Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 17:31, 17 lut 2019

Dzisiaj w ogrodzie głównie siedziałam, ale w przerwach powycinałam jeszcze trochę i znów pomachałam grabiami. M zaczął nierówna walkę z gałęziami Wyciął wielką kupę przy okazji segregując na grubości. Będzie co robić jak przeschną, zrębkowanie mnie czeka, ale to latem
Został mi już dosłownie kawałek do uprzątnięcia, myślę że jutro spokojnie skończę porządki. Później czeka nas co najmniej tydzień, a raczej dwa cięcia i układania drewna. Myślę, że jak skończymy akurat będę mogła zrobić wysiewy do gruntu

Widziałam dzisiaj pierwsze motyle, ale aparat był na stole i ich nie sfotografowałam. Cytrynek i Rusałka pawik wesoło fruwały w ogrodzie. Pszczoły, biedronki, pająki i muchy wszystko już aktywne A co najważniejsze przyleciały szpaki Fota wieczorna i słaba, ale dowód mam

Jak przyjechaliśmy do ogrodu kaczor adorował kaczuchę na stawie, mam nadzieję że zniesie jaja i znów będę miała cudna kaczą rodzinkę

Już wcale się nas nie boją, chodziłam obok a one nic sobie nie robia z mojej obecności

dana1s 17:36, 17 lut 2019

Pąki z dnia na dzień coraz większe i powoli rozwijają się w pierwsze wiosenne kwiaty

Wawrzynek pokazał kolorek

ciemne ciemierniki już wstały z ziemi

Białe otwarły sie na pszczoły

przebiśniegi za kilka chwil utworzą białe poletko

dana1s 17:38, 17 lut 2019

Jak tak dalej pójdzie zaraz zrobi sie zielono

dana1s 18:22, 17 lut 2019

Pogoda była dziś cudowna teraz czekam na zieleń

Tu jeszcze widać lód na stawie

AgnieszkaW 19:18, 17 lut 2019

Dana, widzę, że nieźle ruszyłaś już z wiosennymi porządkami. Myślisz, że już większych mrozów nie będzie? Ja cały czas myślę, czy ścinać trawy, sama nie wiem...
dana1s 19:28, 17 lut 2019

AgnieszkaW napisał(a)
Dana, widzę, że nieźle ruszyłaś już z wiosennymi porządkami. Myślisz, że już większych mrozów nie będzie? Ja cały czas myślę, czy ścinać trawy, sama nie wiem...

Hej Agniesiu!
Nie mogłam już usiedzieć w domu, a poza tym w ogrodzie było bardzo brzydko. Wszędzie rozwiane trawy, liście nie mogłam na to patrzeć.
Dzisiaj mówili, że mrozów na horyzoncie nie widać, jak będą to przymrozki. Ja wycięłam wszystkie oprócz giganta i rozplenic, ale jutro chyba zetnę giganta, bo już straszy, a nie zdobi
Z resztą poczekam z tydzień, może dwa. Na różach wielkie pąki, hortensje też już mają nie wiem, czy by nie trzeba już ich przyciąć...

BasiaLT 21:11, 17 lut 2019

W takim razie ja też jeszcze poczekam z hortensjami z dwa tygodnie. W przyszły weekend i tak nic nie zrobię bo mam już plany, a za dwa tygodnie to już będzie marzec.
Muszelka 21:19, 17 lut 2019

Mój Tato uczył mnie, że bukietówki ścina się, gdy kwitną krokusy
dana1s 09:09, 18 lut 2019

BasiaLT napisał(a)
W takim razie ja też jeszcze poczekam z hortensjami z dwa tygodnie. W przyszły weekend i tak nic nie zrobię bo mam już plany, a za dwa tygodnie to już będzie marzec.

Basiu ja chyba tez poczekam, ale mam uczucie że puszczą do tego czasu liście
Podobno następny weekend ma być chłodniejszy i później temperatury maksymalnie 6 stopni. Ale to dobrze nie chcę żeby od razu lato sie zrobiło. Kocham wiosnę i niech się powolutku rozwija

dana1s 09:12, 18 lut 2019

Muszelka napisał(a)
Mój Tato uczył mnie, że bukietówki ścina się, gdy kwitną krokusy

O to ciekawa informacja , muszę zapamiętać. Będzie łatwiej określić termin