witam na przedwiośniu na które tak chyba wszyscy czekamy.
Mam do WAS jako ekspertów w aranżacji ogrodu prośbę, nie mogę sobie poradzić z dwoma sąsiadującymi rabatami:

Na pierwszym zbiorczym zdjęciu widać taką wypustkę w trawniku-W środku wypustki o wymiarach 1,5x5m posadzony jest buk zielony kolumnowy i nic więcej (nie licząc red baronów które zabiorę z tego miejsca i tulipanów) i w oddali długa rabata o wymiarach około 23x2,1m gdzie mamy wzdłuż tuje (jest to jedyny żywopłot na ogrodzie z tuj-pozostałe boki to grab i buk czerwony) oraz 3 szt. Platana Alphens Globe oddalone od siebie o 6m.
Teraz moje dylematy:
rabata nr 1
widoczna na zdjęciu nr 2 i 3
na początku myślałem o dereniu z czerwonymi pędami ale w ogrodniczym odradzili mi ze względu na mnogość odrostów i to że może zaburzyć efekt solitera, później myślałem o kilku miniaturowych iglakach jednego gatunku i ewentualnie towarzystwa jakieś niskiej trawy, może nawet red barona, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł z czerwonym bukiem w formie żywopłotu ciętego na 0,5m docelowo-taki ekranik-kontrast do zielonego buka i graba w zywopłocie po lewej stronie. Sam już nie wiem-proszę Was o pomoc.
Co do rabaty nr 2
wymysliłem że mdz pierwszy a drugim i drugim a trzecim Platanem posadzę hortensję limelight lub vanille fraise będą miały pełne słońce ale i nawadnianie to chyba sobie poradzą-wydaje mi się że pomysł dobry i taka ściana z hortensji przed tujami, będzie ok tylko co przed hortensjami i platanami? nie mam pomysłu kompletnie...Pomożecie?