Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

inka74 16:53, 07 sty 2018

Zdolnego masz męża. Wszystkiego dobrego w nowym roku!
Monia81 19:11, 08 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

i lepiej można budżetować wydatki ogrodowe, zawsze można troszkę przesunąć punkt ciężkości (wydatków) w kierunku ogrodu.

Ewuś dokładnie takcieszy każda nowa roślinka w ogrodzie
Monia81 19:13, 08 sty 2018

BasiaLT napisał(a)
Reniferek urody wielkiej, wspaniale się mężuś spisał.
Co do berberysów i traw to ja też mam posadzone razem i nie zauważyłam jakiś chorób. Przynajmniej narazie.

Basiu dziękuję dzięki za info odnośnie berberysów w połączeniu z trawami, moje berberyski w tym roku też dostaną towarzystwo w postaci traw, zobaczymy co będzie
Monia81 19:14, 08 sty 2018

Edytko, Dominiko, Iwonko dziękuję wszystkiego raz jeszcze najlepszego w tym nowym roku
Monia81 20:54, 08 sty 2018

Od jakiegoś czasu myślę nad drzewami, jakie bym chciała zobaczyć u siebie w ogrodzie bardzo Was proszę o pomoc, bo nie jestem pewna co wybrać i czy to będzie miało ręce i nogi...
a chodzi mi o powstającą tą rabatę

jest brzoza na tej rabacie i to do niej chcę dopasować resztę, rabata ma około 16 metrów długości, przy siatce mam posadzone thuje smaragd, będą na niej hortensje limki, jeżówki, rozchodniki i kule danica, ale nie chcę kolejnych brzóz.... myślę o grujecznikach-3 sztuki lub grab kolumnowy fastigiata, trochę mam mętlik w głowie... pomóżcie
inka74 01:03, 09 sty 2018

Pytanie jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. I od tego chyba bym wyszła przy poszukiwaniu drzewa. Czy bardziej ozdobny czy na luzie. Jak wysoki i szeroki. Tam chyba sporo słońca jest więc dużo odmian sobie dobrze poradzi. Grab można bardzo fajnie formować. Grujecznik u niektórych (np. u Jolanki) cudnie się wybarwił. Nie wiem czy śliwa wiśniowa by tu dobrze przypadkiem nie wyglądała na zasadzie kontrastu z białą brzozą.
Monia81 08:22, 09 sty 2018

inka74 napisał(a)
Pytanie jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. I od tego chyba bym wyszła przy poszukiwaniu drzewa. Czy bardziej ozdobny czy na luzie. Jak wysoki i szeroki. Tam chyba sporo słońca jest więc dużo odmian sobie dobrze poradzi. Grab można bardzo fajnie formować. Grujecznik u niektórych (np. u Jolanki) cudnie się wybarwił. Nie wiem czy śliwa wiśniowa by tu dobrze przypadkiem nie wyglądała na zasadzie kontrastu z białą brzozą.

Iwonko i tu mam mętlik w głowie, cały czas myślę nad tą rabatą bo z nią mam największy problem. Na samym początku myślałam, żeby wprowadzić inny kolor i może jednak ta pierwsza myśl była by najlepsza bo o śliwach np. pisardii myślałam patrząc jesienią na tą rabatę
później pojawiła się myśl, aby dać graby kolumnowe bo będą miały inny kształt, i tak by mi uporządkowały wizualnie tą rabatę, a teraz kurczę myślę, czy jednak nie dać drzew pokrojowo zbliżonych z brzozą, czyli z luźniejszą koroną i stąd ten grujecznik, bo na pozostałych rabatach planuję amonagawy, graby, buki i może tych kolumn by było już za dużo...
im więcej człowiek czyta, tym większy natłok myśli... ta rabata jest w pełnym słońcu cały dzień.. dziękuję, że zaglądasz
Margerytka40 14:14, 09 sty 2018

Pissardii polecam obiema łapkami za bezproblemowość . Jeśli nie przeszkadza Ci bordo
malgorzata_s... 14:29, 09 sty 2018

Monia a w którym miejscu, przed czy za hortkami te drzewa?
malgorzata_s... 14:33, 09 sty 2018

Brzoza jest wielka i zupełnie o niej bym nie myślała planując resztę. Do jej wielkości już nic nie dorośnie więc traktuj ją i jej obręb jako oddzielną rabatę. Kolumnowe drzewa są fajne ale jeśli tam masz dużo słońca to ja dałabym drzewa które dadzą troszkę cienia hortensją bo będą Ci mdleć na upale.Grujecznik jest zielony cały rok poza jesienią. tło zielone więc poszłabym w kolor.
Jeśli kolumnowe to buki czerwone a jeśli z koroną to pissardi albo nigra.