Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 20:29, 22 mar 2017

inka74 napisał(a)
Bardzo mi się podobają twoje krokusowe obwódki. W takiej ilości w prostych liniach posadziłam szafirki tylko te na razie mają focha, dopiero wychodzą. A u ciebie już cieszą oczy. I jak zwykle pięknie obsadzone wiosenne skrzynki.

Bardzo znikają na następny rok te małe iryski? One takie ładne są
U nas właśnie szaro i buro, dobrze u was we Wrocławiu z tą pogodą...

Nie wiem jak z tymi irysami, raczej zanikają, bo sadze je co rok ale jakoś po 2-3 sezonach to już ich nie ma
Madzenka 20:33, 22 mar 2017

Danucha napisał(a)
Nareszcie wiosna. Taki porządek i poukładane, że kompleksów człowiek się tutaj nabawia. U mnie jakby bomba wybuchła hihi. Marzenko, jesienią nabyłaś carex raurif, ma on węższe liście od c. morrowi Variegata?. Który z nich jaśniejszy?...ot dylematy

Nigdy nie widziałam carex raurif, jchyba jakiś mistake lub podpowiedż słownika
Madzenka 20:37, 22 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
Madżen, dopytam się jeszcze: czy rozplenice startują od korzenia? Czy ze srodka źdźbła?
Czy ja już też je mogę ciąć? U mnie wszystko 2 tygodnie po Wrocławiu. Daj proszę znac, kiedy carexy ciąć. Mam ID i chyba je tylko wyskubię. Bo ogólnie młode i w dobrej kondycji.
I ptasie łapki mam. I 3 sadzonki Silver.

Iwonka nie potrafię odpowiedzieć na twe pytanie w sprawie rozplenic. Ot rośnie i nigdy się nie zastanawiałam jak
jeśli w długoterminowych prognozach nie zapowiadają dużych mrozów możesz wszystkie trawy ciąć. Ja Carex zwykle tnę najpóźniej, gdy widać ze startują wtedy obcinam je jak najniżej . Jesli zetniesz nie tak radyklanie i tak obcięte żdżbla uschną i potem trzeba je wyskubywać. Dlatego najlepij je ogolić niemal Ana łyso. Jednak robie to najpozniej jak tylko z tym wytrzymuja bo carexy zimozielone startują równie pózno jak rozplenice, gdy gleba jest juz nalrawdę ciepla
Madzenka 20:43, 22 mar 2017

skarabeusz napisał(a)
Madzenko witam,
Powiedz mi jakie widzisz różnice pomiędzy Carpinus Betulus Fastigiata, a Frans Fontaine? Zastanawiam się nad różnicami. Wiem, że ty masz chyba obie odmiany. Czy różnią się siłą wzrostu, barwą lub koroną i jej kształtem?

Festigiata ma koronę jakbyś narysowała plomeń świeczki, gałezie rosna pod katem ok 30-45 stopni
Stare okazy maja koronę szeroka nawet na 5 M.
Frans Fontaine ma bardzo wąski pokroj i pionowy . Nie odpowiem nt siły wzrostu bo dopiero sadziłam je rok temu i jeszcze niecnie przyrastały (to typowe dla swiezo sadzonych drzew). Liscie i ich kolor wg mnie niemal identyczny. FF sa bardzo wysokie i waskie a Fastigiata tnę w kubiki i nie sprawiają problemow, bo nie są tak ekspansywne jak grab pospolity
polinka 22:57, 22 mar 2017

Madzenka napisał(a)

Iwonka nie potrafię odpowiedzieć na twe pytanie w sprawie rozplenic. Ot rośnie i nigdy się nie zastanawiałam jak
jeśli w długoterminowych prognozach nie zapowiadają dużych mrozów możesz wszystkie trawy ciąć. Ja Carex zwykle tnę najpóźniej, gdy widać ze startują wtedy obcinam je jak najniżej . Jesli zetniesz nie tak radyklanie i tak obcięte żdżbla uschną i potem trzeba je wyskubywać. Dlatego najlepij je ogolić niemal Ana łyso. Jednak robie to najpozniej jak tylko z tym wytrzymuja bo carexy zimozielone startują równie pózno jak rozplenice, gdy gleba jest juz nalrawdę ciepla

Madżen, czyli u nas gleba już ciepła Moje ID i SS wystartowały i to nawet bardzo, wszystkie poszły już pod sekator A i jedna odmiana rozplenicy też już zielona u nasady.
Do zobaczenia za dwa tyg.
Zagajanka 23:47, 22 mar 2017

U mnie ktorys z careksow (ID czy Variegata?) juz kwitnie - widzialam pare dni temu wystajace z kep ich czarne kwiatostany...
Madzenka 06:43, 23 mar 2017

Jana moje variegaty jeszcze śpia.

Mirella dla carex jeszcze gleba za zimna , one lubia porządne ciepełko, z porządnym plusem w nocy. Dlatego jeszcze nie tnę. Dobrze wyglądaja po zimie,a ruszaja jesli dobrze kojarze pod koniec kwietnia więc sie ie spieszę z cięciem
oliwka 07:41, 23 mar 2017

marzenko ja już co mogłam z traw to poprzycinałam. Zastanawiam się jeszcze co zrobic z turzyca oszimską: moja ma plamki brązowe na liściach. Poza tym wygląda dobrze. Co powinnam z nia zrobić?
i jeszcze nie wiem co począć z turzycą biczowatą Bronze Form ? Przzycinac czy zostawiać jak jest ?
macham zmarznietymi łapkami z rana
kamila66 08:23, 23 mar 2017

Madzenka napisał(a)
Za tydzień tu powinno byc krokusowo

Na tym zdjęciu widać jak dużo drzew masz na tak krótkim odcinku.
Całkiem niedawno pisałaś o ich ilości w ogrodzie, teraz zaczynam je dostrzegać
Danucha 11:48, 23 mar 2017

Madzenka napisał(a)

Nigdy nie widziałam carex raurif, jchyba jakiś mistake lub podpowiedż słownika

hm..Już wiem. Ty zakupiłaś Kyoto, a c. montana Raureif widziałam chyba gdzie indziej. Było blisko