Kasiu ja na żwirowisku nie kopczykuję róż. Obcinam na wysokość 15 cm i przykrywam doniczkami plastikowymi mam ich sporo.
Puszcza Białowieska to troche dalej na wschód jest chłodniej ale możesz róże zawinąć w gazetę a później nakryć doniczka. Oczywiście na doniczkę daję kostkę brukową aby wiatr ich nie zdmuchnął.
Okrywam tak co zimę w tym roku będę też okrywać w ten sposób lawendę.
Kasiu przyjrzałam się dokładnie nawet przez duże powiększenie na tablecie widze, że masz trzy krzaczki tej trawy.
Kasiu jak byś zrobiła zdjęcie w przybliżeniu to by było dobrze.
Szczerze nie wiem co to za trawa. Przejrzałam przed chwilą kilka szkółek które maja trawy i nie spotkałam takiej trawy. Trzeba poczekać na jej pełny rozkwit to może da się coś więcej powiedzieć.
Nie wyglada to na miłkę okazała, chociaż jest kilka gatunków tej trawy.
Ja w tym roku kupiłam miłkę okazałą "Eragrostis spectabilis" 2 szt ale to jeszcze maleństwa. Jeszcze kupiłam Trzcinnik krótkowłosy "Calamagrostis brachytricha", ale tez maleństwo na dodatek muszę czekać bo przesadziłam w wieksze doniczki i teraz nie wiem która to jest - trudno trzeba czekać na kiście kwiatowe.
Kasiu najlepiej trzeba wejść na trawy ty trawę znasz i szukać co to jest.
Też masz ładną kępę różnych traw a jaki parasol z wierzby.
Jeszcze na pw.
Jest różnica między tymi różami. Ktoś napisał bo czytałam, że podobna do Chopina moim zdaniem różnica jest. Karin Blixen ma śnieżno biały kolor a Chopin ma kolor lekko kremowy a środki blado cytrynowy.
Chopin bardzie wygląda na rabatowa niż wielkokwiatową a Karin.... jest wysoka przynajmniej u mnie ok. 1,20 cm taka wyniosła, ma przepiękne błyszczące liście.
Być może, że gdzie posadzona ma znaczenie. Moja ma głowę w słońcu a nóżki w półcieniu.
Dzieki Ewo, ze wpadlas i tyle porad za jednym razem.
O sadzeniu w kartoflach slyszalam. W tym roku to pewnie juz nie da rady, ale w przyszlym moze sie skusze.