Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bacowej

Ogród bacowej

bacowa 13:38, 15 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
9 lat to duzo czasu dla ogrodu. Widze na 1 focie swierki dokola ogrodzenia czy to te same swierki prowadzone jako źywoplot?

Takie zmiany to swiadczy ze nic nie jest na stale, ciagle cos sie nie podoba, trzeba zmieniac i tak w koło Macieju.

Jeszcze nie jestem na etapoe zmian calych rabat, ale pojedyncze rosliny przesadzam z powodu ze cos im dane miejsce nie odpowiada.

Ewo u ciebie wszystkie zmiany wychodza na korzysc. Pokaz nowa rabate z trawami jak sie ma.

Swierki dookoła ogrodzenia były sadzone jako pierwsze rośliny w ogrodzie. Posadziłam ich chyba z 500 szt.Kupione były za grosze w leśnej szkółce, takie malutkie nic. Na tym starym zdjęciu mają chyba z 5 lat.

Potem były tworzone rabaty przed żywopłotem. Jak tak dobrze się przyjrzysz to zobaczysz że tam są prawie same iglaki , a w szczególności całe dolne piętro tworzą jałowce.
Po kilku latach jałowce zarosły całą tą rabatę i zrobiły się koszmarnie brzydkie. W szczególności taka zielona odmiana ( nie znam nazwy ) była okropna.
A ponieważ ja nie lubię stagnacji w ogrodzie, to nastał czas zmian . Wywaliłam te jałowce i ponasadzałam co tam miałam pod ręką.Trochę tę rabatę poszerzyłam, wydłużyłam i jest jak jest.
Dodam jeszcze że ta rabata jest prawie bezobsługowa. Trochę cięcia na wiosnę , nawożenie i tyle.
bacowa 13:50, 15 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Widze na wczesnjejszych fotach zywoplot z swierka, czym go tniesz. Chodzi mi czy pojedymczo kazda odnoge, czy tniesz jak leci sekatorem, maszynka lub nozycami do żywopłotu. Chce tez swoje swjerki prxyciac aby zgestnialy i nie wiem jak sie do tego zabrac.

Ela cięcie żywopłotu że świerka to u nas cała akcja, robimy ją raz na 2 lata.

Kilka osób tnie czym popadnie , piła motorowa, sekator spalinowy, sekator ręczny , wszystko jest w użyciu.Tniemy jak leci . Nie wyobrażam sobie takiej ilości żywopłotu ciąć pojedyńczo każdą gałązkę.
Iwk4 00:05, 17 lis 2017

Ciekawa jestem rozplenic, o których pisałaś Ewa u mnie. Te moje-twoje mają takie delikatne kotki. Czasami widzę na innych fotkach grube szczoteczki.
Fajne są.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1839-rozplenica-japonska-pennisetum-alopecuroides?page=18
bacowa 07:22, 17 lis 2017

Iwonka, teraz mam deficyt czasowy.W przyszłym tygodniu zrobię fotki.
Iwk4 17:28, 17 lis 2017

Ok.
Nie wiem, co z tym czasem się dzieje. Kiedyś bylo go więcej.
A teraz ciągle brak Nie tylko u Ciebie
olga80 10:03, 18 lis 2017

bacowa napisał(a)
Szukałam coś w starych folderach i natknęłam się na tą fotkę.Niech punktem odniesienia na tym zdjęciu będzie brzoza z kamieniem po prawej stronie i maleńka sosna Wejmutka po lewej.

Rabata obecnie, ze starych nasadzeń niewiele zostało.

Edit ; Kurcze, teraz zauważyłam na tym zdjęciu że drzew przybyło, a sąsiadów ubyło

Ewa dopiero na zdjęciach widać jak ogród się rozrasta jak pięknieje.Lubię Twoje widoki ogrodowe.
bacowa 22:52, 10 gru 2017

Obiecałam Agacie zrobić fotkę hortek po opadnięciu liści, żeby było widać jak są cięte.

Te grube badyle wyrastające z ziemi są przycięte (kilka lat temu) na wys ok 80 cm.

Wiosną skracam pędy na których są teraz kwiatostany nad 3-4 oczkiem tj. na wys.około 110-120 cm.

Ewik 22:57, 10 gru 2017

Spore okazy , ile lat mają?
bacowa 23:15, 10 gru 2017

Ewka, z 8-9 lat chyba mają , już sama nie pamiętam .
Wiosną wyglądają tak

UrsaMaior 23:25, 10 gru 2017

Ojacież.... jakie hortensje. No tak przed spaniem takie fotki dajesz? Litości nie masz