma zrobione. Na tle bluszczy fajnie odetną się tuje, będzie ładnie. Jak chcesz to wyślę Ci sadzonki, bo u rodziców trzeba zrobić podstrzyżyny.
justi 12:35, 07 paź 2011

monteverde napisał(a)
fajnie ,że zmieniłaś kształt rabat, mnie się podoba

Kształt rabat i mi się podoba, gorzej z nasadzeniami, ale poprawie się
justi 12:42, 07 paź 2011

ell napisał(a)
Justi ja bym obsadziła płot bluszczem. Moja mama tak ma zrobione. Na tle bluszczy fajnie odetną się tuje, będzie ładnie. Jak chcesz to wyślę Ci sadzonki, bo u rodziców trzeba zrobić podstrzyżyny.

Właśnie rozważam ten bluszcz.
Bluszczu trochę mam. A jaki ma Twoja mama, może jakiś taki "wielkoliściowy"? Kupiłam na wiosnę taki fajny w biedronce, niestety tylko 1 sadzonkę, bo jakos nie miałam pomysłu jeszcze na niego. Liście ma duże, lśniące, a młode jasne listeczki pięknie się odróżniają od ciemnej zieleni. Jak będzie w tym roku to nakupię więcej. Mam też możliwość nacięcia i przywiezienia sadzonek z Belgii, tam też mają ładne.
Jak się zdecyduję i będę potrzebować to dam znać. Dziękuję Elu, że o mnie pomyślałaś.
Sebek 16:53, 07 paź 2011

Te wielgachne świerki są idealnym tłem dla jasnych roślin - jak hortensje limelight i rh.

A nie sądziłaś, żeby zrobić fale zamiast kątów?