Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z ogródka na wsi

Z ogródka na wsi

Monia81 21:52, 05 kwi 2017

Radzio fajny avatarek. A z tymi przymrozkami, to nie wystarczyłoby przykryć je tą białą agrowłókniną, co też truskawki przykrywa się, żeby kwiatów nie przymroziło w razie czego
violka171 21:55, 05 kwi 2017

Radziu2013 napisał(a)
Violu mówiłaś żebym profilaktycznie napisal o tym co ja robię w przypadku gdyby miały przyjść przymrozki a mieczyki juz w ziemi ( uchowaj Boże). No wiec mi zdarzyło się tak ze dwa lata temu po posadzeniu mieczyków ( ok. 2 tyg.) później miał byc przymrozek ( niby tylko -1 no ale zawrze ) no wiec ja wtedy wykopałem mieczyki ( ale tylko te które były podpędzone bo te które nie wypuściły jeszcze z ziemi no to wiadomo pewną ochronę miały) wykopałem starałem sie żeby ziemia nie obleciała i przeniosłem na noc do szopki a od rana z powrotem trafiły na swój miejsce. Mi wtedy przetrwały ( w ogóle okazało sie że przymrozku nie było ). Czyli wynika że mieczyki nie są wrażliwe na przeprowadzki

W tym roku chciałem spróbować czegoś innego w razie czego ( jeszcze raz uchowaj Boże ) a mianowicie; dookoła mieczyków wkopie paliki tak żeby za liście wystawały 1-2cm. Na te paliki naciągnę worki po saletrze amonowej i od spodu worek przysypie ziemią ( tak żeby znikąd nie bylo dostępu mroźnego powietrza). Myślę że poradziłyby sobie świetnie bo nawet wiatr by im nie zawiewał a w środku temperatura byłaby na pewno wyższa

nie lepiej postawić butelkę plastikową z odciętą szyjką ? w razie przymrozków
Radziu2013 22:00, 05 kwi 2017

Monia81 napisał(a)
Radzio fajny avatarek. A z tymi przymrozkami, to nie wystarczyłoby przykryć je tą białą agrowłókniną, co też truskawki przykrywa się, żeby kwiatów nie przymroziło w razie czego

Monia ale jak bym miał je przykryć agrowłókniną? Przecież one sa na jakieś 25-25 cm to niby że obwiązać każdy z osobna od góry do dołu czy jak? No bo przykryć wszystkie razem to byłoby ciężko ( mogłyby się połamać).
Radziu2013 22:02, 05 kwi 2017

violka171 napisał(a)

nie lepiej postawić butelkę plastikową z odciętą szyjką ? w razie przymrozków

Viola ja robiłem tak z butelką nie próbowałem,może i racja, ale przecież butelka nie jest taka wysoka jak mieczyki? Że niby miałyby liście przez korek wystawać czy jak bo nie rozumiem? przecież liście jak coś to by przymroziło
Monia81 22:03, 05 kwi 2017

A zrobić im taki namiocik może, paliki wbić i na nią agrowłókninę jeżeli są w jednym miejscu. No chyba, że Radziu masz te mieczyki porozrzucane po ogrodzie, no to o tym nie pomyślałam
Radziu2013 22:13, 05 kwi 2017

Monia81 napisał(a)
A zrobić im taki namiocik może, paliki wbić i na nią agrowłókninę jeżeli są w jednym miejscu. No chyba, że Radziu masz te mieczyki porozrzucane po ogrodzie, no to o tym nie pomyślałam

Ja mieczyki sadzę grupami (po 5 sztuk w jednym miejscu ) i mógłbym je przykryć włókniną no ale tę bym musiał kupić ( do tej pory nie musiałem niczego przykrywać) a worki mam - a wyjdzie przecież jedno i to samo tylko że jak nakryję włókniną to będą zabezpieczone włóknina a jak workiem to będzie je zabezpieczać folia- co za różnica A "niby namiociki " i tak by były zrobione tak jak wspominałem
violka171 22:16, 05 kwi 2017

Radziu2013 napisał(a)

Viola ja robiłem tak z butelką nie próbowałem,może i racja, ale przecież butelka nie jest taka wysoka jak mieczyki? Że niby miałyby liście przez korek wystawać czy jak bo nie rozumiem? przecież liście jak coś to by przymroziło

butelki z wody zywiec zdroj 1.5 litra maja około 30 cm wys ,sciąć szyjkę,albo poprostu dno butelki i nasadzic na mieczyk szyjką do góry,tak mi przyszło teraz do głowy.
Gorzej jak jest wieksza ilość cebul
alis 22:19, 05 kwi 2017

Hej jestem u Ciebie, zaznaczam wątek do obserwowania, czytanko nadrobię w wolnej chwili.
Coś o jakichś egzaminach przeczytałam, trzymam kciuki
Radziu2013 22:20, 05 kwi 2017

violka171 napisał(a)

butelki z wody zywiec zdroj 1.5 litra maja około 30 cm wys ,sciąć szyjkę,albo poprostu dno butelki i nasadzic na mieczyk szyjką do góry,tak mi przyszło teraz do głowy.
Gorzej jak jest wieksza ilość cebul

W sumie to masz rację nie pomyślałem ... ale wiesz co jutro jeszcze pomierzę mieczyki- wtedy będę pewny
No ale na razie myślę pozytywnie wierzę że przymrozki nas ominą
Radziu2013 22:21, 05 kwi 2017

alis napisał(a)
Hej jestem u Ciebie, zaznaczam wątek do obserwowania, czytanko nadrobię w wolnej chwili.
Coś o jakichś egzaminach przeczytałam, trzymam kciuki

Hej Alu, witam i zapraszam , i dziękuję