Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

BasiaLT 21:25, 06 lis 2018

Moniś macham i pozdrawiam
Monia81 18:28, 07 lis 2018

zoja napisał(a)
Monia
u mnie ten wilczomlecz też zmarzł wiosną - tzn. wyglądało, że zimę przeżył ale potem wiosenny przymrozek go wykończył. Szkoda bo piękny jest.

Pogoda za oknem paskudna, ale podobno na początku listopada ma być jeszcze ciepło i ładnie. Ja planuję sadzenie cebul skończyć w sobotę - jak dam radę... chciałabym już móc zacząć odpoczywać zima z sutaszem mi się marzy

Korekty pewnie wiosną zrobisz ja też
Macham!

No to nie pocieszacie mnie z tym wilczomleczem, trudno co będzie okaże się po zimie...ja z cebul to część już mam wsadzoną, ale jeszcze trochę zostało... buziaki
jesień...

Monia81 18:30, 07 lis 2018

Agania napisał(a)
Czytam o liczbie chciejstw, że się rozszerza

Jarząbki mają piękną tą jesienną czerwień...czyli graby będą...to
konkretne plany zakupowe są

Piękny ten miłorząb

Agatko tak... jarząbki ślicznie się przebarwiły, teraz już bez listków są, ale bardzo je lubię a miłorzęba nie mam... buziaczki
tarasowa w jesiennej odsłonie...

Monia81 18:32, 07 lis 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Moniś macham Piękna jesień

Gosiaczku cudna jesień to prawda, to może dzięki tej pogodzie z sadzeniem cebul się wyrobię Amonagawy też pięknie się przebarwiają... buziaczki
Monia81 18:36, 07 lis 2018

Anitka napisał(a)
Monia ja też przez pierwsze 5-6 lat nawet nie wiedziałam, że tuje i cyprysiki się czyści i nie czyściłam. Jak słyszałam to określenie to nawet nie wiedziałam o co chodzi. Myślałam, że wodą z węża się je myje Przy małych tego suchego nawet nie ma tak dużo, ale teraz po 10 latach, gdy już są spore to od 2-3 lat czyszczę. Od góry to nawet takie mocniejsze wiatry to wywiewają, część w dole partie opada, ale na dole mnóstwo tego zalega. A gdy zamoknie od deszczu a jeszcze gorzej od mokrego śnieg to gałęzie zaczynają się pokładać. Nie mam też przewiewu i łatwiej o choroby grzybowe. I wszystko dookoła jest tym pokryte. Jeśli ma się bylinki, które się ścina to nie problem, można zostawić, ale w przypadku innych roślin zimozielonych takie zalegające na nich suche, z czasem gnijące igliwie bardzo źle na nie wpływa.

Wilczomlecze podziwiam, bardzo mi się podobają, szczególnie takie wysokie na limonkowo kwitnące, które widziałam w Anglii. Kupiłam dwie odmiany ostatnio -zobaczymy co będzie.

Żywopłot grabowy posadzony - super. Wiesz, że ja lubię takie żywopłoty bardzo.
To nic, że na razie mikrusiki 60 cm, bo i tak musisz im zrobić radykalne cięcie na początku.

Anitko właśnie o czyszczeniu w zeszłym roku się dowiedziałam, jak weszłam na forum i teraz raz do roku na wiosnę czyszczę
Graby posadzone, niech rosną, na wiosnę tak jak piszesz będą skrócone o połowę, cierpliwie muszę poczekać, aż się z nich ładny żywopłot zrobi buziaczki i pozdrowienia wysyłam
rozchodnikowa jesiennie

Monia81 18:40, 07 lis 2018

inka74 napisał(a)
Rozchodnikowa bardzo dorodna. Ogród dorodny się robi. A ten wilczomlecz pięknie kolor łapie. Miałam jedną odmianę taką zwykłą żółtą to taki nie za specjalny był. A drugi mam z przebarwiającymi się kwiatami na różowo. Ten jest śliczny za to bardzo przemarza.

Iwonko w tym roku już na rabatach widać było lekkie zagęszczenie, myślę, że z każdym kolejnym sezonem rabaty nabiorą odpowiedniej masy, no i drzewa w końcu też będą bardziej widoczne wilczomlecze bardzo mi się podobają, od wiosny wyglądają rewelacyjnie, po zimie się okaże, który przeżyje... buziaczki
cypelkowa

Monia81 18:43, 07 lis 2018

Gabi1110 napisał(a)
witaj,
rozchodniki z trawką no po prostu.... hmmmmmhmmmm - lubię to

Witaj Gabi fajnie, że kolejne osoby ze Śląska się pojawiają rozchodnikową uwielbiam, maśna w tym sezonie się zrobiła buziaki
Monia81 18:51, 07 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Już jest nie do poznania w stosunku do początkówTeraz będzie sobie z roku na rok ogród dojrzewał i piękniałGraby za rok będą śmigać Moich dopiero co widać nie było, a teraz już całkiem, całkiem

Sylwuś tak jak mówisz, już sami dostrzegamy, że zmiany są i cieszą nas bardzo nowa rabatka z obsadzeniem na wiosnę czeka
było tak, nie wyraźne zdjęcie, ale pokażę...

później tak

a teraz już tak..

Monia81 18:53, 07 lis 2018

BasiaLT napisał(a)
Moniś macham i pozdrawiam

Basieńko odmochowuję i pozdrawiam
łezka, na wiosnę będzie przerabiana, kolejne zmiany
Margerytka40 19:44, 07 lis 2018

Monia teraz tylko czasu potrzeba i będzie pięknie, co ja piszę już jest pięknie. Życzę Ci by ogròd dojrzewał i rósł w oczach