Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 20:34, 07 wrz 2021

zbigniew_gazda napisał(a)
Pozdrowienia Haniu ze słonecznego Podkarpacia. U nas też noce i poranki zimne. Trzeba zmienić umundurowanie do spacerów i nie tylko. Ten tydzień ma być bardzo ciepły a co dalej to się zobaczy.

Zbyszku, rano jestem okutana, a w południe rozebrana. Niestety wieczór, też zimny.
I jak tu witać złotą jesień? Borówka już się przebarwia, chryzantemy niektóre już w kolorze, ale moje ulubione arktyczne jeszcze nawet pąków nie mają. Pewnie przewlecze się kwitnienie do grudnia. JUż tak kiedyś było, że nie zdążyła zakwitnąć do świąt.

Ogródowo dziś podziałałam, jak dam radę, to jeszcze jutro i pojutrze.

Matrona w kwieciu.
ElzbietaFranka 21:08, 07 wrz 2021

Wiesz Haniu że u mnie liliowce nie chcą kwitnąć. Już któryś rok z kolei bardzo słabiutko kwitną. Może jak będę przytne je na zero i przerzedze może za dużo korzeni. Ten d'Oro duży krzak a ma 3 kwiatki na krzyż. Co ty myślisz o tym jaka jest przyczyna. Nawozem je wiosna i taka plamę dają.

A co to za nowa metodą kompostowania nie doczytałam się.

Może posadzę ta brzeskwinie przypomnij jaka to odmiana. Wiem zevpodawwlas ale nie zapisałam.
hankaandrus_44 21:36, 07 wrz 2021

Elu, Mam dwie odmiany, Inka i Harnaś, Lepsza jest Harnaś, większe owoce i nie trzeba jej przycinać, natomiast bardziej plenna Inka.I jak nie ma przymrozków ,to daje czadu.

Kompostowanie darni w dużych donicach. Nie trzeba robić pryzmy, tylko układać darń w donicach z otworami. Po 3 miesiącach ziemia do użytku. Ja tak kompostuję również zielsko z pielenia. Nie muszę nosić się z chwastami.
Mirka 21:44, 07 wrz 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Wygarnęłam dziś pół metra darni, też spróbuję tą metodą. Przełożę jeszcze zielskiem z pielenia.
Przycięłam liliowca de'Oro. Może jeszcze zakwitnie. Dziś odchwaszczanie rabatki przy szklarni. Taczka zielicha pół na pół z miętą. O tyle dobrze, że pachniało miętowo.

Haniu ja właśnie kupiłam tego liliowca i podzieliłam na cztery każda sadzonka z kwiatem. Myślisz że powinnam przyciąć liście?
Roocika 22:05, 07 wrz 2021

Haniu ale zielsko z pielenia jakie? Wciąż mam probLem co robić z moim zielskie z pielenia, u mnie sam hardcore, perz, turzyca, mlecze, powoje i wszystko co najgorsze. Na razie leci na pryzmę ale czy to się przekompostuje kiedyś?
hankaandrus_44 22:37, 07 wrz 2021

Oczywiście taką ziemię z kompostowej donicy trzeba przesiać. To co się nie zutylizowało, ponownie do kompostowania, albo wywalić poza ogród. U mnie perzu nie ma, a za to mnóstwo lebiody, gorczycy, mniszki się trafiają, i wszędobylska "mimoza". Oczywiście i siewki jednorocznych roślin uprawowych: rudbekie, werbeny, floksy, bratki. Z niektorych się cieszę i przytulam, a niektóre, z powrotem na kompost, albo poza ogród. Od nadmiaru też głowa boli.

Każdy radzi sobie wg własnych możliwości.
zbigniew_gazda 15:38, 08 wrz 2021

Każdy mniejsze zło wybiera
aby wiele się nie narobić,
jednak na roślinki spoziera
by im jednak dobrze wygodzić.

Robi obchody, podobnie jak w szpitalu
lecz często w samotności występuje.
Nie wlecze się za nim procesja
która słucha, polecenia zapisuje.

W ogrodzie raczej sami decydujemy
jaką metodę zastosować.
Czy pacjenta wywalić na złom
a może go leczyć i kurować.

hankaandrus_44 15:36, 09 wrz 2021

Dziękuję, Zbyszku. Właściwe podejście do własnego ogrodu. Jak zrobisz, tak mieć będziesz.
Staram się innym głowy nie zawracać swoimi problemami życiowymi i ogrodowymi. Nie staram się naśladować nikogo. Całe moje życie, to życie Zosi Samosi.

I plus z tego taki, że nikogo nie oskarżam o swe niepowodzenia. Może do dzielenia się sukcesami za dużo przyjaciół nie mam, ale i to zniosę.

Z każdej Waszej wizyty sięcieszę, i jest ruch w moim grajdołku!

Wam też życzę zadowolenia.

zbigniew_gazda 20:56, 09 wrz 2021

Lubię to Haniu. Tak trzymać. Tamtego świata z czasów naszej młodości i wieku średniego już nie ma. Błyskawicznie zmienia się otoczenie a ludzie może jeszcze bardziej.
hankaandrus_44 21:05, 09 wrz 2021

Zbyszku, widzę to przy swoim stole. W każdą jedną imprezę. Zejdą się, owszem jeszcze się rozpoznają. Ale cierpliwości na rozmowy już nie mają. Za to komóreczki pstrykają non stop, i nikt się nie krępuje. Chyba im zacznę na wejściu te komórki rekwirować. Przynajmniej na 2 godziny.

Nie powiem, sama też mam to ustrojstwo, ale nie za bardzo je lubię. Literki małe, obrazki mikre, szkoda kasy. Ale przecież nie mogę całkowicie się odizolować. Bo wtedy co za różnica na powierzchni czy pod ziemią. samotność.