Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 18:54, 17 maj 2019

TAR napisał(a)

maj to moj ulubiony miesiac a dwa dni temu 15 maja obchodzilismy 15 rocznice slubu

chwilowo wyleczylam sie z pink sensation i chyba onondaga mi sie bardziej podoba, mary milton tez zachwyca

czy ja sie pochwalilam, ze w przyszlym tygodniu przyjezdza do mnie tomentosum?

a w moim lesie za plotem kwitna teraz czeremchy, o mamuniu jaka perfuma. w polaczeniu z lilakami, lasem, sosnami, sciólka i parujaca glebą normalnie odlot. afrodyzjak.

Aniu GRATULACJE!!
My mieliśmy dwudziestą w zeszłym roku i miałam mieć dom z tego powodu, ale może na 21 coś się zacznie dziać
Onondaga jest cudowna, to jedna z moich ulubionych.
Tomentosum to najpiękniejsza japońska, mam kilka innych ale te ogromne kwiaty sa jedyne w swoim rodzaju.

Czeremchy u nas przekwitły dawno temu, teraz miniaturowe lilaki i głogi zwalają z nóg
Dla mnie te naturalne zapachy to najlepsze perfumy, jakbym mogła to zamknęłabym je w słoiki jak przetwory
TAR 18:59, 17 maj 2019

dziekuje u nas spore opoznienia w przyrodzie ale jakos nie narzekam. chociaz od kiedy tu mieszkam to zawsze w srodku maja te czeremchy dawaly czadu

palibiny to jeszcze z tydzien nim sie otworza
dana1s 19:14, 17 maj 2019

TAR napisał(a)
dziekuje u nas spore opoznienia w przyrodzie ale jakos nie narzekam. chociaz od kiedy tu mieszkam to zawsze w srodku maja te czeremchy dawaly czadu

palibiny to jeszcze z tydzien nim sie otworza

Może to czeremcha amerykańska? Moja dopiero zaczyna. Musze ją powąchać, bo ona rośnie obok głoga i myślałam, że to on tak pachnie. Sprawdzę
U mnie Palibiny lada dzień inne maluchy już czarują zapachem. Zaraz rozwiną się irysy, pierwszy raz w takiej ilości

edit:

Mam wrażenie że Mary Milton i Pink Sensation są łudząco podobne.
Ja kupiłam Pink Beauty, ale słabo się przebarwia. Molly Schroeder jest zdecydowanie ładniejsza i to ją kupie kolejną, no chyba że trafie jeszcze inne cudo
Nowa12 22:07, 17 maj 2019

Molly to była i u Koniora i u Pudełki to na pewno kiedyś na nią trafisz .
Gosiek33 06:21, 18 maj 2019

Jestem usatysfakcjonowana zdjęciami i oszołomiona
pestka56 10:44, 18 maj 2019

Te czeremchy u TAR to z pewnością czeremcha późna / amerykańska.
https://polskielasy.wordpress.com/tag/czeremcha-pozna/
Wmojej okolicy jest jej bardzo dużo w lasach. Młode drzewka mają ładną korę.

UWAGA! Jest trująca:
Owoce czeremchy są jadalne, ale liście, kora i pędy są trujące. Więdnące liście, ze względu na ilość glikozydów cyjanogennych (podczas trawienia rozkładają się na kwas cyjanowodorowy) mogą powodować śmiertelne zatrucia nawet zwierząt.
Gosiek33 11:30, 18 maj 2019

pestka56 napisał(a)
Te czeremchy u TAR to z pewnością czeremcha późna / amerykańska.
https://polskielasy.wordpress.com/tag/czeremcha-pozna/
Wmojej okolicy jest jej bardzo dużo w lasach. Młode drzewka mają ładną korę.

UWAGA! Jest trująca:
Owoce czeremchy są jadalne, ale liście, kora i pędy są trujące. Więdnące liście, ze względu na ilość glikozydów cyjanogennych (podczas trawienia rozkładają się na kwas cyjanowodorowy) mogą powodować śmiertelne zatrucia nawet zwierząt.

Nie wiedziałam a u mnie rośną pod nią krzewy owocowe! Znaczy truję się
ElzbietaFranka 12:25, 18 maj 2019

dana1s napisał(a)

Aguś nie lubię być fotografowana, bo jestem absolutnie niefotogeniczna, wole stać z drugiej strony aparatu. Czuję się wtedy bezpieczna
Dziękuję za miłe słowo, ale piękna to na wyrost!
Mgłę uwielbiam, wtedy świat jest taki romantyczny. Natura sama potrafi się tak ozdobić...człowiek nie ma z nią szans.
Mój M uwielbia roślinne zakupy, ja też to bardzo lubię, ale teraz już tylko z listą. Człowiek nakupi, a potem myśli długo gdzie wsadzić, żeby za miesiąc nie przenosić w inne miejsce...
O tak, kaliny warto mieć w ogrodzie, są cudowne! Te różowe są oryginalne i wprowadzają życie w wiosennym ogrodzie.
Lubię ich ogród, szczególnie ten kąt angielski. Mogłabym tam zamieszkać
Taki domek będziemy stawiać dla siebie na emeryturę mam nadzieję, że ładnie się wpasuje do naszego ogrodu. Chciałabym żeby stał sie częścią ogrodu

Nie jesteś odosobniona z tym fotografowaniem. Nie mam dużo fotek ze sobą. Ale Dana nie jest źle, w tym płaszczu oparta o mur bardzo elegancko wyglądasz.
U mnie to znowu wszystko na twarzy widać każdy cień, zmarszczka, piega, i wszystko co złego się można spodziewać.

Moja córka bez fryzury potargana, nie umalowana foty jak z żurnala.
Coś jest takiego, że jednych klisza lubi drugich nie

Piękne kaliny i wszystko co kwitnie teraz. U nas jeszcze nie zabardzo krzaki kwitną bo był przymrozek a potem zimno więc jeszcze czekam.

Pozdrawiam
pestka56 13:45, 18 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

Nie wiedziałam a u mnie rosną pod nią krzewy owocowe! Znaczy truję się

A przeczytałaś ze zrozumieniem? Myślę, że gdzybyś zjadła korę, pędy, albo liście, to by ci zaszkodziło, bo trucizna powstaje podczas trawienia. A przecież tego nie używasz.
Napisałam raczej ze względu na Białasy TAR, bo lubią w pyszczek złapać co na ziemi.
pestka56 13:50, 18 maj 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Nie jesteś odosobniona z tym fotografowaniem. Nie mam dużo fotek ze sobą... U mnie to znowu wszystko na twarzy widać każdy cień, zmarszczka, piega, i wszystko co złego się można spodziewać.
Moja córka bez fryzury potargana, nie umalowana foty jak z żurnala.
Coś jest takiego, że jednych klisza lubi drugich nie

Ze mną tak jak Daną ...
nie lubię być fotografowana, bo jestem absolutnie niefotogeniczna

Obiektyw mnie nie lubi. Mam zaledwie kilka zdjęć, na których jako tako wyglądam. Za to moja córka jak twoja, Elu.