Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 14:28, 30 sie 2017

Monisiu, pytaj, pytaj, jak będę umiała tak odpowiem. A moja wiedza nie zawsze taka jak u wszystkich. Siej cokolwiek do skrzynek, nawet rzodkiewkę, koperek. Jeszcze urośnie do zimy.
Co do wartości poplonów, wszystko zależy od terminu. W końcu sierpnia jeszcze szybko łubin można, a potem to tylko to co zdąży do zimy zieloną masę wyprodukować. Facelii nigdy nie siałam, jakoś ona mi nie pasuje, ale można siać mieszankę facelii i gorczycy. W ogrodniczych mają takie zestawy. To już wspomnienie. Grządka już zasiana poplonem

Basilikum 15:44, 30 sie 2017

Haniu a co potem robisz, przekopujesz z tym zielonym i zostawiasz?
hankaandrus_44 15:57, 30 sie 2017

Izabelko, z poplonem przeważnie czekam do pierwszego przymrozku, Jak mróz zważy zieloną masę, to przekopuję, i grządki zostawiam bez rozgrabiania. Ale ponoć teraz jest nowy trend, żeby nie kopać ziemi na zimę.

Ale w takim razie wszystkie zimujące larwy i poczwarki doskonale zimują, po przekopaniu, część wyłapuję, część ptaki wygrzebią, a część zmarznie, i potem szkodników jest mniej w glebie.
lojalna_ 18:31, 30 sie 2017

HaniU jedno jest pewne ogrod sporo wrażeń niesie a roboty jeszcze więcej.

Malinki masz a wszyscy lamentuja ze nie maja zbiorow )))

Śliczny kolor u Ciebie energetyczny )))
hankaandrus_44 18:40, 30 sie 2017

Malinki są już od tygodnia. Gdyby było więcej słońca .... A tak łapiemy tyle ile nam przyświeci!

Lubię ogrody białe lub w jednym odcieniu, ale wg mnie to smutno wygląda. Zieleń i jeden dwa kolory.
Wszak tęczę wszyscy lubią i ja też. Stąd w moim ogrodzie dużo koloru, od wiosny po październik. Potem tego miejsca nie odwiedzam, bo kolorów brak!

Joku 21:02, 30 sie 2017

Podzielam twoje zamiłowanie do kolorowych ogrodów. Dla mnie ogród też musi być kolorowy.
Malinek nie mam, ale borówki w tym roku obrodziły.
Gabriela 21:08, 30 sie 2017

Nie pomyliłam sie, przychodząc na dalie. Nawet nie wiem, którą zacytować, chyba ta pomponikowa pomarańczowo-żółta najpiękniejsza ale te inne przecież też.
U mnie kwitnie marnie tak co trzeci, czwarty egzemplarz, na te kilkadziesiat wsadzonych, ech. Może dlatego, że u mnie w tym roku było piękne lato i susza, a tam u Was na Pomorzu wprost przeciwnie?
Nawet ta żółta wysoka od Ciebie słabiutko zakwitła, chociaż zawsze miała takie masy kwiatów. To co jest ścinam na bukiety i na stół, bo z daleka na rabacie nie widać kolorów.
Wiesz, że mnie też się podobają bajecznie kolorowe ogrody, więc i Twoje rabaty też.
A winogrona te granatowe sprawiają wrażenie, że chrupią i tryskają soczyście w buzi.
hankaandrus_44 21:37, 30 sie 2017

Gabrysiu, winogrona już dojrzewają, ale w szklarni. Na zewnątrz dopiero łapią kolor. A te spod szybki już zajadam. Ciężko je wyłuskać, tak są zbite w gronie.

Faktycznie są soczyste i bardzo smaczne z odcieniem muskatu. Ale na wino się nie nastawiam. Wzmacniam serce podjadając prosto z gałązki! A żółtej dalii już nie mam po zimie. Chyba ją zapomniałam wykopać. A jedna karpa w ogóle nie odbiła po zimie.

hankaandrus_44 21:39, 30 sie 2017

Jolu, dziękuję za odwiedziny, właśnie siedzę przy borówkach. Muszę upchnąć w słoiki to co przywiozłam!
A jeszcze tyle na krzewach wisi!
eda 22:39, 30 sie 2017

hankaandrus_44 napisał(a)
Kasiu,
proza, najzwyklejsza!
Grzebałam dziś w ziemi!
Ale przy tej pracy przemyśleń dużo:
Czy można jeszcze dać nawóz różom?
Czy moje magnolie zakwitną wiosną?
Wysiałam goździki brodate,
czy mi do zimy urosną?
Co zrobić z kompostem?
Czy ruszać go jesienią,
czy jednak na wiosnę?
Kiedy przycinać brzoskwinie?
Ponoć jak zbierze się owoc?
Już stałam z sekatorem,
i odeszłam spod drzewka.
Sprzęt odłożyłam i...
poczytać o tym postanowiłam.
Ktoś chce mieć ogród bez kłopotów,
a ja już od myślenia o nim
dostaje siódmych potów!
A co dopiero gdy widły mam w ręce!
Pot się nie mieści nawet w wanience!

Rozważania ogrodowe wierszem ...cudne bardzo fajnie się czyta dziękuję Hanusia Buziam a sierpień na prawdę cudownie się kończy ...a co po nim zimnica?