Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 12:44, 29 maj 2019

Agania napisał(a)
Miło się czyta o dereniach, warto je mieć pomimo tego czekania na kwiaty.
Ja miałam co do zakupu dereni właśnie wielkie szczęście do nich, tylko raz straciłam po zimie pagodowego variegatę, ale to było za wcześnie na sadzenie dereni z początków mojego ogrodniczkowania...teraz cieszą ogromnie...byłam zobaczyć różowego u TAR po prostu cudo

Dana bergenie tylko u Ciebie takie giganty, a w deszczu tworzą tropikalny
klimacik

Pogoda nie nastraja do niczego, ale przynajmniej dostarczyłaś nam nowych
fotek

Aguś ja mam dwa Kousy, skrętolistnego, pagodowego variegata, compressa, kanadyjskiego ale zdecydowanie brakuje mi Kwiecistego. Uwielbiam je i jak kwitną i kiedy jesienią zdobią ogród.

Bergenie mam ogromne, ten deszcz im służy. Największe mają z 60 cm wysokości.
Ja powoli zapomniałam jak wygląda ogród w słońcu. Leje już 4 tydzień...
Fotki ciężko robić bo mój aparat nie jest uszczelniony biegam z reklamówką nad nim, bo już dwa utopiłam w deszczu.
sylwia_slomc... 13:09, 29 maj 2019

Na skrętolistnego to i ja zachorowałam
dana1s 13:16, 29 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Na skrętolistnego to i ja zachorowałam

Ja ukorzeniłam z patyków
pestka56 14:57, 29 maj 2019

Swoje zwyczajne derenie też ukorzeniałam z patyków. Średnio 1/3 wetkniętych z sukcesem. Ale te szlachetne piękności...
dana1s 15:11, 29 maj 2019

pestka56 napisał(a)
Swoje zwyczajne derenie też ukorzeniałam z patyków. Średnio 1/3 wetkniętych z sukcesem. Ale te szlachetne piękności...

Ja zwykłe wszystkie mam z patyków, ale ten skrętolistny też bezproblemowo się ukorzenia. Pajtnęłam kilka gałązek od Teścia i jeden sobie rośnie
TAR 15:14, 29 maj 2019

powiekszyłam swoja kolekcje dereni o dodatkowe kousa (zwykle), kousa chinensis i jednego ni to kousa ni pagodowy(w jednym miejscu szkolki widnieja jako kousa a w innym jako pagodowy) i kilka plożacych kanadyjskich. Dana te twoje to chyba własnie kanadyjczyki? No sa odlotowe take dereniowe dywany.
Skrętnolistnego juz sobie odpuszcze.

Takie kobylaste bergenie mam w 2 miejscach, rosna pod rynnami, liscie jak parasole, bedzie co rozsadzać na wiosne

Tez mam z patyków ukorzenione zwykle sibirica i sibirica variegata. traktuje je jako tło dla innych. Derenie świdwa sa bardzo ładne i dziwie sie sobie, ze je mam ukryte. Chyba musze dokonac jakichs przetasowan
dana1s 16:16, 29 maj 2019

TAR napisał(a)
powiekszyłam swoja kolekcje dereni o dodatkowe kousa (zwykle), kousa chinensis i jednego ni to kousa ni pagodowy(w jednym miejscu szkolki widnieja jako kousa a w innym jako pagodowy) i kilka plożacych kanadyjskich. Dana te twoje to chyba własnie kanadyjczyki? No sa odlotowe take dereniowe dywany.
Skrętnolistnego juz sobie odpuszcze.

Takie kobylaste bergenie mam w 2 miejscach, rosna pod rynnami, liscie jak parasole, bedzie co rozsadzać na wiosne

Tez mam z patyków ukorzenione zwykle sibirica i sibirica variegata. traktuje je jako tło dla innych. Derenie świdwa sa bardzo ładne i dziwie sie sobie, ze je mam ukryte. Chyba musze dokonac jakichs przetasowan

Aniu działasz niczym błyskawica
Jeszcze dobrze się nie zastanawiłam co potrzebuję, a Ty już kupiłaś
Kanadyjski jest piękny, długo nie chciał rosnąć, ale w tym roku nawet zakwitł.
Świdwa jest bardzo dekoracyjny mam dwa i bardzo je lubię.
Zwykle derenie też u mnie robią za tło i wypełniacze. Jesienią są niezastąpione. Te kolory bardzo odżywiają ogród.
Moje Bergenie w tym roku szaleją, są ogromne. Uwielbiam tą roślinę
Mój skrętolistny malutki, ale rośnie
TAR 16:19, 29 maj 2019

No bo tak to jest jak sie ma pusty ogrod. U Ciebie juz wszystko duze i ma swoje lata a moj ogroduńcio w powijakach. Za kilka lat tez pewnie sie bede zastanawiac co i gdzie wcisnac, na razie jednak moge szalec
dana1s 16:30, 29 maj 2019

TAR napisał(a)
No bo tak to jest jak sie ma pusty ogrod. U Ciebie juz wszystko duze i ma swoje lata a moj ogroduńcio w powijakach. Za kilka lat tez pewnie sie bede zastanawiac co i gdzie wcisnac, na razie jednak moge szalec

No mnie ratują duże drzewa, ale to też zmora mimo przecinki jest dość ciemno.
Cała reszta nasadzeń ma dopiero ze 4 lata. Cały tył za biesiadnym do tej pory obsadzam. To najmłodsza część mojego ogrodu.

Twój ogród już jest piękny i bardzo bogaty

Magleska 19:16, 29 maj 2019

Danusiu nadrobiłam …..
mój jedyny dereń cousa -piękny- jesienią sadzony ,niestety nie przetrwał -szkoda mi go było bardzo ….i na razie się zraziłam ….

ale może spróbuję ukorzenić z gałązki hmm tylko nie mam gdzie przysłowiowo ukraść

u mnie też zimno i co chwilę leje -cisy w brzozowe żółkną ,bo stoją w wodzie -nie wiem czy przetrwają …

dość już mam tego deszczu i ponurej pogody ,ale na weekend zapowiadają lepszą aurę ...oby

ps. a jak tam Twój warzywniczek i szklarnia ? jakieś postępy ,czy też na razie przerwa w pracach ?