Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 19:04, 26 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

Ale to, że grzeczna jesteś nie ma w moim założeniu żadnego znaczenia. To może być zemsta na właścielu tego terenu... no taka teoria spiskowa. Mże ktoś zazdrości, że masz kolejny piękny ogród

Niezbadane są myśli i działania zawistnych ludzi

Gosiu nie mam pojęcia, ale powoli wcale nie rozumiem postępowania urzędników. Jak ma być pas ochronny to niech jest po całości, a nie tylko na wysokości mojej działki i kawałek za nią. Reszta przekształcona. Zapytałam, czy ja jestem jakiejś gorszej kategorii, bo jedni mogą a ja nie to o co chodzi, to mi powiedziała żebym tego nie brała personalnie, a jak mam to rozumieć?
Jakbym budowała to dom stałby koło 20 metrów od niego, a po drugiej stronie dom stoi 4 metry od rowu i nikomu to nie wadzi, ciekawe. Zaproponowałam żeby wydali nakaz rozbiórki skoro ma być pas ochronny, to mi inspektor powiedział że jestem niepoważna...
TAR 19:08, 26 cze 2019

albo po prostu ktos posmarował a ty nie. ja bym napisała jeszcze gdzies wyżej. nie kumam takiego widzimisię urzedasa.
Gosiek33 19:13, 26 cze 2019

dana1s napisał(a)

No niestety stale kłody pod nogi. Właśnie szukam Kogoś kto się takimi sprawami zajmuje. Obawiam się, że jak sama napiszę to odwołanie to nic nie wskóram...

Ja mam obowiązek czyścić rów melioracyjny, a oni prawo odmówić mi prawa zabudowy ot polityka...

Chyba bez dobrego fachowca w temacie się nie obędzie. Jak czytam różne artykuły w temacie rowów melioracyjnych to coraz bardzie skomplikowane wydają się te przepisy
dana1s 19:16, 26 cze 2019

TAR napisał(a)
albo po prostu ktos posmarował a ty nie. ja bym napisała jeszcze gdzies wyżej. nie kumam takiego widzimisię urzedasa.

Nie wiem, ale nie zamierzam za to płacić
dana1s 19:20, 26 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

Chyba bez dobrego fachowca w temacie się nie obędzie. Jak czytam różne artykuły w temacie rowów melioracyjnych to coraz bardzie skomplikowane wydają się te przepisy

Też tak sądzę.
Przepisy o prawie wodnym zmieniły się w 2017, ja wniosek złożyłam w 2014, jakby się sprężali wszystko byłoby ok.
AniazUroczyska 02:05, 27 cze 2019

Danusiu, poczytałam , współczuję, też bym się wściekła! Myślę ,że sugestia
Tar( o posmarowaniu) jest bardzo prawdopodobna! Walcz, nie odpuszczaj!
pestka56 08:09, 27 cze 2019

TAR może mieć niestety rację. Tak działają w gminach.
Masz prawo do oprotestowania tego wyłożenia, a oni muszą się ustosunkować i o ile pamiętam zrobić nowe wyłożenie. Jeśli będzie znowu nie po twojej myśli, to złożysz kolejne pismo. Możesz ich przyblokowac. Ale koniecznie wszystkie pisma z "do wiadomości" władz nadrzędnych. Poza tym umów się na rozmowę w powiecie i województwie.
Ten pas ochronny to jakieś widzimisię. Dziwne. Drugą kadencję jestem delegatką do gminnej Spółki Wodnej i do Związku SW. Nic nie wiem by rów wymagał pasa ochronnego. To reguluje Prawo Wodne. Poczytaj.
Poza tym teraz wszystkim co dotyczy rzek, cieków wodnych i w ogóle wody zarządzają Wody Polskie. Ja bym do nich napisała o wyjaśnienie sytuacji i czy to zgodne z przepisami.
dana1s 20:12, 28 cze 2019

AniazUroczyska napisał(a)
Danusiu, poczytałam , współczuję, też bym się wściekła! Myślę ,że sugestia
Tar( o posmarowaniu) jest bardzo prawdopodobna! Walcz, nie odpuszczaj!

Aniu jeszcze nic straconego, będę walczyła
Na to nie mam wpływu, ale wiem że tam zamieszkam
dana1s 20:15, 28 cze 2019

pestka56 napisał(a)
TAR może mieć niestety rację. Tak działają w gminach.
Masz prawo do oprotestowania tego wyłożenia, a oni muszą się ustosunkować i o ile pamiętam zrobić nowe wyłożenie. Jeśli będzie znowu nie po twojej myśli, to złożysz kolejne pismo. Możesz ich przyblokowac. Ale koniecznie wszystkie pisma z "do wiadomości" władz nadrzędnych. Poza tym umów się na rozmowę w powiecie i województwie.
Ten pas ochronny to jakieś widzimisię. Dziwne. Drugą kadencję jestem delegatką do gminnej Spółki Wodnej i do Związku SW. Nic nie wiem by rów wymagał pasa ochronnego. To reguluje Prawo Wodne. Poczytaj.
Poza tym teraz wszystkim co dotyczy rzek, cieków wodnych i w ogóle wody zarządzają Wody Polskie. Ja bym do nich napisała o wyjaśnienie sytuacji i czy to zgodne z przepisami.

Kasiu właśnie tak zamierzam działać Papier jest cierpliwy
Tak jest według nowego prawa z 2017 . Można budować 20 metrów od rowu wg. nowych przepisów, my mamy 30 m może coś ugramy...
dana1s 20:27, 28 cze 2019

Miało się ochłodzić, niestety nic z tego... susza straszna , liście lecą jak na jesień, wody ubywa w zastraszającym tempie, karetki kursują tam i z powrotem ...powinni nam wprowadzić sjestę, w końcu mamy cieplej niż w Hiszpanii
Dzisiaj wspominałam lato z mojego dzieciństwa...w dzień przyjemne 23-25 stopni w nocy deszczyk. Wszystko rosło i było zielone, a teraz mamy wypaloną trawę i ciągłe pożary lasu. Wody zaczyna brakować, ale widzę ze ludzie u nas nie podlewają już ogródków, bo to zwyczajnie nie ma sensu...zaraz nie będzie co pić. Obawiam się tylko ,że zaraz nadejdzie pora deszczowa. bo u nas żadnego umiaru nie ma jak praży to na maksa jak leje to od razu powodzie.
Wyżaliłam się, ale nic to nie zmieni niestety...
Zaangażowałam całą rodzinkę do czyszczenia ogrodu i powoli zaczyna być znośnie . Jutro oplewię ostatni kawałek, a M dokosi i będziemy mogli trochę odpocząć

Trochę widoczków z dzisiejszego ogródka