Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

Kasiek 13:22, 25 sty 2017

Dana zerknij tutaj, slowko o powojniku Rubensie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4070-clematis-montana-rubens-wart-grzechu
Ewa777 13:38, 25 sty 2017

Przyszłam dziś podziwiać Twój ogród i padła z wrażenia. Masz po prostu bajecznie. Aż nie do uwierzenia, że w tak krótkim czasie stworzyliście takie cudo Zdjęcia robisz urocze. Możesz nam je pokazywać jak najczęściej - na pewno nie zanudzisz Moim ulubionym jest zdjęcie rodziny kaczek Masz bogate kolekcje roślin - niektóre widzę pierwszy raz Zaznaczam wątek i pozdrawiam
AgataBC 14:37, 25 sty 2017

Śliczne kolory na zdjęciu tego zwierzaczka
Z mojego wiejskiego doświadczenia wynika, że najlepszym odstraszaczem jest pies. Do innych rzeczy szybko się przyzwyczajają ale psów nadal się boją. W mojej wsi psy wiele sztuk zagryzły i teraz każdy biegający wolno pies jest odstrzeliwany z tego powodu jak i żeby nie płoszyć zwierzyny. Jeden pies biegający luzem zdałby egzamin moim zdaniem. Ale musiałby być ułożony, żeby sam też nie niszczył ogrodu.
dana1s 15:30, 25 sty 2017

Kasiu , Gosiu nic mnie to nie kosztuje zatem powieszę kilka płyt na drzewach.

Sylwuś one przeskakują 2 metry bez najmniejszego roblemu

Kasiu dzięki za link, wieczorem poczytam w spokoju. Teraz jak chłopcy mają ferie co chwila ktoś mnie odrywa.

Dzisiaj przyleciały grubodzioby

Fotka nędzna, bo nie dość że mgła, to moje okna już nadają się o mycia
dana1s 15:34, 25 sty 2017

Ewa777 napisał(a)
Przyszłam dziś podziwiać Twój ogród i padła z wrażenia. Masz po prostu bajecznie. Aż nie do uwierzenia, że w tak krótkim czasie stworzyliście takie cudo Zdjęcia robisz urocze. Możesz nam je pokazywać jak najczęściej - na pewno nie zanudzisz Moim ulubionym jest zdjęcie rodziny kaczek Masz bogate kolekcje roślin - niektóre widzę pierwszy raz Zaznaczam wątek i pozdrawiam

Dzień dobry Ewciu!
Bardzo mnie cieszą Twoje słowa. Staram się jak mogę żeby zmienić ten kawałek świata we własny raj
Jasne, że będę pokazywała fotki.
Niestety moja kolekcjonerska dusza daje znać o sobie również w ogrodzie.

Zapraszam!

Ostatnio były Makolągwy

dana1s 15:36, 25 sty 2017

Agcia napisał(a)
Śliczne kolory na zdjęciu tego zwierzaczka
Z mojego wiejskiego doświadczenia wynika, że najlepszym odstraszaczem jest pies. Do innych rzeczy szybko się przyzwyczajają ale psów nadal się boją. W mojej wsi psy wiele sztuk zagryzły i teraz każdy biegający wolno pies jest odstrzeliwany z tego powodu jak i żeby nie płoszyć zwierzyny. Jeden pies biegający luzem zdałby egzamin moim zdaniem. Ale musiałby być ułożony, żeby sam też nie niszczył ogrodu.

Niestety Psa raczej tam nie zostawię, bo Tedzia mam w domu a drugiego nie przewiduję, bo biedak byłby całe dnie sam i musiałby być w budzie na chłodzie.
Po ogrodzie biega pies mojego teścia i powiem szczerze, że wcale nie patrzy gdzie chodzi...kolejny szkodnik

Gile

pestka56 20:08, 25 sty 2017

Pszyszedł mi do głowy elektryczny pastuch.
Koło na po sąsiedzku jest ogrodzona łąka dla koni jedną taśmą na wysokości 120 cm. Sarny na tę łąkę w ogóle nie wchodzą. Nawet teraz wolą okrążyć drogą niż na przełaj, mimo że pastuch na zimę wyłączony. Nauczyły się że kopie
Dokładnie taka ta taśma http://www.zootechnika.sklep.pl/index.php?p184,d302tasma-2cm-x-200-m-zolto-pomaranczowa
Do tego potrzebny jest akumulator, ale nie wiem, musi być specjalnie kupiony, czy wystarczy stary samochodowy. To działa zdaje się na 12V.
Moja Kaśka też ma tym całą łąkę dla koni ogrodzoną.

U Ciebie trzeba by do płotu przymocować paliki, żeby taśma była wyżej.
dana1s 20:48, 25 sty 2017

Kasiu dziękuję za radę, ale my zaraz będziemy wymieniać płot na drewniany. Może dopiero wtedy zamocuję tą taśmę lub drut kolczasty.
Rozmawiałam dzisiaj z sąsiadką i też zamierzają się grodzić, więc dostęp będą miały ograniczony i będzie trzeba zabezpieczyć tylko jedną stronę od pasa zieleni
Teraz czekam na dostawę Hukinolu i rozwieszę na płocie nasączone szmatki, to odstraszy też dziki i zające
M właśnie wracał ze sklepu i znów gonił sarenki tym razem były 3, leżały sobie i spokojnie jadły rododendrony ...trochę je pogonił , wiem że to nic nie da ale miał satysfakcję
pestka56 21:32, 25 sty 2017

Takie piękne i takie niedobre.

Drutu kolczastego bym w żadnym razie nie używała. Zwierzęta się pokaleczą, a przechodzić będą próbowały i tam.Mogą nawet zawisnąć na takim.
Ten pastuch jest bezpieczny. Kopie prądem, ale to nie jest grożne. Próbowałam. Ot, trzepnęło po palcach.
Za to skutecznie straszy i zwierzę nie forsuje takiego ogrodzenia ponownie. Psy myśliwskie tresuje się z pomocą obroży. Prędzej się uczą.
Makao_J 21:41, 25 sty 2017

No to już 3 przyszły???
Nie dobrze. Jeszcze może całe stado ściągną