Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

basia3012 20:53, 04 lip 2026

asica napisał(a)
Jak wszyscy ogrodomaniacy, pojechałam po płyn do prania...

Ale zakupy. Chyba widzę krwawnice. Uwielbiam je. A te białe, niskie?
basia3012 20:54, 04 lip 2026

asica napisał(a)

Powtórka.
basia3012 21:00, 04 lip 2026

asica napisał(a)

Powtórka.
asica 23:33, 04 lip 2026

Tak. To krwawnica. Dokupiłam bo zeszłoroczna dobrze się sprawuje. Białe to biale lawendy. A foletowo kocimiętką. Wpadła mi w oko, w domu doczytałam, ze to ciekawa i nagrodzona odmiana Blue Planet.

asica 13:17, 05 lip 2026

Uwielbiam grę swiatla, sloneczne, chwilę po deszcz
Jeszcze schowana pod daszkiem

asica 13:18, 05 lip 2026

asica 13:19, 05 lip 2026

asica 13:20, 05 lip 2026

anabuko1 17:35, 06 lip 2026

Asiu, "Płyn do prania" w wydaniu ogrodomanika
Rozumiem Cię doskonale. Ja też wracam ze "sklepu" i bagażnik pełen doniczek, a w domu zdziwienie: "znowu?!"
Krwawnica + szałwia + lawenda. Czyli róż, fiolet i srebro. Klasyczny zestaw do łąkowej rabaty. Już widzę jak to będzie bujać i brzęczeć od pszczół za miesiąc. Tylko uważaj na zakrętach, żeby się nie potłukły
A ogród... Asiu, to jest Majstersztyk
Trawa jak aksamit, a ostróżki i róże podświetlone z tyłu. Cukierkowo-różowe, kremowe, lawendowe. Pięknie dobrałaś paletę.
Porządek z duszą - idealny
trawnik, czyste linie, drewniane meble, a w rabatach lekki chaos. Wysokie ostróżki, trawy, byliny. Wszystko oddycha. Czuję zapach nagrzanego słońcem bukszpanu ( ćma nie atakuje?)
i lawendy.
I detale te duże donice na kamiennych kręgach, taras, pies na leżaku w cieniu...
Widać, że to miejsce do życia, nie tylko do pokazania.

A powiedz, gdzie upchniesz te nowe nabytki z bagażnika? Bo miejsce na kolejne "płyny do prania" zawsze się znajdzie, prawda?
asica 10:06, 07 lip 2026

Aniu tak pięknie o moim ogrodzie . Dziękuję bardzo.
Kiedy mąż "zarządził" więcej koloru w ogrodzie z ukierunkowaniem na róże, musiałam zwolnić trawiaste rabaty po oknem, bo tam w słońcu różom najlepiej. eM wydał też zakaz sadzenia najlepiej w promieniu 2 metrów czegokolowiek , bo róże nie lubią konkurencji.
Sama też musiałam przyznać, że miskanty zbyt mocno się rozrosły i zdominowały ogród.
Jednak same róże kwitną 2-3 razy w roku kilka do kilkunastu dni a potem sterczą gołe badyle
Przypadkiem trafiłam na film Instabudowa "Najlepsze byliny do ogrodu różanego. Rabata różana - Rośliny towarzyszące".
Połknęliśmy w jeden dzień wszystkie filmy i zakazy zostały zniesione
Między różami zagościły lżejsze kwiaty: lawendy, szałwie i jednoroczne ostróżeczki i orlaje.
Brakowało mi jednak zwiewności traw więc uzupełniam też rabaty o lżejsze od miskantów trawy: rozpelnice, stipy, oczarowała mnie ostatnio trzęślica Banshee.

Nowe zakupy powinny pójść pod brzozy, ale krwawnice zakończyły długa rabatę pod gankiem dokładnie na zakręcie.
anabuko1 napisał(a)
Tylko uważaj na zakrętach, żeby się nie potłukły

szałwie wylądowały z drugiej strony ganku, bo na razie muszę nacieszyć oczy, potem powędrują może w inne części ogrodu.

Ćma grasuje - stosuje oprysk substrala- bardzo skuteczny - ale jednak chemiczny.

Tak nasz ogród to w sezonie centrum naszego życia. Właściwie do domu wchodzimy tylko spać . Moim idolem w tym temacie jest czeski projektant Ferdinand Leffler.