Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 12:55, 02 lip 2018

Kasiu, nie fatyguj się. Może znajdę gdzieś na wyjeździe, jak będę u siostry przy granicy. Będzie pretekst by odwiedzić zachodnich sąsiadów.

Edytka i tak jest zarobiona po kokardki!

Dziękuję za dobre chęci. Ja asż taka napalona na rośliny już nie jestem. Siły powoli odlatują w siną dal. Ale jeszcze nie zamykam wątku i ogródek w mojej opiece.
Buziaczki.

ElzbietaFranka 13:36, 02 lip 2018

WiTam Haniu.
O kurcze to u Ciebie tak pieknie.
Haniu u Was bylo chlodniej niz u nas od 2 kwietnia ukrop lał sie z nieba. U was bylo normalnie u nas nie. Teraz pada deszczyk jak sie ciesze. Przechodza chmury i pada chmura przejdzie i po deszczu. Turysci nad morzem sie nie ciesza bo kto chce chodzic pod parasolem.

Od jutra ma byc slonce wiec czekam.

Basilikum 13:50, 02 lip 2018

u nas jest slonko, prazy i przypieka, wiec podsylam troszeczke na rozgrzewke
Fajna masz maszyne losujaca
hanka_andrus 14:09, 02 lip 2018

Elu, Izabelko. Dziś u mnie właśnie taka pogoda, że w oknie czarne chmury co i rusz, i deszcz od przypadku do przypadku. Ale po miesiącu żaru taka pogoda też dobra. Ogórki rosną, i pomidorki nie przypalają się przez szybkę.

Za moment idę na psi spacer. A tymczasam dokańczam czarną porzeczkę. Ostatni wsad. Bo dziś jeszcze, dobra dusza mi przyniosła pełną miskę owoców.

Ptaszki mają dobrze, nie sieją, nie orzą, a mają! Lubię taką pomoc.

gobasia 14:36, 02 lip 2018

hanka_andrus napisał(a)
Siły powoli odlatują w siną dal. Ale jeszcze nie zamykam wątku i ogródek w mojej opiece.
Buziaczki.

Haniu ...ogród wycackany i wymuskany...Zamknąc wątek ...nawet tak nie myśl!!!
ta fotka jest urocza
hanka_andrus 14:45, 02 lip 2018

Basiu to jest 1/4 mojego ogrodu. Druga ćwiartka to borówki, Na środku domek i szklarnia, a po drugiej stronie maliniak, piwonie, rodki, trochę warzywnika i kolejny placyk do odpoczynku przed wścibskim okiem. W następnej kolejce do zmiany = teren warzywny.

Pierwsze koty za płoty już wygonione, jesienioą pomyślę nad dalszą zmianą.
la_estrellita 15:13, 02 lip 2018

Podoba mi się to szersze ujęcie. Coś w tym stylu chcę u siebie .
hanka_andrus 16:23, 02 lip 2018

Miło mi, Agnieszko. Ale to są rabaty bylinowe, bez zimozielonych. Nie każdy chce mieć taki goły widok jesienią i zimą. Tu akurat nie chciałam bukszpanów, bo tak jak i tuje, mają rozległy system korzeniowy. I rośliny obok, to trzeba dobrze karmić za dwoje albo i troje, no i też przy nich prac jest do licha. No i ta ćma.

A ponieważ zimą i późną jesienią już mnie w ogrodzie nie ma, to mi nie zależało na całorocznej zieleni. Ale jak ty masz mieć widok z okna, to nie wiem.
Trzeba dobrze przemyśleć. .

Teraz to chyba poszłabym w wysokie długoletnie byliny, typu trawy, jeżówka, rudbekia, ostróżki, dzielżany, nachyłki, liliowce i lilie. Odpuściłabym róże, i kto wie czy tego nie zrobię, mimo, że je lubię. Ale i mszyce je lubią, i czarne plamki, i przymrozki.

To takie moje rozmylanie przed obiadem.

la_estrellita 16:53, 02 lip 2018

Haniu, jak właśnie byliny chcę sadzić. Iglaków nie lubię, bukszpanów też. Może kiedyś do nich dorosnę. Na zimę na razie myślałam o trzmielinie, dereniach o żółtych i czerwonych gałązkach, jakieś krzewy o ozdobnych owocach (irga pomarszczona ? ), laurowiśnię, bluszcz i ewentualnie cyprysik filifera nana (na razie jedyny iglaczek, którymi pasuje).
hanka_andrus 17:17, 02 lip 2018

Trzmielinę zieloną nmożesz dostać ode mnie. A i derenie się znajdą - Nie wiem tylko kiedy je się sadzonkuje? W moim pobliżu są i czeronokore i zielonkaWE, i te o pstrych liściach.
Jak się zdecydujesz, to się umówimy.