Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 19:31, 04 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Wszystkie miejsca dopieszczone na tip top. Kremowej magnolii wcześniej u Ciebie nie widziałam, śliczna. Te Fransy mnie zastanowiły, czy one bardzo zmężnieją, czy będą bardzo wysokie? Teraz są przecudnej urody.
y

Frans'y beda bardzo waskie, podobno dojrzałe okazy maja szerokosc 1 M i są bardzo wysokie. Na takim efekcie mi zależało przy bardzo wysokiej bryle domu. Juz teraz fajnie to wygląda, gdy się wjeżdża do domu, z podjazdu, ktory jest nizej położony niz dom. Zrobie zdjęcia od drugiej strony to bedzie widac na czym mi zalezy.
Madzenka 19:34, 04 maj 2017

Sebek napisał(a)
A jak tam Praire Fire? Żyją? Tak mi się rzuciły na pierwszej stronie w oczy, a pomiędzy narcyzami nie widać nic

Chyba jak co roku padły, sa calkiem łyse. Na szczescie mam 4 szt na wymianę w doniczkach
olga80 19:35, 04 maj 2017

Madżenko jak zawsze wzdycham do Twoich widoków ogrodowych.Podziwiam kremową magnolię u mnie magnolia przymrożona nie wygląda zbyt ładnie
Madzenka 19:36, 04 maj 2017

AgataP napisał(a)
Wpadam teraz ja do Cię - kolory masz przecudownie skomponowane, sama przyjemność oglądać taki ogród. Spacery codzienne obowiązkowe.
Zmartwiłaś mnie tylko tym tarasem - zamieniasz na kompozyt ? Ja przymierzałam się do desek, ale gładkich i teraz mam zagwozdkę...

Agato deski wymagaja ciągłej konserwacji a i tak po 10 latach wymagaja wymiany. Wiec na pewno nie wymienie juz na deski tylko bedzie kompozyt. Nie bede ciagle latac z pędzlem bo sie starzejemy i czas odpoczać od prac
Gruszka_na_w... 19:38, 04 maj 2017

Podczytuję od dawna w niemym zachwycie pozostając.
Ale..zobaczyłam U Ciebie mahonie. To mnie skłoniło do zadania pytania. Czy je tniesz?
Jeśli tak, to kiedy i jak mocno?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Madzenka 19:40, 04 maj 2017

Mentha napisał(a)
Z każdym dniem coraz piekniej !
Mam pytanko odnośnie kremowej magnolii, jest cudna ! Ile już ma lat ?

A drugie pytanie odnośnie konwalika. Czy on przetrwał u Ciebie zimę w ziemi? Wydawało mi się, że przemarza..

Żołta magnolia ma juz 7 lat. Posadziłam ja jeszcze gdy nie mieszkałam w domu. Potem dwa razy przesadzałam... Odkad umieściłam ja w najcięższej gliniastej i podmokłej czesci działki słabo rosnie. A akurat mam dla niej tam miejsce na wielkie drzewo, ktore zasłoni sąsiednie osiedle...

Konwalnik przetrwał u mnie dwie zimy w ziemi. Raczej nie wymaraza, a jak liscie zbrzydną to sie je obcina orzy samej ziemi. Ale tak jest w naszym dolnośląskimi łagodnym klimacie
Madzenka 19:42, 04 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Podczytuję od dawna w niemym zachwycie pozostając.
Ale..zobaczyłam U Ciebie mahonie. To mnie skłoniło do zadania pytania. Czy je tniesz?
Jeśli tak, to kiedy i jak mocno?
t

Tne bez litosci zaraz po przekwitnieciu. Maja tworzyc zwarty zielony żwyopłocik.

Czyli a 2-3 tygodnie bedę ją cieła
Madzenka 19:45, 04 maj 2017

Krys napisał(a)

Madżenko powiem tylko WOW !

a zapytam o nazwe trawy na zdjęciu tej seledynowej

Krys seledynowa trawka to carex elata aurea. Musi rosnac w półcieniu i wymga stałej duzej wilgotnosci. Tylko teraz jest ładna, potem bedzie sucha....

. Dziekuje za komplement, zołty nie jest kolorem ogrodowiska a ja go lubie na tej zacienionej rabacie, zwłaszcza wiosna gdy te zołte narcyzy rano budza mnie przy kawie
Madzenka 19:52, 04 maj 2017

evel napisał(a)

Hej
Mi takie przysłali jako Spring Green, też nie wiem co to za odmiana.
Gdzie kupowałaś?
t

Zmykakm ćwiczyć
A właśnie szukałam Sprin green... Zamawiałam cebulekwiatowe czestochowa
sylwai 20:01, 04 maj 2017

Madzenka napisał(a)

To Carex aurea elata zwana również Golden Bowles

Podziękowała,a wiesz może gdzie można ją nabyć?