Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 15:32, 26 sty 2017

anka_ napisał(a)
Dano a może pociągnij siatkę leśną, tylko tą wysoką. To tanie i szybkie rozwiązanie dopóki nie ma stałego ogrodzenia. Ja też miałam ogromny problem z sarnami i właśnie ta siatkę mi doradzono. Teraz obserwuję sarenki tylko za płotem...

Mam siatkę zwykłą i nie chcę już wydawać kasy na kolejną siatkę. Zaraz ruszamy z płotem docelowym i każdy grosz się przyda.
Dziękuję za propozycję

dana1s 15:36, 26 sty 2017

pestka56 napisał(a)
O, siatka leśna, to świetny pomysł.
Potem jak już nie będzie potrzebna, a domek i oranżeria staną, możesz ją wykorzystać do zrobienia trejaży dla pnączy

Kasiu chyba nie zdecyduję się na takie rozwiązanie, muszę odkładać na słupki do ogrodzenia.
Jakoś dotrwam już nie mają co zniszczyć...

Pszczelarnia 15:45, 26 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Takie piękne i takie niedobre.

Drutu kolczastego bym w żadnym razie nie używała. Zwierzęta się pokaleczą, a przechodzić będą próbowały i tam.Mogą nawet zawisnąć na takim.
Ten pastuch jest bezpieczny. Kopie prądem, ale to nie jest grożne. Próbowałam. Ot, trzepnęło po palcach.
Za to skutecznie straszy i zwierzę nie forsuje takiego ogrodzenia ponownie. Psy myśliwskie tresuje się z pomocą obroży. Prędzej się uczą.

Kasiu, ja mam drut kolczasty prowadzony na 2 albo na 3 rzędy. Zwierzyna nie jest głupia. Najpierw idzie przewodnik i on może się trochę pokłuć. Widziałam jak jeleń próbował "pełzać" pod drutem a drugi mu pomagał podnosić. Zrezygnowali obaj.

Inna sprawa, że u mnie nie mają jak zawisnąć, bo nie podskoczą (skarpa). Jak się zwierzyna pokłuje to się nauczy, podobnie jak przy pastuchu.

Przepraszam za wpis radykalny ale ja mam na co dzień do czynienia z nią . Ona ma instynkt samozachowaczy a ja instynktownie się bronię.
Gosiek33 15:48, 26 sty 2017

Twoje piękne zdjęcia napawają mnie spokojem
dana1s 15:53, 26 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Kasiu, ja mam drut kolczasty prowadzony na 2 albo na 3 rzędy. Zwierzyna nie jest głupia. Najpierw idzie przewodnik i on może się trochę pokłuć. Widziałam jak jeleń próbował "pełzać" pod drutem a drugi mu pomagał podnosić. Zrezygnowali obaj.

Inna sprawa, że u mnie nie mają jak zawisnąć, bo nie podskoczą (skarpa). Jak się zwierzyna pokłuje to się nauczy, podobnie jak przy pastuchu.

Przepraszam za wpis radykalny ale ja mam na co dzień do czynienia z nią . Ona ma instynkt samozachowaczy a ja instynktownie się bronię.

Właśnie to zaobserwowałam u sąsiadów, przyszły kilka razy pokuły się i więcej tam nie chodzą.
Mają rozciągnięty drut w trzech miejscach na dole pomogło na dziki. Te póki co odpuściły.
Lisy też grasują, ale głównie przychodzą do kurnika u teścia...
Zwierzyny jest bardzo dużo, tylko szkoda że tak niszczą...

Makao_J 15:55, 26 sty 2017

Zwierzęta leśne są cudne i na prawdę miło mieć takich sąsiadów. Nikt z nas nie chciałby zrobić im jakąkolwiek krzywdę ale trzeba wyznaczyć granice których im nie wolno przekroczyć i jeśli to konieczne to i pastuch zamontować.
Czekam na relacje z prac nad płotem. Oby pomogło.
dana1s 15:56, 26 sty 2017

Gosiek33 napisał(a)
Twoje piękne zdjęcia napawają mnie spokojem

Cieszę się

dana1s 16:02, 26 sty 2017

Makao_J napisał(a)
Zwierzęta leśne są cudne i na prawdę miło mieć takich sąsiadów. Nikt z nas nie chciałby zrobić im jakąkolwiek krzywdę ale trzeba wyznaczyć granice których im nie wolno przekroczyć i jeśli to konieczne to i pastuch zamontować.
Czekam na relacje z prac nad płotem. Oby pomogło.

To prawda, uroku im odmówić nie można. Teraz tylko zatrzymać je z odpowiedniej stronu płotu
Jeszcze trochę i zaczniemy jego montaż, wreszcie działka będzie wyglądała porządnie

pestka56 16:09, 26 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Nie masz za co przepraszać i wcale nie uważam wpisu za radykalny. Każda z nas ma jakieś doświadczenia i znakomicie, że możemy się nimi wymieniać.

Też miałam problemy z sarnami, łosiami, zające na porządku dziennym. Raz przegalopował mi na skos przez ogród mały tabun koni, 11 sztuk. Dziki są też, ale na szczęście jeszcze nie weszły do ogrodu, chociaż chodzą blisko.
Teraz na szczęście mam już prawie cały ogród zamknięty. Nie ma furtek i bramy, ale widać okoliczne dzikusy nie zauważyły
Gardenarium 16:26, 26 sty 2017

dana1s napisał(a)

Danusiu witam serdecznie w moim ogrodzie
Dziękuję za dobre słowo z rana.
Z chęcią skorzystam z wiedzy zawartej na forum.
Jest wiele rzeczy, które chcę zmienić i udoskonalić, a tu z pewnością znajdę inspiracje.

A my z pewnością znajdziemy inspiracje tutaj no i nasycimy się energią

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies