Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z ogródka na wsi

Z ogródka na wsi

Aurelllia 12:12, 02 lip 2017

O właśnie co do werbenki - to u mnie też porosły, ale nie są takie okazałe, bo posadziłam między liliowcami i je zagłuszyły .... więc mam plan, żeby je jednak przesadzić na osobne miejsce, razem w grupie i chyba lepszy efekt dadzą , bo tak to siedzą pojedynczo między liliowcami i giną...
Aurelllia 12:16, 02 lip 2017

aaaaaa i jeszcze dodam, że fajnie Radziu, że Tobie się udało kupić werbenę, bo ja u siebie już rok temu po rynkach i sklepach ogrodniczych szukałam i nic.... dlatego w tym roku wysiałam, ale powiem Ci, że jej hodowla to baaaaaaaardzo wymagająca jest, długo mi wschodziła i chętnie jakbym mogła to bym kupiła, ale nie mogłam znaleźć... liczę na to, że w przyszłym roku, sama już się wysieje na rabatkach i będę mogła przesadzać ją gdzie będę chciała
Radziu2013 12:19, 02 lip 2017

violka171 napisał(a)

moj Chopin ma przeszło 2 metry ,ale babunia już

Chopin to chyba dziadek
Radziu2013 12:28, 02 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Werbena duza, moje mniejsze z wlasnego siewu chociaz pod koniec lutego wysiane. Miala cala kuwete flancow. Teraz rosnie w calym ogrodzie, wielkosci rozne bo zalezy to od gleby.

Lilia mam zaledwie dwie, jedna warta pokazania, za tydzien dwa gdyz u mnie opozniemie. Druga tegoroczna slabiutkie zalazki kwiatowe. Nornice mi wygryzly jak i tulipany i zrezygnowalam z sadzenia. Moze posadzw w jakis azurowych pojemnikach i bedzie git.

U ciebie Radziu juz niektore rosliny sa dojrzale.
Odnosnie roz. Nie wiem kiedy kupowac wiosna czy jesienia. Mi sie wydaje to wszystko zalezy od jakosci zywotnosci sadzonki. Szkolki internetowe chca sprzedac wiec jak nie widzisz to wciskaja o roznej kondycji rosliny. Jakbys kupowal normalnie u ogrodnika to bys pewnie wiele roslin nie kupil. Zdjecia kusza, bo sa to foty z najwyzszej polki.

Ja kupowalsm w tym roku sporo roslin przez internet z jednej szkolki jestem zadowolona z drugiej nie. Wiem jedno nie nalezy sie napalac wczesna wiosna, bo rosliny przychodza bardzo mikre i w slabej kondycji.
Cena najtansza zawsze musi sie odbic na wzroscie potrzebuje duzo czasu aby w pelni cieszyla oko kupujacego.

To tyle Radziu powodzenia.

Ja werbenę siałem ale nic z tego nie wyszło Werbeny siewki dostałem też od Mirki ale musiałem jeszcze dokupić i jeszcze dokupię Na szczęście pani na targu widać że dobrze dba o rośliny i nie mam się co martwić że mizerne kupie

Z nornicami problemu na szczęście nie mam- jak to kiedyś na wsiach było na podwórko przywoziło się żużel, kamienie, cegłówki, dachówki, żwir, byle było uklepane i nie jeździło się po błocie. No a ja teraz przed każdym sadzenie biorę pręt do ręki i wywalam to wszystko żeby coś mogło rosnąc. Plus taki że właśnie te nornice nie maja jak drążyć

Niektóre lilie były pędzone

Mi się wydaję że moje róże które były sadzone jesienią przemarzały (mimo stroiszu,kopczyków itp.) dlatego że za całością ( domem, ogródkiem warzywnikiem itd.) są pole a od nich nie ma żadnej osłony, toteż jak zimą wieje mroźny wiatr to straty w młodych różach są. Te sadzone wiosną przyjmują się podrosną i nie zmarzną im nawet końcówki.

Róż przez internet nie zamawiam bo ceny nie dla mnie...

Dzięki za odwiedziny Elu

Pozdrawiam
Radziu2013 12:30, 02 lip 2017

Aurelllia napisał(a)
O właśnie co do werbenki - to u mnie też porosły, ale nie są takie okazałe, bo posadziłam między liliowcami i je zagłuszyły .... więc mam plan, żeby je jednak przesadzić na osobne miejsce, razem w grupie i chyba lepszy efekt dadzą , bo tak to siedzą pojedynczo między liliowcami i giną...

A masz jakieś trawy? Bo nie pamiętam czy widziałem u ciebie...
Może gdzieś koło nich przesadź...
Ale taka wielka plama werbeny masz rację, też fajno będzie się prezentować.
Radziu2013 12:34, 02 lip 2017

Aurelllia napisał(a)
aaaaaa i jeszcze dodam, że fajnie Radziu, że Tobie się udało kupić werbenę, bo ja u siebie już rok temu po rynkach i sklepach ogrodniczych szukałam i nic.... dlatego w tym roku wysiałam, ale powiem Ci, że jej hodowla to baaaaaaaardzo wymagająca jest, długo mi wschodziła i chętnie jakbym mogła to bym kupiła, ale nie mogłam znaleźć... liczę na to, że w przyszłym roku, sama już się wysieje na rabatkach i będę mogła przesadzać ją gdzie będę chciała

Wiesz jaki ja zaskoczony byłem... Poszedłem sobie do tej pani no i robię sobie tak zakupy...nagle mi zaświtało żeby zapytać się o tą werbenę ( chociaż w domu myślałem sobie - nieee niemożliwe żeby ona takie kwiaty miała ) i buuuuum ona mi mówi że ma i nawet mi pokazuje, a ja tylko takie "ooooo to niech pani mi ją trzyma bo wezmę następnym razem"

Jakby twoja się nie wysiała to pytaj na wiosnę. Postaram się swoją okryć - czytałem na O że gdzieś ją przykrywają i zimuje to na wiosnę podzielę karpę i się z tobą podzielę...a jak się wysieje to i siewek bym ci podesłał
Aurelllia 12:37, 02 lip 2017

oo super Radziu a pamiętasz jak poprosiłeś o trochę jeżówek ? To już im z miesiąc temu szkółkę na warzywniku zrobiłam tylko zapomniałam napisać i siedzą sobie i rosną także na jesieni, albo na wiosnę w przyszłym roku czekaj na wysyłkę
Radziu2013 12:38, 02 lip 2017

A wiesz że nawet miałem się ciebie na priv spytać co tam z tymi moimi jeżówkami Fajnie że o mnie pamiętasz
zoja 12:46, 02 lip 2017

Tak sobie was czytam i utwierdzam sie w przekonaniu, ze O to fajne miejsce
Radziu2013 12:49, 02 lip 2017

zoja napisał(a)

Tak sobie was czytam i utwierdzam sie w przekonaniu, ze O to fajne miejsce