Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

Gardenarium 10:23, 04 lip 2011

barbara_krajewska napisał(a)
C,d. ogród Anuli

Instagram Ogrodowiska
anula_wn 20:24, 04 lip 2011

słuchajcie, padało i padałao i człowiek do ogrodu nie wychodził, a tu widzę dzisiaj mój klonik (szczepiony) ma takie plamy! buuu ;/
ale tylko (o dziwo) na żółtych liściach, a te zielone są ok ! co to może być????

powiedzcie co robić !
Neska 22:07, 04 lip 2011

Aniu dziękujemy Ci za miłe spotkanie. Jesteś przesympatyczną osobą i bardzo fajnie się z Tobą rozmawiało. Ogród masz piękny, a dodatkowo u Ciebie zauważamy zmiany jakie czekają nas. Nasz dom jest bardzo podobny do twojego tylko jeszcze go nie otynkowaliśmy. Ogród też pozostawia dużo do życzenia. Jednak kiedyś będzie ok.
anula_wn 22:45, 04 lip 2011

Neska napisał(a)
Aniu dziękujemy Ci za miłe spotkanie. Jesteś przesympatyczną osobą i bardzo fajnie się z Tobą rozmawiało. Ogród masz piękny, a dodatkowo u Ciebie zauważamy zmiany jakie czekają nas. Nasz dom jest bardzo podobny do twojego tylko jeszcze go nie otynkowaliśmy. Ogród też pozostawia dużo do życzenia. Jednak kiedyś będzie ok.

Bardzo dziękuję i odwzajemniam odczucia! Jesteście przeuroczą parą
a ogród...dużo pracy wykonane ale jeszcze dużo mnie czeka ale damy radę !
Domek zyskuje po otynkowaniu (my ocieplaliśmy dodatkowo!) , ruinka to była więc trzeba było !
trzymam kciuki za Wasze zmagania - jakby co , pytajcie, chętnie coś doradzę (na roślinkach znam się słabo, na architekturze ciut lepiej )
Gardenarium 08:25, 05 lip 2011

barbara_krajewska napisał(a)
Anula nie płacz, już jesteś!

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:25, 05 lip 2011

Sebek napisał(a)
No a u mnie Aniu jesteś

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:27, 05 lip 2011

kaisog1 napisał(a)

W niebieskim Anula_wn a w czarnym Neska Chowający się przy nich mężczyzna to mąż Neski
Po prawej stronie At_re

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:35, 05 lip 2011

anula_wn napisał(a)
słuchajcie, padało i padałao i człowiek do ogrodu nie wychodził, a tu widzę dzisiaj mój klonik (szczepiony) ma takie plamy! buuu ;/
ale tylko (o dziwo) na żółtych liściach, a te zielone są ok ! co to może być????

powiedzcie co robić !

Aniu albo to poparzenia, albo choroba grzybowa, trzeba oderwać chore liście i nie wyrzucaj na kompost tylko spal, albo do śmieci.

Klon choruje na czarną plamistość liści, są to żółte plamy na górnej stronie liści o średnicy ok. 1 cm, potem czerniejące, ale otoczone żółtą obwódką. U Ciebie te plamy są dużę, rozlewające się.
Myślę, że to jednak poparzenia spowodowane upalną pogodą wcześniej. Kolorowe liście są bardziej wrażliwe.

Jeśli to choroba to zalecam oprysk Miedzianem.

Klon "lubi" też chorować na mączniaka - mączysty nalot jest wtedy na liściach, więc profilaktycznie możesz opryskać np.Bioczosem, a jakby wystąpiła choroba to Saprolem, Rubiganem.

Instagram Ogrodowiska
anula_wn 10:47, 05 lip 2011

Danusiu ! dziękuję !!!! oderwę, spalę i opryskam ! a myślałam naiwnie, że z klonikiem nie będzie kłopotów.... ale faktycznie było upalnie i to moze dlatego....
monteverde 11:07, 05 lip 2011

upał, deszcz popadał i poparzyło listki)