Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 16:18, 26 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ta biel też ma swój urok.

Ewciu to prawda
Ja w ogóle lubię biel, od kilku lat kocham zimę

Zakochałam się w zimie gdy ogród stał się bajkową krainą

gosika67 21:10, 26 lis 2018

Ptaki zazdroszczę Ci ich , u mnie brak ze względu na koty.
Psiaczek słodki i prawdziwy przyjaciel.
Biel piękna ale ten ziąb.
pestka56 22:08, 26 lis 2018

Dana, to mazurki u ciebie ucztuja, a nie wróble. Mają plamki ciemne na policzkach .
Naszym ptasim gościom koty nie przeszkadzają. Moje staruszki kompletnie się nimi nie interesują. A raz widziałam jak kopciuszek gonił Pasqala. Widocznie kocur za blisko podszedł do ptasiej rodzinki. Leciał niziutko tuż nad kocimi uszami i pokrzykiwał. A biedny Pasqal na przykurczonych łapach, jakby się czołgał, zwiewał do domu
dana1s 07:07, 27 lis 2018

gosika67 napisał(a)
Ptaki zazdroszczę Ci ich , u mnie brak ze względu na koty.
Psiaczek słodki i prawdziwy przyjaciel.
Biel piękna ale ten ziąb.

Gosiu u nas też jest mnóstwo kotów, przychodzą i nocują u nas pod szopką. Ptaki jednak jakoś sobie radzą i przylatują coraz chętniej i coraz więcej gatunków
Uwielbiam Tedzia, to bardzo wierny przyjaciel.
Biel sprzed kilku lat w tym roku jeszcze tak biało nie było, lekko popudrowane tylko. Zimno to fakt, ale to i tak nie to co bywało lata temu. Pamiętam jak mój Tata kopał tunele żeby dojść do furtki i jak nie chodziliśmy do szkoły bo rury od mrozu pękały.

Znalazłam jeszcze kolor w ogrodzie

dana1s 07:12, 27 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Dana, to mazurki u ciebie ucztuja, a nie wróble. Mają plamki ciemne na policzkach .
Naszym ptasim gościom koty nie przeszkadzają. Moje staruszki kompletnie się nimi nie interesują. A raz widziałam jak kopciuszek gonił Pasqala. Widocznie kocur za blisko podszedł do ptasiej rodzinki. Leciał niziutko tuż nad kocimi uszami i pokrzykiwał. A biedny Pasqal na przykurczonych łapach, jakby się czołgał, zwiewał do domu

Kasiu są i wróble i mazurki. Ostatnio pokazywałam głównie wróble, cieszę się że znów są, bo kilka ostatnich lat ich nie było.

To wróbel

a to mazurek

U nas koty próbują dostać się do gniazd i do budek, staram się je tak zawieszać żeby miały utrudniony dostęp chociaż potrafią uprawiać akrobatykę
Ale radzą sobie i jedne i drugie jak to w naturze
pestka56 09:00, 27 lis 2018

O faktycznie bo u nas tylko mazurki. Wróble są podobno bardziej miejskie. Może dlatego ich u nas nie ma.
ElzbietaFranka 10:18, 27 lis 2018

dana1s napisał(a)

Elu dziękuję!
Mam staw, a nad nim wierzbę.
Liści nie wybieram i nie mam siatki. W stawie mam mnóstwo ryb w najgłębszym miejscu ma prawie 5m głębokości. Muł jest, ale ryby go lubią. Rośliny chyba też, bo intensywnie rosną i pięknie kwitną.
Mnie to nie przeszkadza. W sezonie czyścimy staw kilka razy, wycinam suche badyle, plewię z chwastów. Zimą jak skuje go lodem M kosi stare pałki i inne suszki.
U nas też już bez śniegu, ale jest bardzo zimno.

Dzieki za odpowiedz. 5 m powiadasz to jeszcze 2 m szlamu moze sie nazbierac. Moje ma 1,8 m glebokosci i jest 3/4 dnia na sloncu jakbym nie czyscila mialabym glony nitkowe po kilka metrow.
Wiec co 2 rok staram sie oczko oczyscic na przyszla wiosnę wypada.
U mnie tez ryby dobrze rosna moze mam az za dobry wysyp narybku. Co roku stado żab zielonych mi sie powieksza.
Czy ten staw to przeplywowy?

Fotki przemrozku piekne. Jeszcze masz co focic. Ja juz zaniechalam czekam na śnieg.

U nas dzisiaj bylo -4 w nocy teraz ok 0. Nie ma slonca beznadzieja.
A wiesz, ze jechalam przez twoja "K" wracajac z Wisly 4 listopada. Dawno tam nie jechalismy.
EM pobladzil w Katowicach zamiast na autostrade wjechal do centrum i potem srednicowka. Jeszcze mi sie dostalo, mieszkalas tu tyle lat i miasta nie znasz. Chory jestes a ty swoje znasz sama nie wiem gdzie jestesmy tak pozmieniane.
Odkad autostrada to smigamy prosto na Gliwice.

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 10:33, 27 lis 2018

Wrobli nie bylo bo sroki gniazda penetrowaly. Widocznie wroble zmadrzaly i gniazda buduja w mniej dostepnych miejscach dla srok.
Tez do mniejszej populacji przyczynily sie zamykane smietniki miejskie.
anabuko1 11:27, 27 lis 2018

Zdjatko z pieskiem prześliczne. Nawet to awatarek daj.

Ogród wciąż piękny
I ten staw. Teraz i przez zimę będę szukać pomysłów na obsadzenie stawu.
Bo już mam wykonany
dana1s 19:07, 27 lis 2018

pestka56 napisał(a)
O faktycznie bo u nas tylko mazurki. Wróble są podobno bardziej miejskie. Może dlatego ich u nas nie ma.

Kasiu obecnie panuje u nas równowaga w tych ptakach. W ostatnich latach było zdecydowanie mniej wróbli.
Ja mam bardzo daleko do miasta