Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

asica 18:49, 31 sie 2026

Angelika95 19:28, 31 sie 2026

Jak długo ukorzeniają się cisy? Czy już wcześniej je ukorzeniałaś czy pierwszy raz?
asica 20:53, 31 sie 2026

Czytałam ze 3 do 6 miesiecy.
Ale z doświadczenia mojego nawet rok potrafią stac zielone a korzeni ani trochę nie widać.
Ukorzeniałam juz na 3 sposoby.
1. Jeden bezpośrednio w ziemi gdzieś z tyłu rabaty w cieniu. Za tujkami lub za hortensjami. Wtykam i zapominam. Po roku okazuje sie ze całkiem sporo sie przyjęło. I tu miałam najlepsze efekty. Najwięcej przyjęć najlepszy korzeń. Jesli na 100 gałązek przyjmie się 30% to moim zdaniem sporo.
2. Wsadzone do ziemi w skrzynce - tu niepowodzenie. Prawie nic.
3. Potem taki eksperyment. Gałki ze starego materaca do skrzynki. Na to podłoże -u mnie zwykle to zwykła ziemia- wetknięte ciski coagnely do zawsze wilgotnej gąbki - tu sporo przyjęć.
Teraz jak widać eksperymentuje z wilodoniczka która umieściłam w korytku z wodą.

Moim największym wrogiem jest brak cierpliwości. Czesto za szybko próbuję je wyjąć i tracę część roślin które miały szanse przerwać. Ale o tak mam pozyskanych juz kilkadziesiąt szt ktore już są zywopłocikami lub kulkami.

Mam nadzieję ze uda mi się wymienić z nich troche bukszpanów atakowanych przez ćmę.
LIDKA 21:09, 31 sie 2026

Asia te cisy to teraz można wsadzić do ukorzeniania? Chcemy z kuzynka robić z mojego Wojtka sadzonki na jej żywopłot. I co z nimi zrobić zimą?

Jeszcze dopowiem że myślałam je powtykać do kubeczków od piwa i poustawiać na tacach i podlewać od dołu.
LIDKA 21:16, 31 sie 2026

Liatry mam kilkanaście z jednej sadzonki. Różowe.
One się fajnie dzielą. Mają cebulki takie nieduże i pozrastane. Teraz kopałam dla koleżanki i od razu sobie dzieliłam by nie mieć dziur. Nawet mi nie zwiędły ale obcięłam te pałki po kwiatach.
Poszukam jeszcze białą.
asica 21:29, 31 sie 2026

Polecają stosować ukorzeniacz, ale ja go nigdy nie nam jak mnie najdzie na ukorzenianie. Więc nie stosuje.
Zima zostają na dworze. Byle wiatr i zwierzaki nie poprzewracały.
Wojtki u nnie się trudno ukorzeniają. Powiedziałabym-najgorzej.
LIDKA 21:49, 31 sie 2026

asica napisał(a)
Polecają stosować ukorzeniacz, ale ja go nigdy nie nam jak mnie najdzie na ukorzenianie. Więc nie stosuje.
Zima zostają na dworze. Byle wiatr i zwierzaki nie poprzewracały.
Wojtki u nnie się trudno ukorzeniają. Powiedziałabym-najgorzej.

No to muszę skąd wziąć gałązki jakichś kolumnowych.
asica 21:57, 31 sie 2026

Ja też może się nie przykładam. Nie sprawdzam terminów. Sa odrosty do wyrzucenia to nawtykam . Moze jak sie przyłożysz przygotujesz ziemi z piaskiem to sie uda. Tymbardziej ze to nic nie kosztuje. Chyba teraz termin jest korzystny, za to teraz nie ma odrostwo za duzo.
ajka 22:41, 31 sie 2026

asica napisał(a)

Co to za róża? Ładny kolorek.

Bardzo elegancko u ciebie.