Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

anabuko1 19:17, 01 lip 2026

Witaj Haniu.
Przyszłam i ja z wizytą.

Widzę, że w czerwcu twoj ogród mówi kolorami. Super.

Orliki dostały wolność
„Orlikom daję pole wszędzie. Ślimaki je omijają” — opiszesz. I rzeczywiście.
Na zdjęciach pełno _Aquilegia_ w wersji pełnej: malinowo-białe, czysto białe, różowe z zielonkawym rąbkiem. Koronkowe, zwisające, jak baletnice na cienkich łodygach.
Bonus: ślimaki je omijają. Dla każdego ogrodnika to złota informacja
Obok orlików strzelają czosnki ozdobne. Te białe, koronkowe kule wyglądają jak dmuchawce w wersji XXL. W tle fioletowe, kuliste głowy. Elegancja i struktura na rabacie.

„Za chwilę będą róże, ale przed tym jeszcze były rododendrony” zapowiada Hania.
I są: różowe, gęste, jak bukiety. Żółte, trąbkowate azalie o długich pręcikach. I fioletowe, z plamkowanym środkiem. Cała gama, cała orkiestra.
Na koniec perełka: morelowo-brzoskwiniowa róża z pąkami czekającymi w kolejce. Delikatna, pełna, pachnąca latem.

Haniu, dziękuję za wizytę u mnie i ten wpis pełen humoru.
Odpisując ci miałam uśmiech na twarzy.
Joku 20:47, 01 lip 2026

Haniu pięknie jest, nie widać żeby rośliny omdlewały. Bardzo kolorowo.
Ja też podczas upałów ograniczałam się do najpilniejszych czynności.
hankaandrus_44 22:53, 01 lip 2026

Aniu, z Dębowych zakątków, dziękuję za wpis i wizytację ogrodu. Takiej recenzji się nie spodziewałam, choć mi szamanka wróżyła jakieś nowe znajomości. Cudowna prognoza to była, bo nowa koleżanka w ogrodzie się pojawiła. A te opisy, miód na moje serce. Mam nadzieję, że tętno mi nieco podskoczy, bo ostatnio jakoś kulawo się tłukło.

Jolu, jak wiesz, Jolę ze Szczecina wspominam za każdym wejściem do ogrodu, a szczególnie wtedy, gdy rudbekie kwitną, a to już niedługo.

Od innych forumowiczek również dostałam wiele nowych kwiatków, jedne za wymianę, inne przy okazji pobytu, Wymienię Irenkę z Miłkowa, Edytkę z Kłodzina, Grażynkę od jeżyków, Danusię -szefową O. Nie wszystkich pamiętam, z pamięcią bywa różnie- raz ona jest, a czasami płata figle.

Pozdrawiam wszystkich, bo każdy w jakiś sposób przyczynił się do wyglądu tego kawałka ziemi, choć on mój na własność nie jest, a tylko w dzierżawie./zdjęcie arch/rok 2017 sierpień

hankaandrus_44 22:54, 01 lip 2026

hankaandrus_44 22:55, 01 lip 2026

hankaandrus_44 08:35, 02 lip 2026

Jarzmianka króluje.

Jak widać na załączonym obrazku, rudbekie z archiwum. Do zakwitu mają czas do sierpnia. Chociaż w takim upalnym lipcu mogą być wcześniej. Liliowce, już prężą pędy kwiatowe i te , które są bez konkurencji już są z kwiatami, a tam gdzie toczą wojnę z sąsiadami, muszą nabrać trochę wody.

Ponieważ jesienią zaniemogłam, i ogród zostawiłam na pastwę losu, nie spodziewałam się rewelacji wiosną, ale jest już nawet do pokazania odwiedzającym. Uporałam się z najpilniejszymi sprawami, jeszcze tylko wywieźć kilka worków odpadów do utylizacji.

Dziękuję za miłe wpisy. Furtki nie zamykam, bo kto chce wejść, to znajdzie sposób. Zapraszam.

hankaandrus_44 11:07, 03 lip 2026

Przez zmianę ogrodowych planów, zostałam w domu. Za oknem deszcz od czasu do czasu większy, ale nie ulewny, i z tego się cieszę. Szklarnia przez "lufciki" też dostaje odrobine wody, to się nie martwię. Jest dobrze.

Kolejne prace czekają oberwanie zeschłych kwiatów z rododendronów, bo azalie już mam oskubane. Inaczej to wygląda. Hortensje bukietowe już zaczynają wypuszczać bukiety, więc rabata nie będzie pusta. Ogrodowe, chyba bez kwiatów w ty roku. Ta jedna w szklarni będzie na osłodę, choć też ucierpiała.

Piwonie i kosaćce już poległy, teraz czekam na jeżówki i rudbekie. Róże w międzyczasie, też kwiaty wypuszczają, Edenka- odbiła z korzenia wyjątkowo na 2 pędy, ale w tym sezonie będzie bez kwiatów. Brzoskwinie - jakieś owoce są- ale ponieważ ani jesienią, ani wiosną nie było oprysku, kędzierzawość je opanowała, trudno. Muszę się ja poprawić
Borówki - jest ich niewiele, z braku wody, i trzykrotnych przymrozków wiosną. Od sierpnia
muszą dostać zasilenie i zapraszam deszcz do pomocy. Pomidory wysadzałam 1 czerwca- jak nigdy tak późno. Ale już miałam nic w tym roku nie sadzić. Ale szklarnia pusta, też mi się nie podobała. Zasiałam więc szybkościowo nasiona, które miałam w domu, i już rosną i kwitną. Plony będą niewielkie, ale moje.

tyle na dzisiejszy deszczowy dzień. Pogoda-17 C i opad do17-tej. Trzymajcie się ciepło.

Joku 19:29, 03 lip 2026

Mnie najtrudniej jest zabrać się do ogrodowej pracy jak siedzę w domu i myślę o tym co trzeba by wykonać. Ale jak już wyjdę, przejdę się między rabatami w dodatku z jakimś narzędziem w ręku to robota sama idzie . Mnie taka pusta szklarnia też by korciła żeby coś w niej upchnąć .
Dzisiejszy dzień deszczowy, uzbierało się w deszczomierzu ponad 10 cm/m kw. (takie oznaczenie jest na skali). Bardzo mnie to cieszy, nadal pada. Dzień wykorzystałam na odsypianie zaległości.
hankaandrus_44 19:58, 03 lip 2026

Jolu,
Czas odpoczynku latem, trzeba cenić. Bo inaczej człowiek by się zapędził w pracę do znoju. A my przecież dla przyjemności mamy taki ogród, a nie inny. Mamy to, co lubimy. ale umiar też trzeba mieć.

Wielu rzeczy już nie kupuję, bo kto by to obrobił, i po co aż tyle? Więc co wypada, trudno, będzie więcej luzu.

hankaandrus_44 11:14, 05 lip 2026

Obudziłam się z deszczowymi kroplami na szybie. Jeszcze ma być porządny deszcz. A że dzisiaj niedziela i urodzinowy tort u córki, cieszę się z takiej pogody.

Życzę udanej niedzieli.