Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 12:09, 11 lut 2018

ana_art napisał(a)
dziwna ta zima w tym roku, nawet u mnie nie było mniej niż -9 w tym roku, a w styczniu róże miały pąki... nie żebym narzekała. Teraz może już wiosna przychodzić

Wróciłaś z szusowania to wiosna może nadejśc
Madzenka 12:10, 11 lut 2018

Mala_Mi napisał(a)
A u mnie zima, i było najmniej -20, ale tylko jedną noc.. róże nie kopczykowane.. czasu brak na wszytko, to niech ta zima sobie będzie. Ja chcę jeszcze na narty a w najbliższym czasie będzie ciężko, może na przyszły weekend.

Ania mi się już chce wiosny a narty planuje jeszcze zaliczyć weekendowo w Austrii.
ana_art 15:44, 11 lut 2018

Madzenka napisał(a)

Wróciłaś z szusowania to wiosna może nadejśc
dokładnie tak muszę się pochwalić że w tym roku mój najstarszy syn zamienił jedną deskę na dwie a M się nauczył jeżdzić na nartach
Pszczelarnia 12:42, 12 lut 2018

Lubię Twoją ogrodową sprawozdawczość . Czyli montanę mogę ciąć i ja.
Lodzia 07:16, 13 lut 2018

Dziewczyny, czy któraś cięła teraz swoje graby? Płaczą - nie płaczą? Czekać na koniec czerwca?
07:50, 13 lut 2018
Madzenka napisał(a)

Andzeliko u nas nawet jed dzień nie utrzymał się śnieg.....

u mnie dalej śnieg leży ...już nie pamiętam od kiedy ...i dobrze mi z tym ))
Piotr_ 21:07, 14 lut 2018

Po cichutku przyleciałem pozaglądać co u cb słychać i podreptać ci po śniegu
pozdrawiam i jak zawsze cudnie i pięknie i jak tu spać
marekm 10:25, 16 lut 2018

to już można zaczynać cięcie drzew (graby,buki, brzozy)?
podobno już krzewy kwitnące latem tez?
13:37, 16 lut 2018
Marzenko a u ciebie krokusy jeszcze śpią? czekamy na foty
Madzenka 12:11, 18 lut 2018

W moich warunkach klimatycznych już można ciąć graby. Absolutnie o tej porze szcze nie plączą, przecież nie ruszyła jeszcze wegetacja. Ale ja nie tnę bo nie mam na razie czasu, pewnie dopiero na początku marca to zrobię. U mnie nie zapowiadają mocnych mrozów, (max -8) więc cięcie żadnym roślinom nie zaszkodzi. Ale jeśli ktoś mieszka w rejonach gdzie zapowiadają jeszcze po -18 w nocy to radzę powtrzymać zapędy w cięciu

Krokusy u mnie tez śpią, aby cokolwiek zakwitło, musiałoby być kilka ciepłych słonecznych dni, z temperaturami ok 10 stopni. Na razie takich temperatur nie ma , wiec chyba będzie wreszcie regularna powolna wiosna. Nie lubię bowiem anomalii, ze w lutym jest już wiosna na całego, a potem w kwietniu wracają silne mrozy. Niech natura powoli budzi się do życia, mi to nie przeszkadza. A dzięki temu , ze u mnie jest łagodna zima, to sobie powolutku przygotowuję ogród do wiosny.

Wczoraj ścięłam resztę selerii i miskanty Adagio, Carexy Golden Bowles, Przyciełam wymarznięte końcówki carexom Kioto. Za ciecie tych wezmę się dopiero, gdy nie będzie już groźby silnych mrozów. Tak samo zostawiam sobie na deser rozplenice, które mi wydarzały po wczesnym wycinaniu, zwłaszcza little bunny. Stipy również czekają na lepsze warunki. Jeśli pogoda pozwoli to za dwa tygodnie pozbędę się miskantów.
Brzóz Long Trunk w tym roku zimą ni tnę, niech się rozrastają korony i osłaniają mnie przed widokiem przechodniów . Poza tym zaobserwowałam, ze cięte gałęzie zamierają, wiec potwierdza to tylko regule, ze brzozy ciecia nie lubią..... A poza tym nieumiejętne cięcie bardzo psuje ich pokrój i wygląd.

Za tydzień prac ogrodowych nie planuję albowiem wybieram się na Gardenie do Poznania. Zatem prace ogrodowe rusza pełna para w marcu.