Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

pestka56 08:32, 03 lis 2018

Nieustające "dziękuję" za uroczy spacer na początek kolejnego dnia, Dana.
U mnie niby też kolorowo, ale kudy temu do twojego ogrodu.

Buduj ten domek koniecznie. Jeśli nie ma ograniczenia, to zrób ściankę kolankową 130-150 cm i chłopcy nie będą się dusić na poddaszu. A żeby domek z zewnątrz nie wyglądał jak wieża, można okap dachu pociągnąć niżej, aż do poziomu wieńca nad parterem. Rosa, da się tak?
Rosa 08:44, 03 lis 2018

To nie chodzi o wygląd i architekturę, bo tu znajdą się różne rozwiązania, są inne uwarunkowania i ograniczenia nie do przeskoczenia .
Muszelka 08:50, 03 lis 2018

Mój domek rekreacyjny wybudowany na terenie R.O.D. (całkowicie zgodnie z przepisami), jest przykładem, że można w ramach 35 m2 postawić coś dość zgrabnego i funkcjonalnego.
Muszelka 08:52, 03 lis 2018

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=6
dana1s 08:53, 03 lis 2018

Rosa napisał(a)
To bardzo trudna decyzja Danusiu. Co innego mówi serce a co innego podpowiada rozum. Piękny ogród to olbrzymi plus, ale te inne przeciwności.... Może tak jak pisałaś, jeszcze się trochę wstrzymać, może niebawem gmina sporządzi MPZT i łatwiej będzie podjąć decyzję.
Sama nie wiem, co bym zrobiła w takiej sytuacji, chociaż przyzwyczajona jestem do ryzyka.
Sami musicie podjąć decyzję a my będziemy Was wspierać .

Ewciu niestety nikt tej decyzji za mnie nie może podjąć, boję się też takiego pochopnego kroku bo mimo, że mały to jednak kosztować będzie i jest w sumie decyzją nieodwracalną. Zawsze można coś przebudować, ale to później różnie może wyglądać, a poza tym nie chcę mieszkać przez lata na budowie.

Dziękuję za wsparcie!

dana1s 08:57, 03 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Nieustające "dziękuję" za uroczy spacer na początek kolejnego dnia, Dana.
U mnie niby też kolorowo, ale kudy temu do twojego ogrodu.

Buduj ten domek koniecznie. Jeśli nie ma ograniczenia, to zrób ściankę kolankową 130-150 cm i chłopcy nie będą się dusić na poddaszu. A żeby domek z zewnątrz nie wyglądał jak wieża, można okap dachu pociągnąć niżej, aż do poziomu wieńca nad parterem. Rosa, da się tak?

Kasiu proszę bardzo! Jeżeli odwiedziny w moim ogrodzie zwiastują dobry dzień, to jest mi bardzo miło. Dziękuję!
Kolorów jest jeszcze sporo, ta jesień jest wyjątkowa
Kasiu muszę mieć 100% pewność
Domek z tak wysoką ścianką kolankową wyglądałby dość niezgrabnie, ale to moja opinia. Ja jestem niestety estetką i nie zrobię nic co nie będzie mi się podobać

Maksymalna ścianka to wysokość biurka i wezgłowia łóżka czyli jakieś 75 cm

Muszelka 08:58, 03 lis 2018

Poddasze jest bardzo przytulne. Cały domek świetnie ogrzewa kominek. Oczywiście, podczas budowy trzeba zadbać o dobre ocieplenie.

Na górze mamy założoną klimatyzację - z naszego doświadczenia rewelacyjne rozwiązanie! W upalne lato cudownie chłodzi, a zimą w zaledwie 4-5 minut można uzykać na poddaszu 23 st. ciepła.
dana1s 08:58, 03 lis 2018

Rosa napisał(a)
To nie chodzi o wygląd i architekturę, bo tu znajdą się różne rozwiązania, są inne uwarunkowania i ograniczenia nie do przeskoczenia .

O wygląd też chodzi, lubię zgrabne nieudziwnione domy a poza tym tradycyjne najlepiej w typie dworku z gankiem opartym na kolumnach i do tego z pełna symetrią ot mój bzik

dana1s 09:03, 03 lis 2018

Muszelka napisał(a)
Mój domek rekreacyjny wybudowany na terenie R.O.D. (całkowicie zgodnie z przepisami), jest przykładem, że można w ramach 35 m2 postawić coś dość zgrabnego i funkcjonalnego.

Muszelko kochana to przez Twój domek w ogóle wzięłam pod rozwagę taką możliwość budowy domu i złożyłam papiery do UM.
Masz śliczny, przytulny i zarazem komfortowy domek idealny dla dwóch osób. I chyba tak własnie muszę na to patrzeć.
Wybudować powoli i przeprowadzić się dopiero za kilka lat jak chłopcy się już usamodzielnią , a teraz traktować go jak dom na weekendy.

dana1s 09:05, 03 lis 2018

Muszelka napisał(a)
Poddasze jest bardzo przytulne. Cały domek świetnie ogrzewa kominek. Oczywiście, podczas budowy trzeba zadbać o dobre ocieplenie.

Na górze mamy założoną klimatyzację - z naszego doświadczenia rewelacyjne rozwiązanie! W upalne lato cudownie chłodzi, a zimą w zaledwie 4-5 minut można uzykać na poddaszu 23 st. ciepła.

Twój domek jest bardzo dobrze rozplanowany i stanowi dla mnie ogromną inspirację. Dziękuję, że podzieliłaś się ze mną swoimi uwagami i doświadczeniem