Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

paradas 10:54, 16 kwi 2019

Świetne jest te miejsce z okrągłym stołem, te krzesła są piękne.
Przy ścieżkach z kostki brukowej masz posadzone bergenie?
Uwielbiam rośliny z dużymi liśćmi, mam jedną bergenie którą dostałem jesienią tamtego roku ale w opłakanym stanie jest
Widząc zdjęcia z początku wątku a teraz to jakaś kompletna bajka.
Gratuluję pięknego ogrodu!
dana1s 18:10, 16 kwi 2019

AgataM napisał(a)
Z pracami ogrodowymi u mnie podobnie. Ale w domu zaczną się pieczenia, gotowania i ostatnie porządki. A po południu do kościoła....

Aguś zawsze mi mówili Rodzice, że nie wolno grzebać w ziemi, a że ja jestem grzeczna córeczka to nie grzebię
Ja specjalnie się nie szykuję, robię jak co roku Śniadanie Wielkanocne będzie na nim moja Mama i Teść. W drugie święto idziemy na obiad do Mamy.
I po świętach
dana1s 18:12, 16 kwi 2019

AgnieszkaW napisał(a)
Epimedium zawsze mi się podobało i podoba, a nie mam...
Ciekawam, jak pomalujesz mostek, na jaki kolor...?

Aguś ja mam jedna kępkę epimedium w różowym kolorku, a muszę koniecznie nabyć białe. Jest śliczne
Mostek juz raz pomalowany, ale farba długo schnie i jutro pomaluję drugą warstwę. U mnie większość leci na brąz i mostek wrócił do swojego pierwotnego stanu
Myślę, że Tata z nieba patrzy i się cieszy, że mostek jest w odpowiednich rękach
dana1s 18:16, 16 kwi 2019

pestka56 napisał(a)
Uwielbiam to uczucie ogrodniczego szczęścia. Mimo, że rozgazdiasz w głowoie "co najpierw, a może się sklonować?"

Dziś dzień zaczęłam mało przyjemnie. J uraczył mnie informacją o pożarze Notre Dame. Pocieszające, że już wielcy kreatorzy mody przekazali dużo pieniędzy na odrestaurowanie Katedry.

Kasiu mnie dzisiaj ogarnęło, narobiłam się jak wół
ja zawsze mam listę i odhaczam ...i w sklepie, i w domu, i w ogrodzie. Nie biegam jak oszalała tylko robię kolejno

Strasznie mi przykro z powodu tej tragedii, zawsze chciałam Go zobaczyć, ale się nie udało a teraz już się nie uda... ŻAL!!
Jakbym miała sama bym wpłaciła, aż mi się ryczeć chce
dana1s 18:19, 16 kwi 2019

Mgduska napisał(a)
Słuchaj, czy ślimaki zjadają Ci bergenie? Bo ja mam wrażenie, że one uwielbiają bergenię ze względu na kryjówkę, jaką w niej mają, natomiast zupełnie nie robą jej krzywdy! Chowają się pod jej liśćmi, a potem startują do języczek, które mam obok i co roku są straszliwie zdemolowane, z trudem kwitną. Ja raczej wywalę (na działkę Mamy) języczki i mam nadzieję, że ślimaki same się zorientują, że u mnie kiepsko z paszą
Pięknie u Ciebie, jak zwykle

Madziu dokładnie, ślimaki uwielbiają obgryzać młode listki. Wycinają sobie w nich koronki i mimo, że lubię koronki to niekoniecznie w bergeniach
Kryjówka swoją drogą, ale to chyba im smakują.
Nie mam języczek, bo kwitną na żółto

Bardzo dziękuje za dobre słowo!!
dana1s 18:33, 16 kwi 2019

paradas napisał(a)
Świetne jest te miejsce z okrągłym stołem, te krzesła są piękne.
Przy ścieżkach z kostki brukowej masz posadzone bergenie?
Uwielbiam rośliny z dużymi liśćmi, mam jedną bergenie którą dostałem jesienią tamtego roku ale w opłakanym stanie jest
Widząc zdjęcia z początku wątku a teraz to jakaś kompletna bajka.
Gratuluję pięknego ogrodu!

Witaj Damianie!
Bardzo lubię ten biesiadny kąt w moim ogrodzie. Jest jeszcze niedokończony, ale mam ogromną nadzieję ,że w tym roku nam się to uda
U mnie wszystko z cegły, nie mam kostki brukowej. Tak wokół ścieżek wszędzie, no prawie wszędzie są bergenie. Jak jej zapewnisz odpowiednie warunki to się odwdzięczy Ja uwielbiam bergenie i jak już wiele razy pisałam mam ich setki
Bardzo się cieszę z Twoich słów, miło że Ktoś docenia mój pomysł i pracę jaką włożyłam żeby ogródek po tych prawie 4 latach wyglądał jak wygląda. Przed nami długa droga, bo w moich marzeniach ogród wygląda jeszcze trochę inaczej
Bardzo dziękuję i zapraszam ponownie!
dana1s 18:44, 16 kwi 2019

Dzisiaj zaraz jak przymrozek odpuścił, wybrałam się do ogrodu.
Na początek w ruch poszła kosiarka, trawnik po pierwszym koszeniu wygląda całkiem przyzwoicie jak na tą porę roku.
Kolor ma piękny jedynie trochę chwastów się wysiało, muszę kupić oprysk i się z nimi rozprawić.
Potem zrobiłam oprysk na mszyce, które opanowały młode liście klonów, to na kalinach prawie nie ma a na klonach czarno ciekawostka?
Po tym rzuciłam się na kolanach i jak to w Wielkim Tygodniu pokutowałam , oczyściłam wszystkie ścieżki wokół całego ogrodu. Myślałam, że się nie podniosę. Ale dałam radę i jeszcze je pozamiatałam. Od razu lepiej
Przy okazji opieliłam większość ogrodu. Po ostatnim plewieniu pojawiło się mnóstwo chwastów, deszcz bardzo im pomógł...
Na koniec wzięłam pędzel i pomalowałam pierwszy raz mostek, zaczyna wyglądać ładnie. Farba dość długo schnie, drugą warstwę naniosę jutro.

Po tym wszystkim posiedziałam nad stawem i popstrykałam trochę.

Jutro w planach mam ogarnięcie tyłu ogrodu, bo żeby nie było mam też stajnię Augiasza

Trawnik po koszeniu

Ścieżki po plewieniu

mostek po malowaniu

i żeby nie było zbyt pięknie mój plan na jutro...proszę nie regulować monitorów

dana1s 18:47, 16 kwi 2019

To najpiękniejszy czas w ogrodzie. Uwielbiam słuchać świergolenia i podglądać jak uwijają się pszczółki. Kocham wiosnę!

dana1s 18:50, 16 kwi 2019

Z daleka też przyjemnie

dana1s 18:56, 16 kwi 2019

Ale moja natura woła żeby podglądać z bliska, taki świat najlepiej pod mikroskopem najbardziej mnie zawsze fascynował
Tu nie aż tak blisko