Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

sylwia_slomc... 09:18, 03 lis 2018

Danusiu powiem tak: mam znajomych dwie rodziny, którzy przez lata ( w czasie komuny) budowali domy z myślą o swoich dzieciach bo czasy były jakie były....
Postawili domy z trzema poziomami, dla każdego dziecka poziom, dla nich suteryna i gdy dzieci dorosły zostali w tych suterynach sami.
Dzieci się pożeniły, poszły w świat, a utrzymanie tych kolosów spoczęło na barkach rodziców....nawet wynająć nie ma jak bo każde dziecko ma swoje piętro niby odpisane. Ile pieniędzy, sił i lat życia utopili w ten dom nie da się policzyć.

Nie przewidzisz co się wżyciu wydarzy, nie ma szans.
Widzisz my się kiedyś chcemy przenieść też tam do ogrodu, mieszkanie w domu rodzinnym zostanie chłopakom, ale skąd mam wiedzieć, że któryś będzie chciał tu zostać i mieszkać?

Twoje dzieci przecież też mogą zostać w tym domku u mamy i remont sobie zrobią kiedyś sami po swojemu, wg swoich upodobań, a jeśli pójdą w świat to po co ładować pieniądze w remont? Przecież Waszym marzeniem jest mieszkać w ogrodzie

Basilikum 09:42, 03 lis 2018

dana1s napisał(a)

Muszelko kochana to przez Twój domek w ogóle wzięłam pod rozwagę taką możliwość budowy domu i złożyłam papiery do UM.
Masz śliczny, przytulny i zarazem komfortowy domek idealny dla dwóch osób. I chyba tak własnie muszę na to patrzeć.
Wybudować powoli i przeprowadzić się dopiero za kilka lat jak chłopcy się już usamodzielnią , a teraz traktować go jak dom na weekendy.

a to jest tez calkiem dobre rozwiazanie. Ja jakos nie moge sobie wyobrazic mieszkania w 4 osoby w 35 metrach

Ja tez sobie pospacerowalam u Ciebie
Pestka widzialas mnie? hihih
Muszelka 10:16, 03 lis 2018

Iza, ten dom ma 70 m2 powierzchni użytkowej (parter plus poddasze). Dla dwojga - komfortowo, wprost idealnie.
Muszelka 10:19, 03 lis 2018

Podczas odwiedzin goście też spokojnie się mieszczą. Wiem z doświadczenia Jest miejsce nawet do tańczenia
Kasiolaaa 10:21, 03 lis 2018

przepieknie jesiennie myslalam na pierwszy rzut oka ze to obrazy malowane jesienne a nie fotki
Basilikum 10:28, 03 lis 2018

a no tak 35 metrow x dwa pietra to juz cos
Muszelka 10:34, 03 lis 2018

No, właśnie. Budując domek rekreacyjny na R.O.D. można wykorzystać dozwolone prawem 5 m. wysokości (przy spadzistym dachu). W projekcie górną część trzeba nazwać "poddaszem użytkowym". I jest git.

W sumie daje to ok. 70m 2 (35 m2 na dole plus 35 m2 na górze).
pestka56 12:18, 03 lis 2018

Iza, jeszcze nie. Zaraz idę zobaczyć

Mój dom ma 200m2 + 30-35m2 garaż i jest.... coraz bardziej za duży. Na dodatek w szczycie nad poddaszem wynikła nam dodatkowa niespodzianka – 35m2 i 3 duże schowki po bokach. Mimo tego pokoje i łazienka mają skosy dachowe i to wysokie. Piszę o tym, bo skosy dachowe mogą zaoferować takie dodatkowe powierzchnie nie uszczuplając nic z powierzchni poddasza.
Dom miał być dla nas i naszych córek. Wyszło całkiem inaczej. Teraz budowałabym inaczej i znacznie mniejszy, ale strając się zachować to co lubię w moim domu.

Jakie jest ograbiczenie jeśli chodzi o skos dachowy w przypadku ROD?
dana1s 12:44, 03 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu powiem tak: mam znajomych dwie rodziny, którzy przez lata ( w czasie komuny) budowali domy z myślą o swoich dzieciach bo czasy były jakie były....
Postawili domy z trzema poziomami, dla każdego dziecka poziom, dla nich suteryna i gdy dzieci dorosły zostali w tych suterynach sami.
Dzieci się pożeniły, poszły w świat, a utrzymanie tych kolosów spoczęło na barkach rodziców....nawet wynająć nie ma jak bo każde dziecko ma swoje piętro niby odpisane. Ile pieniędzy, sił i lat życia utopili w ten dom nie da się policzyć.

Nie przewidzisz co się wżyciu wydarzy, nie ma szans.
Widzisz my się kiedyś chcemy przenieść też tam do ogrodu, mieszkanie w domu rodzinnym zostanie chłopakom, ale skąd mam wiedzieć, że któryś będzie chciał tu zostać i mieszkać?

Twoje dzieci przecież też mogą zostać w tym domku u mamy i remont sobie zrobią kiedyś sami po swojemu, wg swoich upodobań, a jeśli pójdą w świat to po co ładować pieniądze w remont? Przecież Waszym marzeniem jest mieszkać w ogrodzie

Sylwuś u nas też są takie przypadki, mamy teraz sąsiadkę która niestety nie ma dzieci a dom ma z 400m2 do tego dom gospodarczy z mieszkaniem jakieś 150m2 i 3000 podwórka, ona i mąż są grubo po 70 i ciągle przy tym grzebią...aż żal patrzeć jak to wszystko niszczeje a oni nie maja znikąd pomocy.
U nas jest tak, że moi synowie na obecny moment nie chcę zostać u Babci, chcą z nami Co nam los przyniesie tego nie wiemy. Ja własnie skończyłam przemeblowywać chłopcom pokój , nawet ładniej się zrobiło
Z tym remontem to jest tak, że jak go nie zrobię to ten dom się rozsypie... łazienka woła o pomstę do nieba, podłoga jest taka że bez szczotki i na kolanach umyć jej nie idzie
Ale mam dach nad głową
A jak już zacznę remont to na pewno tu zostanę... a wolałabym w moim raju
I bądź tu mądrym i podejmij właściwe decyzje

dana1s 12:48, 03 lis 2018

Basilikum napisał(a)

a to jest tez calkiem dobre rozwiazanie. Ja jakos nie moge sobie wyobrazic mieszkania w 4 osoby w 35 metrach

Ja tez sobie pospacerowalam u Ciebie
Pestka widzialas mnie? hihih

Izuniu dokładnie ten domek miałby powierzchni zabudowy ok 35m2 i zagospodarowane na sypialnie poddasze. Z czasem rozbudowałabym go o sypialnie na parterze i ganek z miejscem na ubrania wierzchnie
O widzę, że ja siedzę w domu i nadrabiam zaległości w sprzątaniu i praniu a na ogródku goście Dobrze, że wczoraj zdążyłam posprzątać