Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 12:49, 03 lis 2018

Muszelka napisał(a)
Iza, ten dom ma 70 m2 powierzchni użytkowej (parter plus poddasze). Dla dwojga - komfortowo, wprost idealnie.

Muszelko tak dla dwójki to komfortowa powierzchnia
Myślę i myślę, pewno do wiosny coś wymyślę. Teraz i tak nie zacznę budowy
Tańce powiadasz...to lubię

dana1s 12:51, 03 lis 2018

Kasiolaaa napisał(a)
przepieknie jesiennie myslalam na pierwszy rzut oka ze to obrazy malowane jesienne a nie fotki

Kasiu miło mi bardzo
Obrazy tej jesieni byłyby niezwykłe. Kolory, kolory, kolory!!!!

dana1s 12:53, 03 lis 2018

Basilikum napisał(a)
a no tak 35 metrow x dwa pietra to juz cos

Izuś dokładnie tak by to wyglądało

dana1s 12:55, 03 lis 2018

Muszelka napisał(a)
No, właśnie. Budując domek rekreacyjny na R.O.D. można wykorzystać dozwolone prawem 5 m. wysokości (przy spadzistym dachu). W projekcie górną część trzeba nazwać "poddaszem użytkowym". I jest git.

W sumie daje to ok. 70m 2 (35 m2 na dole plus 35 m2 na górze).

Tez dostałam zgodę na taki własnie domek o wysokości 5m. Teraz siedzę nad rozmieszczeniem pomieszczeń żeby było jak najlepiej dla nas

Muszelka 13:05, 03 lis 2018

pestka56 napisał(a)

Jakie jest ograbiczenie jeśli chodzi o skos dachowy w przypadku ROD?

Pestko, zgodnie z § 44 pkt 3 regulaminu ROD dom może mieć wysokość do 5. metrów przy dachu stromym i 4. metrów przy dachu płaskim. Określenia dach płaski i dach stromy są sprecyzowane w Polskiej Normie PN-89/B-10425, zgodnie z którą:

• dach płaski – to dach, którego połacie dachowe są nachylone do płaszczyzny pod kątem nie większym niż 12°,

• dach stromy – to dach, którego połacie dachowe są nachylone do płaszczyzny pod kątem większym niż 12°.

Wysokość domu mierzy się od poziomu gruntu do najwyższego punktu dachu.

dana1s 13:06, 03 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Iza, jeszcze nie. Zaraz idę zobaczyć

Mój dom ma 200m2 + 30-35m2 garaż i jest.... coraz bardziej za duży. Na dodatek w szczycie nad poddaszem wynikła nam dodatkowa niespodzianka – 35m2 i 3 duże schowki po bokach. Mimo tego pokoje i łazienka mają skosy dachowe i to wysokie. Piszę o tym, bo skosy dachowe mogą zaoferować takie dodatkowe powierzchnie nie uszczuplając nic z powierzchni poddasza.
Dom miał być dla nas i naszych córek. Wyszło całkiem inaczej. Teraz budowałabym inaczej i znacznie mniejszy, ale strając się zachować to co lubię w moim domu.

Jakie jest ograbiczenie jeśli chodzi o skos dachowy w przypadku ROD?

Kasiu to co spotkałyście się u mnie, niestety teraz pada ...
Dom masz ogromny, ja chyba bym już takiego nie obrobiła. Miałam 150m2 i ledwo się wyrabiałam z wszystkim. Teraz ma 55m2 i zagracone na maksa sprząta się źle...ciągle coś przestawiam, ale nie ma miejsca na przechowywanie.
Mnóstwo rzeczy ze starego domu już ma nowych właścicieli ale nie wszystko chcę i mogę sprzedać, bo w końcu nic mi nie zostanie
Nie ma ograniczeń w szcie musi mieć 5m reszta dowolna, byle miał skos, bo płaskie mogą mieć maksymalnie 4m wysokości.

dana1s 13:10, 03 lis 2018

Muszelka napisał(a)

Pestko, zgodnie z § 44 pkt 3 regulaminu ROD dom może mieć wysokość do 5. metrów przy dachu stromym i 4. metrów przy dachu płaskim. Określenia dach płaski i dach stromy są sprecyzowane w Polskiej Normie PN-89/B-10425, zgodnie z którą:

• dach płaski – to dach, którego połacie dachowe są nachylone do płaszczyzny pod kątem nie większym niż 12°,

• dach stromy – to dach, którego połacie dachowe są nachylone do płaszczyzny pod kątem większym niż 12°.

Wysokość domu mierzy się od poziomu gruntu do najwyższego punktu dachu.

O Muszelka ma dokładne dane, ja wiedziałam tylko że skośny do 5m a płaski 4m.

Muszelka 13:24, 03 lis 2018

dana1s napisał(a)

Myślę i myślę, pewno do wiosny coś wymyślę.

Myśl, myśl

Nasze córki też długo chciały "razem". Poszły na studia do innego miasta i siłą rzeczy wyfrunęły z gniazda. Dopóki miały długie wakacje w góry jeździliśmy zawsze razem z nimi i ich chłopakami. Potem z ich rodzinami. Problem pojawił się, gdy pojawiły się dzieci. Ale cały czas łapiemy wspólne okazje i choć na krótko wyjeżdżamy i łazimy razem. Lubimy razem przebywać. Mieszkają blisko, ale osobno, stale odwiedzają.
I powiem Ci szczerze - tak jest najlepiej. Zdrowo
Muszelka 13:27, 03 lis 2018

U nas od rana było ładnie. Potem lunęło. Teraz zaczyna sie przejaśniać. Wracam do ogrodu
Muszelka 13:28, 03 lis 2018

dana1s napisał(a)

Śliczności