Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 20:33, 14 kwi 2019

Katkak napisał(a)
Danusiu gratulacje dla syna, teraz już luzik. Ja też porządkowo nie szaleję: okba pomyte, firanki wyprane, pościele zienione. Jeszcze szmatą przed świętami przelecę i spoko. Nic nie piekę bo nie umiem, a uczyć się bie zamierzam bo bym jadła.

Kasiu dziękuję

Ja wychodzę z założenia że sprzątam na bieżąco to nie będę szaleć. Chociaż nie wykluczam, że jak będę miała swój dom to poszaleję
Ale teraz wolę spędzić ten czas w ogrodzie

Piec też nie umiem i nie chcę się uczyć, bo pierwszy raz od dawna moja waga idzie w dół i niech tak pozostanie
dana1s 20:38, 14 kwi 2019

Makao_J napisał(a)
Leszczyna? Taka pospolita?

Szczerze to nie znam odmian. Dwie mają jasno czerwone liście, a jedna ciemno bordowe. Rosły jak tam przyszłam i żal mi ich było bo wiewiórki mają tam używanie a ja lubię wiewiórki
Makao_J 20:53, 14 kwi 2019

Okej, chyba domyślam się odmian tych leszczyn. Nie są raczej takie ekspansywne jak te z zielonymi liśćmi.
A dużo owoców mają? Jadasz? Dobre?
dana1s 20:57, 14 kwi 2019

Makao_J napisał(a)
Okej, chyba domyślam się odmian tych leszczyn. Nie są raczej takie ekspansywne jak te z zielonymi liśćmi.
A dużo owoców mają? Jadasz? Dobre?

Nie są zbyt ekspansywne, ale u mnie nie mają na to szans stale biegam z sekatorem.
Mają duże podłużne orzechy, ale zjadłam tylko kilka reszta zostaje zawsze wiewiorkom.
Makao_J 21:23, 14 kwi 2019

Dziękuję Danusia. Mój eM zawsze mnie namawiał na leszczynę ale nie chciałam bo boję się ich ekspansywności. A tu u Ciebie całkiem ładnie się prezentują.
Może znajdę jakąś fajną odmianę i zaryzykuję. eM się ucieszy a ja będę miała ładne wielopniowe drzewko.

Jeszcze raz dziękuję - również w imieniu eMa.
dana1s 06:27, 15 kwi 2019

Makao_J napisał(a)
Dziękuję Danusia. Mój eM zawsze mnie namawiał na leszczynę ale nie chciałam bo boję się ich ekspansywności. A tu u Ciebie całkiem ładnie się prezentują.
Może znajdę jakąś fajną odmianę i zaryzykuję. eM się ucieszy a ja będę miała ładne wielopniowe drzewko.

Jeszcze raz dziękuję - również w imieniu eMa.

Aniu nie ma czego się bać, nad większością roślin można zapanować
Te czerwonolistne są bardzo atrakcyjne. Szczerze polecam
pestka56 11:04, 15 kwi 2019

Też mam kilka leszczyn. Posadziliśmy jako osłonę części gospodarczej wzdłuż boku garażu. Niestety z kolorowymi liśćmi jest tylko jedna, ale wysiała się z pomocą wiewiórki kilkanaście metrów od krzewu matki. Hołubię ją o 4 lat i ma już prawie 1,5 m wysokości. Tylko póki co ma tylko 2 pędy. Chyba ją w tym roku przytnę, żeby się rozkrzewiła.
ElzbietaFranka 12:55, 15 kwi 2019

Dzięki Danusiu

Kurzak mam, ale jak myślisz bo niektóre kłącza u mnie już powyrastaly i są długie po 0,5 m może je obciąć i posadzić kłącza na nowo a z tych starych korzeni kryte zostaną w glebie odbijanie. Czy robiłaś takie eksperymenty. Cholewcia nie mam się kogo zapytać.
Moje mają liście większe od głowy kapusty nie mam fotki muszę zrobić to pokaże.
Coś muszę pogłówkować.

Pozdrawiam
dana1s 18:42, 15 kwi 2019

pestka56 napisał(a)
Też mam kilka leszczyn. Posadziliśmy jako osłonę części gospodarczej wzdłuż boku garażu. Niestety z kolorowymi liśćmi jest tylko jedna, ale wysiała się z pomocą wiewiórki kilkanaście metrów od krzewu matki. Hołubię ją o 4 lat i ma już prawie 1,5 m wysokości. Tylko póki co ma tylko 2 pędy. Chyba ją w tym roku przytnę, żeby się rozkrzewiła.

Kasiu ja mam trzy czerwone, ale w dwóch gatunkach i jedną zieloną poskręcaną. Lubię te krzewy. Jak przyszłam to te czerwone już tu rosły i miały ogromne rozmiary. Myśmy je podcięli i to mocno i wycięliśmy połowę pni, bo ja chciałam mieć jeszcze coś innego w ogrodzie niż tylko leszczyny
Moje tez się sieją nawet przesadziłam kilka na tył ogrodu
Teraz już nie tnij, bo będzie bardzo płakała. Zawsze pod koniec lutego początek marca.
dana1s 18:44, 15 kwi 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Dzięki Danusiu

Kurzak mam, ale jak myślisz bo niektóre kłącza u mnie już powyrastaly i są długie po 0,5 m może je obciąć i posadzić kłącza na nowo a z tych starych korzeni kryte zostaną w glebie odbijanie. Czy robiłaś takie eksperymenty. Cholewcia nie mam się kogo zapytać.
Moje mają liście większe od głowy kapusty nie mam fotki muszę zrobić to pokaże.
Coś muszę pogłówkować.

Pozdrawiam

Eluś nie ma za co
Ja swoim nie pozwalam do takiej wielkości dorosnąć i jak tylko mogę to dzielę. Ona się ładnie regeneruje i przyjmuje po przesadzeniu, jak jest sucho długo jej schodzi ale jak się ukorzeni to idzie jak burza.
Byłam i widziałam Twoje okazy, mamy chyba ta samą odmianę moje tez mają ogromne liści i wyrastają na nawet do 40 cm w górę.