Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

mikina34 12:43, 29 cze 2017

hanka_andrus napisał(a)

Haniu, czy byłaby taka możliwość żebyś zebrała dla mnie parę nasionek z tej naparstnicy jak przekwitnie? ma przepiękny kolor ,

A dzieliłaś może jarzmianki? mam takie kremowe i ciemno-czerwone, chciałbym je podzielić ale nie wiem jak znoszą takie zabiegi
hanka_andrus 12:59, 29 cze 2017

Gosiu, Kasiu Irenko, Izabelko, dziękuję za odwiedziny. Mam wolne od podlewania. Wczoraj z gośćmi lekko podlałam pod szkłem, reszta czeka na zmiłowanie niebios/ nie narzekam póki co/ i moją rękę z wiaderkiem na chwasty. Ale to po niedzieli.
Dziś goście w Mielnie się prażą.

Ja słońca bezpośredniego unikam więc szykuję im obiadową niespodziankę: zupa borowikowa z mrożonych kapelutków. Rybkę wędzoną czy świeżą zaliczą nad morzem, No i działkowy kompot. A wieczorem koncert muzyczny w naszym Centrum Kultury w reż. mojej córki. Oczywiście idę! Nie ma jak swoja klaka!

hanka_andrus 13:08, 29 cze 2017

Moni, jarzmianki mam pierwszy rok, i nie dzieliłam, ale wysiałam latem u, roku pierwsze ich nasiona i w tym roku widzę młode siewki. Chyba nie warto osłabiać matecznej rośliny! Wysiej zebrane nasiona w wyznaczone miejsce. Z tych pierwszych kwiatów jak zaczną osypywać się. Będziesz wiedziała gdzie masz z jakiego koloru.
Ja mam tylko taką. Chętnie przygarnęłabym ciemną albo białą.

Co do naparstnic, jak najbardziej mogę zebrać ich nasiona. Na razie rosną jak głupie, Sama też muszę dla siebie zebrać, bo już stare okazy po zimie nie będą się nadawać. Chętnie się podzielę.
Milka 13:10, 29 cze 2017

Wspaniałe menu i wieczór w planie, tak trzymaj Haniu
hanka_andrus 13:24, 29 cze 2017

Irenko, trzeba czymś niecodziennym gości częstować. Grzyby lubią, ale nie zbierają.

mikina34 13:28, 29 cze 2017

hanka_andrus napisał(a)
Moni, jarzmianki mam pierwszy rok, i nie dzieliłam, ale wysiałam latem u, roku pierwsze ich nasiona i w tym roku widzę młode siewki. Chyba nie warto osłabiać matecznej rośliny! Wysiej zebrane nasiona w wyznaczone miejsce. Z tych pierwszych kwiatów jak zaczną osypywać się. Będziesz wiedziała gdzie masz z jakiego koloru.
Ja mam tylko taką. Chętnie przygarnęłabym ciemną albo białą.

Co do naparstnic, jak najbardziej mogę zebrać ich nasiona. Na razie rosną jak głupie, Sama też muszę dla siebie zebrać, bo już stare okazy po zimie nie będą się nadawać. Chętnie się podzielę.

Haniu, zbiorę Ci nasionka z ciemno czerwonej (nie wiem jaka odmiana) i kremowej (variegata, ma takie piękne listki) jak będzie przekwitać... na ziemię w około wysypałam w zeszłym roku ale u mnie jakoś się nie wysiały , może u Ciebie bedzie lepiej ...może trzeba było do doniczek?
Przypomnę sie o nasionka naparstnicy tylko powiedz kiedy
hanka_andrus 13:45, 29 cze 2017

Monisiu, Myślę, że gdzieś za miesiąc już będzie czas na to, i u jarzmianek i u naparstnic, czyli w połowie sierpnia. A jak będziesz chciała, to i jeszcze jakieś nasionka Tobie dorzucę: orlików, ostróżek, może przywrotnika, drobnolistnego/ chociaż nie zbierałam nasion z tego ostatniego i nie wiem czy się uda/
Chętnie zaopiekuję się Twoimi nasionkami z jarzmianek.
mikina34 13:52, 29 cze 2017

hanka_andrus napisał(a)
Monisiu, Myślę, że gdzieś za miesiąc już będzie czas na to, i u jarzmianek i u naparstnic, czyli w połowie sierpnia. A jak będziesz chciała, to i jeszcze jakieś nasionka Tobie dorzucę: orlików, ostróżek, może przywrotnika, drobnolistnego/ chociaż nie zbierałam nasion z tego ostatniego i nie wiem czy się uda/
Chętnie zaopiekuję się Twoimi nasionkami z jarzmianek.

To jesteśmy umówione
Milka 17:35, 29 cze 2017

Ten sam powojnik mam, ale mój po przenosinach biedny, Twój na bogato
Ja dziś młoda kapustę z koprem mam, rano udusiłam i młode pyrki
yolka 17:58, 29 cze 2017

Milka napisał(a)
Ten sam powojnik mam, ale mój po przenosinach biedny, Twój na bogato
Ja dziś młoda kapustę z koprem mam, rano udusiłam i młode pyrki

O, wreszcie ktoś na forum wie, jak ziemniaki mają na imię