Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

edi75 14:15, 03 sie 2023

Nowa12 14:36, 03 sie 2023

Śliczna ta Twoja biedronkowa róża ale ciężko stwierdzić na 100% jaka to odmiana jeżeli kupowałaś jako nn. Najbardziej podobna do mojej Feurio. Ale ja ją pierwszy rok mam więc kwiatów jeszcze dużo nie miała.
ajka 23:59, 03 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Z dzieleniem traw zaczekałabym z miesiąc aż miną upały. We wrześniu zetniesz, podzielisz i zdążą się jeszcze ukorzenić przed zimą.

U ciebie są upały? Ochłodzenie idzie. Ja zła jestem, bo mieliśmy w góry pojechać. Basen stoi i kwitnie. Zimnica ogólnie, deszcz co rusz pada. Ja właśnie wzięłam się za przesadzanie, bo stwierdziłam, że jesiennie się zrobiło, nie ma na co czekać
edi75 08:11, 04 sie 2023

Nowa12 napisał(a)
Śliczna ta Twoja biedronkowa róża ale ciężko stwierdzić na 100% jaka to odmiana jeżeli kupowałaś jako nn. Najbardziej podobna do mojej Feurio. Ale ja ją pierwszy rok mam więc kwiatów jeszcze dużo nie miała.

Aga pasuje mi do Twojej Feurio
edi75 08:13, 04 sie 2023

ajka napisał(a)

U ciebie są upały? Ochłodzenie idzie. Ja zła jestem, bo mieliśmy w góry pojechać. Basen stoi i kwitnie. Zimnica ogólnie, deszcz co rusz pada. Ja właśnie wzięłam się za przesadzanie, bo stwierdziłam, że jesiennie się zrobiło, nie ma na co czekać

Ania gdzie tam upały ..pada już nawet nie wiem od kiedy...i jest bardzo mokro
Dziele seslerię jesienna i sadze pomiędzy pisardiii
Agatorek 09:06, 04 sie 2023

ajka napisał(a)

Ja z przesadzaniem czekam co najmniej do września. Deszczu u nas nie jest tak dużo, jak u Was, musiałabym ciągle podlewać te przesadzone. I tak muszę podlewać te posadzone z doniczek .
LIDKA 10:59, 04 sie 2023

Edytka sesleria się przyjmie bo moje dzielone w upał miesiąc temu żyją wszystkie,
sadzonki po kilka źdźbeł zrobiłam a one nawet kwitną.

W sobote dziele rozplenice i dosadzam hortek bo chce skończyć jedno miejsce i do jesieni nic grubego już nie robię. Mam jeszcze klon który non stop ma mączniaka i jak wymyśle co chce w zamian to wymienię.
edi75 11:42, 04 sie 2023

Agapodjełam ryzyko .dzielę i przesadzam...
Lidka mam kilka sadzonek seslerii dziele na małe sadzonki..liczę że się przyjmą. Ostatnio robiłam sadzonki z rozchodnika wprost do ziemi ..zobaczymy

Wiaan 11:59, 04 sie 2023

Ja czekam z dzieleniem ale czasem trzeba spróbować wyjść poza standardy mam za to potrzebę przesadzenia cisów i jeżówki i też nie wiem czy czekać czy wykorzystać wolny czas.
anuska2507 12:49, 04 sie 2023

Ja z dzieleniem rozplenic i turzycy Raureif czekam, tym bardziej, że przy okazji chyba przesunę też śliwę, ale niedawno coś przesadzałam, kilka dni temu sadziłam rośliny z doniczek. Niby nie jest gorąco, wczoraj podlałam posadzone hortensje, a dzisiaj i tak trochę smętnie wyglądają. Na pewno dzieląc teraz trzeba liczyć się z potrzebą podlewania i koniecznością ścięcia rośliny, bo pewnie i tak góra przyschnie. U nas też prawie codziennie pada. W niedzielę przeszła taka ulewa, że zapełniła studnię chłonną i wywaliło nam klapki od wyczystek w rynnach, ale kiedy kopałam dołki pod rośliny, to ziemia była wilgotna raptem na 10 cm... Także z tym deszczem to różnie.
Edyta, jeśli ci zależy, to wiadomo, że możesz dzielić. Ty nie masz jeszcze zrobionych rabat, więc niewiele stracisz z atrakcyjności roślin, jeśli ci przyschną, a zyskasz na czasie, np. będziesz miała obsadzoną rabatę "na gotowo". Na wiosnę wszystko ruszy i będzie super.