Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z ogródka na wsi

Z ogródka na wsi

sylwia_slomc... 22:11, 28 lut 2018

Mnie tak się działo za każdym razem i właśnie dlatego sieję prosto w grunt Spytaj Gosię z "Ogrodu od nasionka ...z widokiem na Lanckoronę". Ona jest specjalistka od wysiewów, cały ogród z nasion ma
Radziu2013 22:22, 28 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie tak się działo za każdym razem i właśnie dlatego sieję prosto w grunt Spytaj Gosię z "Ogrodu od nasionka ...z widokiem na Lanckoronę". Ona jest specjalistka od wysiewów, cały ogród z nasion ma

Już poleciałem. Sylwia i co, nic nie robiłaś? Nic nie pomagało?
mira 22:40, 28 lut 2018

Radziu2013 napisał(a)

Z tymi wysiewami to jednak sporo zachodu...tak źle i tak niedobrze aj
Zraszane były regularnie codziennie (a nawet dwa razy dziennie bo ziemia na parapecie szybko schnie)

Matko...światło za mocne...czyli co przy najbliższej okazji okryć jakoś szybę, czy co?

No jest trochę zachodu.Ziemia wysycha, to może lepiej by bylo mieć jakąś pokrywę żeby nie trzeba było tak często podlewać.
Przy zraszaniu chodzi mi o to że jak siewka już jest to musi dostać wodę pod nózki a nie prysznic bo wtedy jak dostanie stzała to właśnie może się położyć.

Coś wymyśl, ja mam rolety które przpuszczają światło, okno od południa jak jest bardzo słonecznie to zasłaniam bo popaliło by siewki.

No zachodu jednak jest. Szkoda że ne masz tych wysiewów w domu, ale babcia n a pewno o nie dba, czasem coś tak się wydarzy.

pozdrawiam
Radziu2013 22:44, 28 lut 2018

Wysychanie jest trochę ograniczone od kiedy na rolety przykleiłem sreberko i opuściłem rolety...ciepło kaloryferów nie leci prosto na doniczki a jest hamowane...
No szkoda...tak można byłoby samemu sprawdzać itd.
Ale babcia relacjonuje mi codziennie a ja szczegółowo dopytuję...

Powiedziała dzisiaj, że wykiełkowała kobea i zaczyna jeżówka
mira 22:48, 28 lut 2018

Radziu2013 napisał(a)
Wysychanie jest trochę ograniczone od kiedy na rolety przykleiłem sreberko i opuściłem rolety...ciepło kaloryferów nie leci prosto na doniczki a jest hamowane...
No szkoda...tak można byłoby samemu sprawdzać itd.
Ale babcia relacjonuje mi codziennie a ja szczegółowo dopytuję...

Powiedziała dzisiaj, że wykiełkowała kobea i zaczyna jeżówka

A mi się i tak podobają najbardziej e relacje babciowo-wnuczkowe. Cudnie macie.
Kobea śliczna jest daj jej potem patyczek żeby się podpierała.
Radziu2013 22:52, 28 lut 2018

mira napisał(a)

A mi się i tak podobają najbardziej e relacje babciowo-wnuczkowe. Cudnie macie.
Kobea śliczna jest daj jej potem patyczek żeby się podpierała.

W zeszłym roku też wyszła na wierch ale dopadły ją ziemiórki i nic z niej nie miałem...oby w tym roku było inaczej...

A propos relacji...Ostatnio babcia doszła do wniosku, że mimo że czasem się sprzeczamy (średnio raz na dwa dni -ale to nie są olbrzymie sprzeczki a krótka,rzeczowa wymiana zdań) to przynajmniej wesoło jest i nudy nie ma I ma rację...jakbyśmy sobie nawzajem za bardzo słodzili to wydaje mi się, że gorzej by było... Na dłuższą metę męczące mi się to wydaje...
zoja 06:43, 01 mar 2018

Fajnie masz z Babcia

...i widzisz - o to mi wlasnie chodzilo gdy padl tytul 'krol wschodow' - same wschody nie wystarcza...
Zycze abys zostal 'krolem wysiewow'
Nowalijka 07:02, 01 mar 2018

Radziu2013 napisał(a)

W zeszłym roku też wyszła na wierch ale dopadły ją ziemiórki i nic z niej nie miałem...oby w tym roku było inaczej...

Radziu moja kobea w zeszłym roku też wzeszła a później tez zajęły się nią ziemiórki. W tym roku obstawiłam na tunbergię. Mam już 4 wschody (z 10). Są malutkie i na razie nic nie zapowiada ze będą z tego piękne i okazałe rośliny. Ale dam im szansę
zoja 07:56, 01 mar 2018

Radziu2013 napisał(a)

Matko...światło za mocne...czyli co przy najbliższej okazji okryć jakoś szybę, czy co?

gdy ja stawiam wysiewy na oknie południowym to zarzucam na nie cienką białą włókninę wiosenną - jest wtedy rozproszone światło a słońce nie pali listków
margaretka3 08:34, 01 mar 2018

Radziu drogi, szałwia powabna to roślina jednoroczna, szybko rosnąca, po coś Ty ją już w lutym wysiewał. Czy dobrze doczytałam, że rolety spuszczasz na oknie? To siewki nie dostają światła słonecznego? Ja im zawsze dostarczam jak najwięcej światła, nigdy mi żadnych listków nie przypaliło (w lecie nie takie słońce mają).
Zwróć uwagę na to, że położone szałwie mają dłuższe łodyżki od tych niepołożonych. Szukają światła, wyciągnęły się. Czy za mokro miały, to nie wiem, to trzeba paluszkiem dotknąć, sprawdzić.
Gdyby to była zgorzel, łodyżka byłaby brązowa i jakby zasychająca w miejscu styku z ziemią, wyciągnij jedną siewkę i sprawdź, chociaż bez wyciągania też by to było widać, tuż nad powierzchnią ziemi.
Jeśli to wykluczysz, to mnie się wydaje, że to za mało światła, może chłód od okna. To roślinka ciepła i słońca.