Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z ogródka na wsi

Z ogródka na wsi

Radziu2013 14:13, 04 mar 2018

Umiliłem sobie trochę dzisiejszy leniwy dzień
Zamówiłem kilka roślin:

Przywrotnik miękki *5
Kocimiętka "Walker's Low" *3
Jeżówka "Aloha"
Jeżówka "Mikshake"

Kocimiętka będzie u mnie rośliną spinającą rabaty, dlatego kupiłem kilka jej sadzonek w ubiegłym roku, w tym tak samo i jeszcze pewnie dokupię...

Jeszcze tylko ostróżki i świecznicę, i dwie rabaty (przy "tarasie" i garażowa) będą zrobione...dopełnię je jednorocznymi i będzie cacy
Radziu2013 14:19, 04 mar 2018

A pytanie, czy przywrotnik szybko rośnie? Kupiłem go w doniczce 0,7 l...w ciągu sezony rozrośnie się okazale (bo na tym by mi zależało)?
marba 20:30, 04 mar 2018

Radziu2013 napisał(a)
A pytanie, czy przywrotnik szybko rośnie? Kupiłem go w doniczce 0,7 l...w ciągu sezony rozrośnie się okazale (bo na tym by mi zależało)?

U mnie rozrasta się w średnim tempie, ale rośnie w półcieniu, ale przy pięciu sadzonkach powinien być dość widoczny. Kocimiętki będziesz miał sporo, bo ładnie się wysiewa.
mira 21:17, 04 mar 2018

Radziu2013 napisał(a)
Umiliłem sobie trochę dzisiejszy leniwy dzień
Zamówiłem kilka roślin:

Przywrotnik miękki *5
Kocimiętka "Walker's Low" *3
Jeżówka "Aloha"
Jeżówka "Mikshake"

Kocimiętka będzie u mnie rośliną spinającą rabaty, dlatego kupiłem kilka jej sadzonek w ubiegłym roku, w tym tak samo i jeszcze pewnie dokupię...

Jeszcze tylko ostróżki i świecznicę, i dwie rabaty (przy "tarasie" i garażowa) będą zrobione...dopełnię je jednorocznymi i będzie cacy

Ta odmiana kocimiętki jest super, mam ją i już na jesieni rozćwiartowałam na kilka.
A w jeżówce Milkshake zakochałam się u Kasiek jak byłam. Dostałam kawałek i ciekawa jestem jak będzie. Napisz mi proszę gdzie kupiłeś bo dla mnie jest to jeżówka odmianowa którą kupię bo innych nie kupuję bo rozmnażam te zwykłe.

Świecznica bardzo wolno przyrasta i ta z ciemnymi listkami jest super.

U mnie przywrotnik raczej szybko się rozrasta i bardzo łatwo dzieli.

pozdrawiam
Aurelllia 21:27, 04 mar 2018

Radzio śliczne jeżówki zamówiłeś kocimiętkę również Zamawiałeś w A ? Ja o świecznicy też marzę
Radziu2013 21:30, 04 mar 2018

marba napisał(a)

U mnie rozrasta się w średnim tempie, ale rośnie w półcieniu, ale przy pięciu sadzonkach powinien być dość widoczny. Kocimiętki będziesz miał sporo, bo ładnie się wysiewa.

I kocimiętka szybko się rozrasta...kupiłem w zeszłym sezonie w sierpni bidoki...i do października miałem pokaźne kępki...
Radziu2013 21:35, 04 mar 2018

mira napisał(a)

Ta odmiana kocimiętki jest super, mam ją i już na jesieni rozćwiartowałam na kilka.
A w jeżówce Milkshake zakochałam się u Kasiek jak byłam. Dostałam kawałek i ciekawa jestem jak będzie. Napisz mi proszę gdzie kupiłeś bo dla mnie jest to jeżówka odmianowa którą kupię bo innych nie kupuję bo rozmnażam te zwykłe.

Świecznica bardzo wolno przyrasta i ta z ciemnymi listkami jest super.

U mnie przywrotnik raczej szybko się rozrasta i bardzo łatwo dzieli.

pozdrawiam

Mircia, jeżówki itd. kupiłem tu:
https://funkie.pl/

A świecznicę, ostróżki i floksy myślę, że kupię tu:
https://e-clematis.com/
Do świeczicy w tym sklepie przekonało mnie, że sadzonka jest w doniczce 2l
(ale to jeszcze nie jest pewne, bo cena za przesyłkę z pobraniem wcale się do mnie nie uśmiecha...być może poszukam gdzieś na miejscu, bo za tą cenę miałbym kilka innych roślin...ale coś za coś-albo wygoda, albo zaoszczędzona kaska)

Przywrotnik mam nadzieję że będzie ładnie wyglądał z różami i kocimiętką
Radziu2013 21:37, 04 mar 2018

Aurelllia napisał(a)
Radzio śliczne jeżówki zamówiłeś kocimiętkę również Zamawiałeś w A ? Ja o świecznicy też marzę

Nie Szukałem po różnych sklepach (tam gdzie sadzonki większe, tam gdzie cena mniejsza i oczywiście tam gdzie w ogóle są dostępne...także pobiegałem trochę dzisiaj po sklepach hehe)

Świecznica robiłaby mi super drugi plan rabaty...zobaczę jak to z nią będzie...
Aurelllia 21:39, 04 mar 2018

Super - umiliłeś sobie niedzielne popołudnie Ja to też ciągle na stronach internetowych o ogrodach siedzę, albo po sklepach szperam Normalnie choroba....
Radziu2013 21:43, 04 mar 2018

Aurelllia napisał(a)
Super - umiliłeś sobie niedzielne popołudnie Ja to też ciągle na stronach internetowych o ogrodach siedzę, albo po sklepach szperam Normalnie choroba....

To jeszcze nie jest choroba...poważnie to zaczyna się robić jak dostaje się palpitacji, bo tyle tego wszystkiego...a tu zakres ograniczony...