Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

22:47, 23 sie 2017
ElzbietaFranka napisał(a)

Ta róża nazywa się Karen Blixen.

Też mi się podoba taka świeża biel, muszę o niej koniecznie poczytać i zapisać
ElzbietaFranka 22:58, 23 sie 2017

MonikA napisał(a)

Też mi się podoba taka świeża biel, muszę o niej koniecznie poczytać i zapisać

Ja zamawiam w jesieni jeszcze dwa krzaki bo warto. Jest po prostu przepiękna.
Mam jakieś białe różę ale żadna nie jest taka biała.
ElzbietaFranka 23:04, 23 sie 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Ja jeszcze musze poczekac na efekt rozany jeszcze 2 lata zobaczymy czy sie wzmocnia druga kwestia to taka ze boje sie zimy i tego okrywania roz na kamieniach jak je okryc

Kasiu ja na żwirowisku nie kopczykuję róż. Obcinam na wysokość 15 cm i przykrywam doniczkami plastikowymi mam ich sporo.
Puszcza Białowieska to troche dalej na wschód jest chłodniej ale możesz róże zawinąć w gazetę a później nakryć doniczka. Oczywiście na doniczkę daję kostkę brukową aby wiatr ich nie zdmuchnął.
Okrywam tak co zimę w tym roku będę też okrywać w ten sposób lawendę.
23:24, 23 sie 2017
Podobno podobna do chopina, wielkokwiatowa, widziałam, że nawet nie droga
ElzbietaFranka 23:27, 23 sie 2017

pestka56 napisał(a)
Ela, pokażę Ci jedną z moich traw. Kupiłam jako miłkę okazałą, ale... popatrz, bo to co piszesz pasuje do niej i coraz bardziej myślę, że to na pewno nie miłka.
To kępa pośrodku w prawo od zebrinusów i trzcinnika

Kasiu przyjrzałam się dokładnie nawet przez duże powiększenie na tablecie widze, że masz trzy krzaczki tej trawy.

Kasiu jak byś zrobiła zdjęcie w przybliżeniu to by było dobrze.
Szczerze nie wiem co to za trawa. Przejrzałam przed chwilą kilka szkółek które maja trawy i nie spotkałam takiej trawy. Trzeba poczekać na jej pełny rozkwit to może da się coś więcej powiedzieć.
Nie wyglada to na miłkę okazała, chociaż jest kilka gatunków tej trawy.

Ja w tym roku kupiłam miłkę okazałą "Eragrostis spectabilis" 2 szt ale to jeszcze maleństwa. Jeszcze kupiłam Trzcinnik krótkowłosy "Calamagrostis brachytricha", ale tez maleństwo na dodatek muszę czekać bo przesadziłam w wieksze doniczki i teraz nie wiem która to jest - trudno trzeba czekać na kiście kwiatowe.

Kasiu najlepiej trzeba wejść na trawy ty trawę znasz i szukać co to jest.

Też masz ładną kępę różnych traw a jaki parasol z wierzby.
Jeszcze na pw.

ElzbietaFranka 00:04, 24 sie 2017

MonikA napisał(a)
Podobno podobna do chopina, wielkokwiatowa, widziałam, że nawet nie droga

Jest różnica między tymi różami. Ktoś napisał bo czytałam, że podobna do Chopina moim zdaniem różnica jest. Karin Blixen ma śnieżno biały kolor a Chopin ma kolor lekko kremowy a środki blado cytrynowy.
Chopin bardzie wygląda na rabatowa niż wielkokwiatową a Karin.... jest wysoka przynajmniej u mnie ok. 1,20 cm taka wyniosła, ma przepiękne błyszczące liście.
Być może, że gdzie posadzona ma znaczenie. Moja ma głowę w słońcu a nóżki w półcieniu.

Jeszcze zamówię 2 bo warto.
00:12, 24 sie 2017
Tak chopin jest kremowa jak rozkwitnie, a w pąkach żółta, ta druga jest czysto biała.
Widziałam je w florib...
Kasiolaaa 06:56, 24 sie 2017

Ela dobry pomysl zrobie tak ale moze zamiast gazet dam wloknine
Rosa 10:14, 24 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Jest różnica między tymi różami. Ktoś napisał bo czytałam, że podobna do Chopina moim zdaniem różnica jest. Karin Blixen ma śnieżno biały kolor a Chopin ma kolor lekko kremowy a środki blado cytrynowy.
Chopin bardzie wygląda na rabatowa niż wielkokwiatową a Karin.... jest wysoka przynajmniej u mnie ok. 1,20 cm taka wyniosła, ma przepiękne błyszczące liście.
Być może, że gdzie posadzona ma znaczenie. Moja ma głowę w słońcu a nóżki w półcieniu.

Jeszcze zamówię 2 bo warto.

Zanim zamówisz spróbuj sama wyhodować to proste, zobacz:
https://www.youtube.com/watch?v=mLs7U-PZ3tU
i obrazki:
https://www.google.pl/search?q=r%C3%B3%C5%BCe+rozmna%C5%BCanie&rlz=1C1QJDB_enPL634PL676&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj73OK_tu_VAhURblAKHZkxA3AQ_AUICigB&biw=1119&bih=619
Dokładnie opisałaś Chopina. U mnie ma wysokość ok. 2m.
ElzbietaFranka 11:00, 24 sie 2017

Dzieki Ewo, ze wpadlas i tyle porad za jednym razem.
O sadzeniu w kartoflach slyszalam. W tym roku to pewnie juz nie da rady, ale w przyszlym moze sie skusze.