Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielona przestrzeń

Zielona przestrzeń

koliber 07:27, 14 lut 2019

mikina34 napisał(a)
A gdyby je tak przycięli żeby więcej słońca się przedostawało? Szkoda się pozbywać takiej przesłony, ale może chcą zmienić otoczenie stąd taka decyzja

Tam o słońce nie trudno Przez większość dnia gości w tym miejscu Ale tak, chcą uporządkować teren ze starych krzaczorów (nie tylko tuj), wyrównać i posiać trawę. Zastanawiali się nad posadzeniem nowych żywotników w miejsce tych starych, ale dowiedzieli się skądś o przypadku zielenienia domu i stąd moje do Was pytanie w tym temacie Taka ogrodowa ciekawość
koliber 07:30, 14 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ha no niekoniecznie, nie wiem czy to po prawdzie nie zależy od izolacji ścian od fundamentów, bo u moich sąsiadów ściana północna zieleniej mocno, a drzew od tej strony akurat nie ma bo to wjazd do garażu i wejście do domu.

Hmmm...w tym temacie to rozeznania nie mam, bo dudowlaniec ze mnie żaden Ale biorąc to na logikę możliwe, że może się tak dziać
koliber 07:33, 14 lut 2019

Makusia napisał(a)
Anetko pytałaś kiedyś u mnie (ekmh... w listopadzie) o obrzeża
Chyba do tej pory nie udzieliła Ci odpowiedzi - przepraszam. REcz wygląda tak: powiem Ci na wiosnę Na dzisiaj jestem zadowolona ale słyszałam, że mrozy mogą je deformowac i wypychac, więc za kilka miesięcy będę miała jasny obraz sytuacji

Dziękuję bardzo No właśnie też gdzieś nie tak dawno przeczytałam, że one po zimie różnie się zachowują i dlatego chcę rozważyć wszystkie za i przeciw. Będę Ci ogromnie wdzięczna za info Zatem czekam do wiosny
greg66 09:30, 14 lut 2019

koliber napisał(a)
Słuchajcie, mam oto taką małą zagwostkę i chętnie ją rozgryzę z Waszą pomocą A mianowicie:
Była u mnie żona kuzyna. Są oni aktualnie po remoncie domu (zewnętrzna elewacja) a przed zakładaniem ogrodu. I teraz to, o co mi chodzi Powiedziała mi coś takiego, że będą pozbywać się leciwych już tuj (rosną w formie żywopłotu) ponieważ tuje są sprawcami tego, że elewacje budynku z czasem od nich zielenieją Spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem lub taką informacją? Jestem ogromnie tego ciekawa
Dodam jeszcze, że tuje rosną w odległości od domu ok. 4 m od strony południowo-wschodniej.
Czekam na info

Miałem kiedyś przy ścianie wschodniej modrzewie dwa i ściana też robiła sie zielona. Jak je wyciąłem i ścianę umyłem środkiem grzybobójczym to w 90% zieloność znikła. Sciana jest sucha ale tam nie ma słońca, ocieplona jest steropianem. Myślę żeby wyłożyc ją kamieniem ozdobnym ale najpierw wykładam front i mam nadzieje w tym roku go skończyć.
koliber 11:08, 14 lut 2019

Czyli zielenienie może zawsze pojawić się tam, gdzie mało słońca i wilgotno. Niezależnie od tego jakie drzewa w tym miejscu rosną
Dziękuję bardzo za wszelakie sugestie
koliber 11:39, 14 lut 2019

Zobaczcie na co się właśnie natknęłam Kto się wybiera???

"NAJBARDZIEJ ZIELONE TARGI!

Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Garden Expo to jedyne na Podkarpaciu targi, gdzie zaprezentowana zostanie ekspozycja roślin, narzędzi, maszyn i akcesoriów do pielęgnacji ogrodu. W dniach 16-17 marca 2019 r., G2A Arena po raz drugi zamieni się w największy w południowo-wschodniej Polsce wiosenny ogród. Pierwsza odsłona tego wydarzenia przyciągnęła sporą liczbę wystawców z całego kraju. Targi bogate w stoiska czołowych producentów i ciekawie zaaranżowane ekspozycje wystawiennicze zostały docenione przez uczestników, którzy licznie przybyli do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego po garść inspiracji.

Godziny trwania targów: 10.00 – 18.00."

MyLifeMyGarden 12:31, 14 lut 2019

koliber napisał(a)
Zobaczcie na co się właśnie natknęłam Kto się wybiera???

"NAJBARDZIEJ ZIELONE TARGI!

Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Garden Expo to jedyne na Podkarpaciu targi, gdzie zaprezentowana zostanie ekspozycja roślin, narzędzi, maszyn i akcesoriów do pielęgnacji ogrodu. W dniach 16-17 marca 2019 r., G2A Arena po raz drugi zamieni się w największy w południowo-wschodniej Polsce wiosenny ogród. Pierwsza odsłona tego wydarzenia przyciągnęła sporą liczbę wystawców z całego kraju. Targi bogate w stoiska czołowych producentów i ciekawie zaaranżowane ekspozycje wystawiennicze zostały docenione przez uczestników, którzy licznie przybyli do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego po garść inspiracji.

Godziny trwania targów: 10.00 – 18.00."

[/quote
Ja A wystawiasz się w tym roku ?
MyLifeMyGarden 12:33, 14 lut 2019

Ja A wystawiasz się w tym roku?
AgataM 12:35, 14 lut 2019

koliber napisał(a)
Czyli zielenienie może zawsze pojawić się tam, gdzie mało słońca i wilgotno. Niezależnie od tego jakie drzewa w tym miejscu rosną
Dziękuję bardzo za wszelakie sugestie
.

Widziałam dom, które mają zzieleniałą ścianę południowo- wschodnią. Wg mnie duże znaczenie ma również rodzaj tynku.
koliber 12:35, 14 lut 2019

Aniu - Nie...to jeszcze nie ten czas Ale fajnie, że się wybierasz