Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

edi75 08:16, 27 lip 2023

Joann napisał(a)
Ja bym postawiła na jeden rodzaj trawy.

Asia tak właśnie pomyślałam ze jeden rodzaj lepiej będzie to wyglądać
edi75 08:18, 27 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
Też bym dała 1 rodzaj. Drugi możesz wykorzystać w szerszej części albo na rabacie przed warzywnikiem.
Jeśli weźmiesz Morning Light to myślę że możesz go sadzić właśnie z metr od ogrodzenia, a w rzędzie odstęp co ok. 120 cm.

Ania to wybieram Morning Light...od zawsze mi się podobał i był moim faworytem na tej rabacie
edi75 08:25, 27 lip 2023

LIDKA napisał(a)
Ja na basenowej mam morning lighty i gracki co 1 m. One dość pionowe kępy tworzą.
Mam jeszcze red chief . To ma pokrój fontanny. Na dole wąski a górą bardzo szeroki i przewieszający się.

Śliwy dałaś dobrze od płota 3.5 m bo nawet jak sie rozrosną to za kilka lat nie przewieszaą się za płot i nie bedzie grozić im cięcie przez sąsiadów.

Tak własnie posadziłam 2 lata temu szpaler na platanowej.

Lidka ML bardziej mi się podoba i był moim faworytem, choć nie ukrywam że w tym sezonie urzekł mnie gracki.
Śliwy posadziłam tak dzięki waszym wskazówkom/coś tak jeszcze miedzy mini lub przed posadzę?
anuska2507 10:48, 27 lip 2023

Myślę, że będziesz zadowolona z wyboru. U mnie inny miskant wygląda tragicznie, a ML obok wyrósł na piękne kępy. I będzie Ci ładnie rozjaśniał rabatę, gdy śliwy się rozrosną.
Będziesz miała wystarczająco sadzonek ze swojego? Gdyby Ci zabrakło, mogę Ci wysłać wiosną. W tym roku już testowałam „odkrojenie” kawałka bez wykopywana całości
edi75 11:13, 27 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
Myślę, że będziesz zadowolona z wyboru. U mnie inny miskant wygląda tragicznie, a ML obok wyrósł na piękne kępy. I będzie Ci ładnie rozjaśniał rabatę, gdy śliwy się rozrosną.
Będziesz miała wystarczająco sadzonek ze swojego? Gdyby Ci zabrakło, mogę Ci wysłać wiosną. W tym roku już testowałam „odkrojenie” kawałka bez wykopywana całości

Mam trzy kępy.. spróbuje podzielić .Zobaczę na ile mi wystarczy./Jak myślisz teraz mogłabym to zrobić?/
Jak coś będę się wiosnę przypominać.
anuska2507 12:06, 27 lip 2023

Z dzieleniem traw zaczekałabym z miesiąc aż miną upały. We wrześniu zetniesz, podzielisz i zdążą się jeszcze ukorzenić przed zimą.
edi75 16:09, 27 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
Z dzieleniem traw zaczekałabym z miesiąc aż miną upały. We wrześniu zetniesz, podzielisz i zdążą się jeszcze ukorzenić przed zimą.

U mnie taka pogoda że chciałoby się dzielić... upałów nie ma..ale może faktycznie wstrzymam się do września z dzieleniem
LIDKA 16:44, 27 lip 2023

edi75 napisał(a)

U mnie taka pogoda że chciałoby się dzielić... upałów nie ma..ale może faktycznie wstrzymam się do września z dzieleniem

Mnie korci podzielic rozplenice. Kończę urlop i jutro chyba ją dziabnę. I jednego carexa też podzielę.
edi75 17:58, 27 lip 2023

LIDKA napisał(a)

Mnie korci podzielic rozplenice. Kończę urlop i jutro chyba ją dziabnę. I jednego carexa też podzielę.

Właśnie najgorzej jak korci...ha ha ha
edi75 18:27, 28 lip 2023

Mieczyki... niestety bez podpory nie dają rady