Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Toszka 21:26, 24 maj 2017

Edytowałam wczesniejszy post o kostrzewie, ale powtórzę - jesli ma być wyższa kostrzewa to tylko Festuca glauca 'Intense Blue' (40cm, z kłosami 60)

Varella rośnie w coraz szerszą kulkę/poduchę i nie widać łysych gałązek, bo każdy iglak traci stare igły - to normalne. Druga sosna jaka znam, rosnaca w poduchę, ale szybciej i większą to Pinus densiflora 'Low Glow'. Ma jasny, żywy, zielony kolor.
anna_t 21:27, 24 maj 2017

Makao_J napisał(a)
Ja osobiście bardzo lubię kosodrzewiny. Kiedyś, kiedyś posadziłam jedną i tak ładnie mi rośnie, jest zwarta i robi taki fajny akcent na rabacie.
A jak puszcza przyrosty wygląda przesłodko. No i nie podlewam jej wcale a wcale. Może dlatego nie rośnie mi jakoś bardzo szybko
Rok temu dokupiłam kolejne na inną rabatę i planuję jeszcze dokupić.

Ten teren masz spory. Już kiedyś przecież był ustalony plan nasadzeń. Skoro jednak zmieniasz to pomyśl że sama lawenda i kostrzewa nie będzie zbyt atrakcyjna zimą i po zimie nim ruszą. A kosodrzewina będzie całkiem fajnym akcentem całorocznym.

Ps. Jak zobaczyłam te trójkąty od Asi to przypomniało mi się jak ja rysowałam u Ciebie trójkątne rabaty kiedyś

pamietam Twój rysunek na ten prawy front a teraz totalnie co innego tam widzę, wkręciłam się w te wielopniowe świdosliwy i marzy mi się tam łan traw
kuszą kosodrzewiny, ale niewiem co zrobić z danicami
Margerytka40 21:29, 24 maj 2017

anna_t napisał(a)

dzięki
czyli są karłowate, muszę popytać w okolicznych szkółkach
masz numer do tej koło ciebie i Bożenki?

Ja nie mam,spytaj może Bożenka ma.
nawigatorka 21:33, 24 maj 2017

dodam, że pisłam o kosodrzewinach takich niziutkich
nawigatorka 21:40, 24 maj 2017

o to mi chodziło tyle, że trzeba bedzie w czasie sadzeni sie troche namyslec
anna_t 21:48, 24 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
poprowadz od tych narozników sznurek a szczyt trójkąta daj tak by nie przecinał SS.
Toszko a ta varella tez łysieje?

Toszka 21:56, 24 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
dodam, że pisłam o kosodrzewinach takich niziutkich

Kosodrzewina, to popularna nazwa sosny górskiej - pinus mugo. Teraz pytanie jaka odmiana. Jesli chodzi o podstawową "wersję" Pinus mugo Turra to toż to krzak o, proszę. Więcej jest krzaczastych odmian (nawet 'Gnom", nie wspominając już o"Pumillo"), dlatego zalecam przemyślenie i staranny wybór.
anna_t 22:00, 24 maj 2017

Kasia_CS napisał(a)
Ja na początku myślałam o kosodrzewinie do siebie (tylko u mnie jest maja przestrzeń). Jak zobaczyłam jakie duże toto rośnie u niej mamy, od razu spasowalam

U Ciebie to szeroko "zakrojone" te rabaty! Fajne takie połacie wielkie

Kasia fajnie, niefajnie zalezy czy patrzeć na efekt czy na portfel
w tamtym roku widziałam kosodrzewine pumilo ale to pewnie własnei to rozlażąca się...
anna_t 22:03, 24 maj 2017

Toszka napisał(a)

Kosodrzewina, to popularna nazwa sosny górskiej - pinus mugo. Teraz pytanie jaka odmiana. Jesli chodzi o podstawową "wersję" Pinus mugo Turra to toż to krzak o, proszę. Więcej jest krzaczastych odmian (nawet 'Gnom", nie wspominając już o"Pumillo"), dlatego zalecam przemyślenie i staranny wybór.

znalazłam pumillo http://www.florini.pl/sosna-gorska-pumilio-div-classlat-pinus-mugo-var-pumilio-div-p3179.html
a nie mozna jej poprostu ciąć?
anna_t 22:06, 24 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)

Ja nie mam,spytaj może Bożenka ma.

ok