Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 17:23, 09 mar 2025

nicol21 napisał(a)
no i pięknie, są posiekane. Może dłużej ale i tak się rozłożą.

Akurat chce wykorzystać przy truskawkach
Monia81 17:26, 09 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Z przyjemnością obejrzałam porównanie. Ale wszystko zgęstniało przez tak krótki czas.
Uwielbiam tę Twoją gaurową rabatkę
Zakupiłam w zeszłym roku kilka gaur i jestem bardzo ciekawa, czy przetrwają zimę i czy tak ładnie się rozrosną jak u Ciebie.
Czy mogę zmałpowac Twoją rozchodnikową?

Gosia małpuj chociaż zobaczymy jak w tym roku rozchodnikowa będzie wyglądać bo ją na jesieni zmodyfikowałam lekko gaury są świetne, życzę ci aby rosły i się rozrastały u Ciebie
Monia81 17:27, 09 mar 2025

TAR napisał(a)
Moniu, ścineczki jak z rozdrabniarki, dobre na podsypanie w rabaty. Jestem ciekawa czy odbiją moje gaury, ktore zmasakrowalam jesiennym przesadzaniem

U Ciebie Aniu wszystko rośnie i pięknie wygląda to i gaury pewnie dały radę
Monia81 17:30, 09 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Skorzystałam z opinii forumek i też nabyłam akumulatorowy sekatorek. Dotychczas cięłam miskantową słomę jednoręcznym sekatorkiem. Liczę, że teraz nie będzie mnie tak bolał nadgarstek.

Haniu czytałam u Ciebie ten akumulatorowy sekator staje się jednym z ulubionych moich narzędzi ogrodowych, ręka się nie męczy, robota idzie migusiem, same plusy, prawda?
Monia81 17:33, 09 mar 2025

Ulina napisał(a)

Madzia przepuszcza trawy przez rozdrabniacz. Mi rozdrabniacza brakuje, ale z drugiej strony nie mam takich ilości żeby się opłacało go kupować, więc trawy tnę maszyną do żywopłotu na dłuższe niż Ty kawałki a gałęzie ręcznym sekatorem. Potem rozsypuję po rabatach. Gorsze są włosy rozplenic, może nadawałyby się do zaplatania, ale nie mam weny
Ty masz całkiem fajne te ścinki. Z czasem wszystko się skompostuje a tej suchej materii potrzeba bo za niedługo zielone odpady ruszą

Tak, na pewno dużo szybciej by było rozdrabniaczem do traw, no, ale miejsca na przechowywanie kolejnych urządzeń zaczyna brakować, więc trzeba inaczej kombinować zaraz zerknę sobie do Ciebie
Monia81 17:34, 09 mar 2025

DariaB napisał(a)
Super te porównania rabat, uświadamiają, że jednak nie trwa to tak długo, żeby ogród zarósł. Bardzo klimatycznie wyszło, dokładnie jak w tytule wątku - sielankowo

Daria dziękuję warto sobie takie porównania robić, bo od razu humor się poprawia
Monia81 17:39, 09 mar 2025

Piękną mieliśmy pogodę do prac ogródkowych przycięłam hortensje wyczyściliśmy z mężatym 42 sztuki thuj szmaragd zostało jeszcze z 60 sztuk, ale powoli do przodu i trochę wiosny na fotkach widać, że rabaty jeszcze nie uprzątnięte, no cóż

Monia81 17:41, 09 mar 2025

Ulina 17:44, 09 mar 2025

Monia81 napisał(a)

Tak, na pewno dużo szybciej by było rozdrabniaczem do traw, no, ale miejsca na przechowywanie kolejnych urządzeń zaczyna brakować, więc trzeba inaczej kombinować zaraz zerknę sobie do Ciebie

Po ostatnich cięciach też taki mi by się przydał.
Wafel 19:29, 09 mar 2025

Śliczny ten zarumieniony ciemiernik