Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 19:18, 27 lis 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Dzieki za odpowiedz. 5 m powiadasz to jeszcze 2 m szlamu moze sie nazbierac. Moje ma 1,8 m glebokosci i jest 3/4 dnia na sloncu jakbym nie czyscila mialabym glony nitkowe po kilka metrow.
Wiec co 2 rok staram sie oczko oczyscic na przyszla wiosnę wypada.
U mnie tez ryby dobrze rosna moze mam az za dobry wysyp narybku. Co roku stado żab zielonych mi sie powieksza.
Czy ten staw to przeplywowy?

Fotki przemrozku piekne. Jeszcze masz co focic. Ja juz zaniechalam czekam na śnieg.

U nas dzisiaj bylo -4 w nocy teraz ok 0. Nie ma slonca beznadzieja.
A wiesz, ze jechalam przez twoja "K" wracajac z Wisly 4 listopada. Dawno tam nie jechalismy.
EM pobladzil w Katowicach zamiast na autostrade wjechal do centrum i potem srednicowka. Jeszcze mi sie dostalo, mieszkalas tu tyle lat i miasta nie znasz. Chory jestes a ty swoje znasz sama nie wiem gdzie jestesmy tak pozmieniane.
Odkad autostrada to smigamy prosto na Gliwice.

Pozdrawiam

Elu może i jest tyle szlamu, nie wyobrażam sobie go wyjmować. Staw ma naturalne dno i jest przepływowy. Ręczne czyszczenie odpada, bo nie widzę sposobu w jaki można by to zrobić, mechanicznie już wcale bo żaden sprzęt tam nie wjedzie...
Stosujemy różne środki naturalne żeby utrzymać w miarę równowagę biologiczną. Nie mamy glonów wcale. Rośnie mnóstwo moczarki i wywłócznika, trzcina, pałki i ogromne ilości lili wodnych. Woda nie ma "brzydkiego" zapachu a jej zamulony kolor wynika z gliniastego podłoża. Ryby można liczyć w tysiącach. Największe mają około 1,5 metra. Moim zdaniem to samowystarczalny, naturalny zbiornik i takim zostanie. Zimą zetnę wszystkie nadwodne części roślin, na początku lata wyplewię brzegi z chwastów i nadmiar pałki i to wszystko.

U nas dzisiaj było słońce przez 15 minut Na dworze szaro, buro i ponuro.
Taki czas, dlatego czekam na śnieg
Miasto bardzo się zmieniło o dalej zmienia, ja tez się w nim gubię , ale ostatnio w centrum byłam w zeszłym roku

Wróble pojawiły się znów w ogrodach. Srok jest dużo, ale w tym roku jest bardzo dużo gawronów, dawno tyle nie było. Ciekawe czemu?

Mroźne fotki nie z tego roku, napisałam w poście z tym zdjęciem że to był moment dla którego pokochałam zimę

dana1s 19:23, 27 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
Zdjatko z pieskiem prześliczne. Nawet to awatarek daj.

Ogród wciąż piękny
I ten staw. Teraz i przez zimę będę szukać pomysłów na obsadzenie stawu.
Bo już mam wykonany

Aniu dziękuję, to nasze selfie w lustrze
Ogród opatulony czeka na śnieg, raczej mało atrakcyjny ale i tak wolałabym tam przebywać niż w obecnym miejscu...
Staw uwielbiam, mimo że całkiem dużo przy nim pracy.
Widziałam Twój nowy ogród i powiem szczerze, że czeka Cię mnóstwo pracy, ale zapowiada się świetnie.
Staw całkiem spory, będziesz go czymś wykładać?
W necie jest ogrom inspiracji, ja ostatnio grzebie na Pintereście w poszukiwaniu mostu, ale M już zaplanował, rozrysował a teraz tylko czekać na wykonanie

Rosa 07:59, 28 lis 2018

dana1s napisał(a)

moja też wąsiska ma zaczerwienione od jedzenia, chociaż jest srebrna.
dana1s 08:04, 28 lis 2018

Rosa napisał(a)

moja też wąsiska ma zaczerwienione od jedzenia, chociaż jest srebrna.

Kiedyś próbowałam z tym walczyć, obecnie mi to wcale nie przeszkadza. taki wielokolorowy Tedzio

Rosa 08:07, 28 lis 2018

no .... mam słabość do wszystkich terierów . To oddane i wierne spojrzenie ......
dana1s 09:15, 28 lis 2018

Rosa napisał(a)
no .... mam słabość do wszystkich terierów . To oddane i wierne spojrzenie ......

Ewciu ja też bardzo lubię teriery, kochałam mojego Tybeta Hawrusia, ale mu się zmarło
Był cudowny!
Tedi to Hawńczyk

To mój Hawri, ogrodnik z krwi i kości . Zawsze ze mną pracował w ogrodzie i wąchał kwiatki

dana1s 13:57, 28 lis 2018

Od kilku dni tylko na chwilę wyskakuję na obchód ogrodu i wracam do domu gdzie rozpoczęłam porządki świąteczne. Kuchnia już czysta w każdym kącie, a dzisiaj w ruch poszła łazienka i szafy u chłopców. Przy okazji robię totalną segregację pod kątem naszego nowego mikro domku
Wyobrażam sobie jak robię porządki w nowym domku, w kominku pali się ogień i stroję choinkę na święta patrząc na ogród przez okno...mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie taka chwila

W ogrodzie panuje spokój

Kocham to miejsce
dana1s 14:00, 28 lis 2018

W ogrodzie u Mamy coraz więcej ptaków

w moim ogrodzie trochę inne ptactwo

dzisiaj złapałam raniuszka

gosika67 17:03, 28 lis 2018

Cześć u Ciebie to jeszcze można znaleźć perełki, u mnie nic już na gałązkach nie
ma, najwyżej listki.
Zwierzaki kocham.Szkoda psinki.
Milka 07:20, 29 lis 2018

Piękna sesja psia jak ich nie kochać, choć moje tak mi dają popalić, że czasami...
Danusiu, mam wrażenie, że ogród w jeden sezon zrobił się mega dojrzały, planów dużo, wszystkim kibicuję, ciekawa jestem, jak to finalnie wyjdzie