Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 20:06, 14 mar 2017

Basilikum napisał(a)

my mamy 5 moj M kolekcjonuje. Idzie szybciorem. W zeszlym roku scinalismy wielkie stare topole i mielismy bardzo duzo galezi. Inaczej nie mielismy szans sie ich pozbyc

Eeee to macie sprzęt, ale ja moim małym i tak trochę posiekam
Szkoda, że tak daleko mieszkacie

Katkak 21:31, 14 mar 2017

dana1s napisał(a)

Super taki spacer. Ja jeszcze łyski nie widziałam. Do nas zawsze krzyżówki przylatują.
Czapli białych też u nas nie widziałam , są tylko siwe.

Są "tylko" siwe, dobre .
dana1s 06:34, 15 mar 2017

Katkak napisał(a)

Są "tylko" siwe, dobre .

Kasiu

Moja siwa

pestka56 14:01, 15 mar 2017

BasiaLT 14:16, 15 mar 2017

W temacie rozdrabniarek tyle mogę się wypowiedzieć że te tanie szybko padają a te bardziej mocne, które dobrze będą ciąć nie tyle patyczki ale też gałęzie są niestety drogie na moją kieszeń.
pestka56 15:04, 15 mar 2017

Dla mnie większym problemem są drobniejsze gałązki. Jest tego bardzo dużo. Te grubsze jakoś mi łatwiej zagospodarować – tnę na 30-40 cm kawałki i w pęczkach suszę. Potem jak znalazł jako rozpałka do kominka. Cienkie dosyć są więc przesuszone do zimy są wystarczająco.

Trochę używam na podpory bylin. Np. trzykrotki potrawią sie wyłożyć, albo maki po przekwitnięciu
Bogdzia 15:08, 15 mar 2017

Ja mam rozdrabniarkę za niecałe 500zł i mnóstwo gałęzi juz pocieła choc nie robi tego dokładnie to jednak nadają sie do upchania w worki i oddania na kompost.
sylwia_slomc... 15:18, 15 mar 2017

Też mamy taką tanią od tego roku i ciacha takie gałązki do 4cm średnicy, najwięcej zawsze drobnych nam zostaje. Z grubszych w sezonie robimyvpłotki , albo ogniska i pieczemy kiełbaski
dana1s 16:39, 15 mar 2017

Hej kobitki

Z mojego ciachania nic dzisiaj nie wyszło, może jeszcze po obiedzie na chwilę pójdziemy na ogródek.
Do południa kropiło, a ustrojstwo mam elektryczne. Nie chcę ryzykować.
Za to trochę poprzesadzałam, trochę dosadziłam i ogródek nabiera kształtów.
Rzeczka odpływowa ze stawu ma obsadzone wały...irgowo hibiskusowe
Powinno być pięknie. Hibiskusy mi się rozsiały w zeszłym roku i pozyskałam kilkadziesiąt nowych sadzonek. Będzie niespodzianka, bo podobno nie powtarzają cech matczynych.Potem dosadzę hosty i irysy.
Zaczęłam też robić żywopłot odgradzający ogród ozdobny od części gospodarczej. Będzie szpaler tui cięty na 1,3 m poprzeplatany hibiskusamii rożnymi dereniami. Mam ich sporo gatunków będzie kolorowo.
Rozsadziłam też ciemierniki cuchnące, wysiały się i mam kilkanaście nowych roślinek
Podzieliłam też turzyce Ice dance i zrobiłam z niej obwódkę rabaty, pomiędzy pójdą jesienią cebulowe.
Potem pojechałam do Cioci do hospicjum, jest tragicznie
I po dniu.
Teraz robię na szybko obiad, czekam na M i lecimy coś podziałać, bo słońce wyszło.
Pozdrawiam Was serdecznie

Zieleni się!

Wreszcie
jolusia 18:19, 15 mar 2017

Danusiu. Dzisiaj się tylko przywitam... bo zabrakło mi słów zachwytu oglądając Wasz cudny ogród... zdjęcia jak zawsze zjawiskowe...

Pozdrawiam Jola