Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 19:58, 04 lut 2018

MirellaB napisał(a)
Madżenko kiedy ściąć seslerie haufleriane?[/
Heufleriana już oskubaliby na początku stycznia

Planuję ciąć jesienna jak miną zapowiadane na najbliższy tydzień mrozy ( u mnie ma być max -7). Potem już ma się utrzymywać tylko na lekkim minusie a seleria szybko startuje
Madzenka 19:59, 04 lut 2018

AgataM napisał(a)
Witaj Madżenko. Ależ TY masz perfekcyjny ogród.... Wszystko poukładane jak w pudełeczkuA te różyczki... cudowne, idealnie dopasowane do reszty. Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję, planuję ruszyć z zapałem w ogród jak się tylko ociepli, bo podobno w marcu u mnie mam być już prawdziwa wiosna
Madzenka 20:02, 04 lut 2018

Juzia napisał(a)

Ty nie okopczykowałaś???
To ja nie okopczykowałam!!!
Najwięcej było -13.
Na różach mam pąki... ciekawe czy wytrwają

Pozdrawiam Madżen!

U mnie do tej pory było zaledwie -7 i więcej nie zapowiadają. Nich trochę lekki mróz wytępi grzyby na korzeniach róż, bo rok temu miałam zarazę! Nic im nie będzie w moim śródziemnomorskim klimacie. Jakby co kilka worków ziemi czeka w pogotowiu.
Z zasady niczego nie odkrywam
Madzenka 20:04, 04 lut 2018

Sebek napisał(a)
Wy o zabezpieczaniu roślin gadacie, a ja już wiosenne porządki zacząłem... Eska odwołuje zimę, mi też w takim razie wolno

Kusiło mńie we wczorajszym słoneczku zrobić porządki z liśćmi na rabatach , ale dałam spokój bo dzisiaj ma być przymrozek... Wreszcie...
Ale za to wzięłam się za dońice w ogrodzie zimowym i bambusy (zdechły latem, utopiły korzenie w czasie deszczy) i zamieniłam je na palmy. Teraz czekam na ciepło i zacznę od cięcia najmniej wrażliwych i najszybszych traw (seleria Carex Montana)
Madzenka 20:07, 04 lut 2018

Zdjęcia bedą dopiero za tydzień jak posprzatam liście na rabatach. Kwitną u mnie ( jak i w innych rejonach) przebiśniegi i ciemierniki. Teraz czekamy na pierwsze porządne kwitnienie krokusów, u mnie nie zapowiada się aby nastąpiło to wcześniej niż w maju.
Długoterminowa pogoda zapowiada łagodna zimę, z niewielkim mrozem w nocy, więc krokusy nie wyleza. Potrzebują bowiem ciepła ok 10 stopni w dzień. To dobrze, bo na razie nie mam ochoty na profilaktyczne opryski

A rozumiem, ze widzimy się na Gardenii w Poznaniu 24.02 ?
tulucy 20:09, 04 lut 2018

Ja się wczoraj złamałam i wykorzystałam moje worki u nas ma być przy gruncie -11, a zero śniegu...
MirellaB 07:27, 06 lut 2018

Madżenko ja Haufleriany nie skubałam. Mam ją związaną, bo jesienią leżała.
To co można ją po zapowiadanych przymrozkach ściąć?
lojalna_ 12:53, 06 lut 2018

Ciekawa jestem czy to prawda że u Ciebie dziś -11?

Słoneczko dziś piękne
Madzenka 13:58, 10 lut 2018

Dementuje wszelkie pogłoski, u nas max było -9
Śniegu ani grama. dzisiaj wyszło słoneczko i w mrozie wycięłam seslerie jesienne i Carex Montana. Nawet się nie obejrzę jak nadjedzie wiosna. Ciemierniki przymroziło ale ma się ocieplić, pewnie się podniosą.

Róże nadal nieokopczykoane, obejrzałam sobie j dzisiaj i wszystko wskazuje na to, ze nic im nie będzie. Cóż to za mróz -9?!!

Jak sobie policzyłam weekendy do wiosny to już wiem , że mi czasu na wycinanie traw zabraknie

Zatem nie ma co leniuchować trzeba powoli ogród do wiosny przygotowywać. Za tydzień zabieram się za małe miskanty. Ciekawe kiedy M przytnie żywopłot grabowy? Za tydzień ma urodziny więc nie będę go ganiać po ogrodzie, za dwa tygodnie jedziemy na Gardenie, chyba zatem dopiero na początku marca ciachnę graby. Oj późno! Ale na szczęście nagłego ciepła nie zapowiadają
Gardenarium 14:45, 10 lut 2018

Jeśli ciemiernikom kwiaty nie zrobiły się brązowe, to się podniosą i nic nie będzie. Ja pochowałam te co miałam luzem do namiotu i do garażu. Dałam się namówić na giełdzie, bo były po 5 zł to kupiłam zgrzewkę na zaś.

A te kwitnące ogaciłam dekoracjami z donic czyli wiechciami z sosny wejmutki

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies